Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυτική Όχθη, ένας παράλληλος «πόλεμος» των Εβραίων εποίκων

Δυτική Όχθη, ένας παράλληλος «πόλεμος» των Εβραίων εποίκων

Εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι επιθέσεις Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις

Το 2023 ήταν ήδη η πιο θανατηφόρα χρονιά εδώ και δύο δεκαετίες για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,  πολύ προτού ξεσπάσει ο αιματηρός πόλεμος στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Όχι τυχαία, προ της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στον νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα ανήσυχα στην Κοιλάδα του Ιορδάνη ως την πιθανή «σπίθα» μιας τρίτης Ιντιφάντα.

Εκεί, στις περιοχές που βρίσκονται υπό διοικητικό έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής -μοναδικού διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού στα παλαιστινιακά εδάφη- οι επιθέσεις είχαν ήδη ενταθεί.

Όχι μόνο από τον ισραηλινό στρατό, αλλά και από εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους.

Αυτή η βία έχει πλέον κλιμακωθεί επικίνδυνα στη Δυτική Όχθη, παράλληλα με την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην -ελεγχόμενη από τη Χαμάς- Λωρίδα της Γάζας.

Τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) είναι αποκαλυπτικά.

Ο μέσος όρος επιθέσεων από εποίκους αυξήθηκε σε επτά ημερησίως, υπερδιπλάσιες από τις τρεις καταγράφονταν μέχρι πρότινος καθημερινά μέσα στο 2023.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από εποίκους -ένας μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ μάζευε ελιές.

Συνολικά, από τις επιθέσεις ισραηλινού στρατού και εποίκων, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη.

Περισσότεροι από 2.000 είναι οι τραυματίες.

Πάνω από χίλιοι είναι οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους πλέον και ο γενικός γραμματέας της Φατάχ στη Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα.

Από τους σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί βίαια από εποίκους μέσα στο τελευταίο έτος, το 43% ήταν μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Σε 15 κοινότητες βοσκών στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 98 νοικοκυριά με συνολικά 828 μέλη έχουν εκδιωχθεί μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εξ αυτών, τα 313 είναι παιδιά

Ομάδες εποίκων έχουν πυρπολήσει σπίτια, βανδαλίσει παλαιστινιακές περιουσίες και καταστρέψει καλλιέργειες.

Ενεργούν σχεδόν υπό καθεστώς ατιμωρησίας.

Και ο απολογισμός αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Καταστροφές μετά την νέα αιματηρή έφοδο ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, την Τετάρτη

Βία, εκφοβισμός, εκτοπισμός

«Ενώ το Ισραήλ και ο κόσμος επικεντρώνονται στις φρικαλεότητες της Χαμάς, οι έποικοι και οι υποστηρικτές τους εργάζονται για να υλοποιήσουν το όνειρό τους για de facto προσάρτηση της Δυτικής Όχθης», έγραφε στην εφημερίδα Haaretz, λίγο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η δημοσιογράφος Αμίρα Χας, κόρη επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

«Η έλλειψη προσοχής επέτρεψε στους εποίκους και τα όργανα επιβολής τους, επίσημα (στρατός και αστυνομία) και ημιεπίσημα (αξιωματικοί ασφαλείας των οικισμών και δεξιοί εθελοντές που ενεργούν ως συνοδοί), να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον Παλαιστίνιων βοσκών και αγροτών με σαφή στόχο», ανέφερε: «να εκδιώξουν περισσότερες κοινότητες από τη γη και τα σπίτια τους».

Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παράνομων, βάσει του διεθνούς δικαίου, οικισμών «ξεφυτρώνει» στη Δυτική Όχθη, που το Ισραήλ έχει καταλάβει από το 1967.

«Καταπίνουν» παλαιστινιακά εδάφη με τις «ευλογίες» του Τελ Αβίβ, πυροδοτώντας εντάσεις στην περιοχή και υπονομεύοντας την προοπτική της λύσης δύο κρατών.

Ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται, το ίδιο και ο πληθυσμός τους.

Πλέον υπολογίζεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο Εβραίοι έποικοι ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Στην περιοχή C, το αραιοκατοικημένο 60% της Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινό έλεγχο [καθώς δεν έχει μεταβιβαστεί στην Παλαιστινιακή Αρχή], απειλείται με προσάρτηση», γράφει σε ρεπορτάζ από την περιοχή η ανταποκρίτρια του Guradian στην Ιερουσαλήμ, Μπέθαν Μακέρναν.

«Οι παλαιστινιακές δεξαμενές νερού, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι δρόμοι και τα κτίρια εδώ κατεδαφίζονται, συχνά με το σκεπτικό ότι δεν έχουν οικοδομικές άδειες, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν, ενώ οι γύρω παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί ανθίζουν», επισημαίνει.

«Η βία των εποίκων είναι τώρα χειρότερη από ποτέ», λέει ο Νάσερ Ναουάτζα της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.

«Μερικές φορές φορούν στολές εφέδρων και δεν ξέρουμε πλέον ποιος είναι ο στρατός και ποιος ο έποικος», τονίζει.

Όπως και οι περισσότεροι, δεν κρύβει πλέον την ανησυχία του για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων και από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας από τους πολλούς εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Έποικοι στα όπλα

Για την κυβέρνηση Νετανιάχου -μακράν την πιο ακροδεξιά στα χρονικά του Ισραήλ- η επέκταση των οικισμών και η προστασία των εποίκων αποτελούσε εξ αρχής προτεραιότητα.

Έχουν άλλωστε ισχυρή παρουσία στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο.

Οι υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας και Οικονομικών, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, αμφότεροι εξτρεμιστές σιωνιστές, είναι έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε σύμπνοια με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, οραματίζονται προσαρτήσεις εδαφών και εκδίωξη των Παλαιστινίων.

Αύξησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις και την καταστολή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πλέον οι Εβραίοι έποικοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν όπλα από την ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Μπεν-Γκβιρ.

Οι τοπικές ένοπλες εθελοντικές ομάδες αυξάνονται, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει αυτές τις επιθέσεις και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτή τη βία», υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωση 30 ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

«Σε πολλές περιπτώσεις ο στρατός είναι παρών ή ακόμη συμμετέχει στη βία, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών δολοφονιών Παλαιστινίων από εποίκους», καταγγέλλουν.

Σχεδόν στις μισές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τις 7 Οκτωβρίου, «ισραηλινές δυνάμεις συνόδευαν ή υποστήριζαν ενεργά» τους εποίκους σε επιθέσεις, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Τέτοια είναι η έκταση του προβλήματος, που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε από την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση Νετανιάχου να λάβει μέτρα για τον έλεγχο των εξτρεμιστών εποίκων, προειδοποιώντας ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Αυτή την Τρίτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το ίδιο ζήτημα.

Όμως για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος δίνει πλέον μάχη και για την πολιτική επιβίωσή του -παράλληλα με τη νομική, δικαζόμενος ων για διαφθορά- αυτό που εμφανώς προέχει είναι η «τρομερή εκδίκηση» που υποσχέθηκε για την επίθεση της Χαμάς.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024