Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Ο ΥΠΕΞ της κατηγορεί τον Ι. Κατζ για ψέματα, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη

Βραζιλία: Ο ΥΠΕΞ της κατηγορεί τον Ι. Κατζ για ψέματα, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, κατηγόρησε το Ισραήλ πως η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας κατηγορεί τον Ισραηλινό ομόλογό του ότι «λέει ψέματα», καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη για τη σύγκριση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα με την Τελική Λύση του Χίτλερ, δηλαδή την γενοκτονία εναντίον -κατά κύριο λόγο- των εβραίων της Ευρώπης.

Ο Μάουρο Βιέιρα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, λέει ότι οι δηλώσεις του Ισραηλινού Κατζ είναι «απαράδεκτες ως προς τη φύση τους και ψεύτικες ως προς το περιεχόμενό τους» καθώς και «εξοργιστικές».

Ο Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα είναι πλέον «persona non grata στο κράτος του Ισραήλ, όσο δεν ανακαλεί τα σχόλιά του και δεν ζητάει συγγνώμη»

Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα μετά τη δήλωση του Λούλα ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία» και την παρομοίασε με «όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους».

Ο πρόεδρος Λούλα βρέθηκε μάλιστα στην συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, για να συνδράμει τους Άραβες ηγέτες προς την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Ανεπιθύμητος όσο δεν ανακαλεί – Δεν ανακαλεί ο βραζιλιάνος ηγέτης

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Λούλα «πέρασε μια κόκκινη γραμμή» και ο Κατζ κήρυξε τον Βραζιλιάνο ηγέτη «persona non grata στο κράτος του Ισραήλ, όσο δεν ανακαλεί τα σχόλιά του και δεν ζητάει συγγνώμη».

Ο Κατζ κάλεσε τον πρεσβευτή της Βραζιλίας Φρεντερίκο Μέγιερ για μια συνάντηση τη Δευτέρα στο κέντρο μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ. Σε αντίποινα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας κάλεσε στη συνέχεια τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Βραζιλία, Ντανιέλ Ζονσίνεμ και ανακάλεσε τον Μέγιερ από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις. Την Τρίτη, ο Κατζ ανάρτησε δήλωση στο X για να χαρακτηρίσει τη σύγκριση του προέδρου Λούλα ως «παραληρηματική».

Ανάμεσα στα άλλα έγραψε πως «Εκατομμύρια Εβραίοι σε όλο τον κόσμο περιμένουν τη συγγνώμη σας. Πώς τολμάς να συγκρίνεις το Ισραήλ με τον Χίτλερ; Είναι απαραίτητο να σας υπενθυμίσω τι έκανε ο Χίτλερ; Πήρε εκατομμύρια ανθρώπους σε γκέτο, έκλεψε την περιουσία τους, τους χρησιμοποίησε ως καταναγκαστικούς εργάτες και στη συνέχεια, με ατελείωτη κτηνωδία, άρχισε να τους δολοφονεί συστηματικά. Πρώτα με πυροβολισμούς, μετά με αέρια. Μια βιομηχανία εξόντωσης των Εβραίων, με οργανωμένο και σκληρό τρόπο». Με σχολιαστές από όλο τον κόσμο να του επισημαίνουν πως το Ισραήλ δολοφονεί συστηματικά Παλαιστινίους, κάνοντας λόγο για οργανωμένη γενοκτονία.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024