Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wine Gurus: Πώς να γίνετε ειδικοί στην αγορά κρασιού σε 10 απλά βήματα – Την Κυριακή με το «Βήμα της Κυριακής»

Wine Gurus: Πώς να γίνετε ειδικοί στην αγορά κρασιού σε 10 απλά βήματα – Την Κυριακή με το «Βήμα της Κυριακής»

Διαβάστε τις σχετικές συμβουλές που συμπεριλαμβάνονται στο «Wine Guru: O μαγικός κόσμος του καλού κρασιού» που κυκλοφορεί στις 17 Δεκεμβρίου μαζί με το «Βήμα της Κυριακής».

Δεν χρειάζεται να έχετε περγαμηνές και πτυχία για να καταφέρετε να βάλετε στην κάβα ή στο τραπέζι σας το κατάλληλο κρασί. Αρκεί να διαβάσετε τις σχετικές συμβουλές που συμπεριλαμβάνονται στην υπερπλούσια ύλη του «Wine Guru: O μαγικός κόσμος του καλού κρασιού» που κυκλοφορεί στις 17 Δεκεμβρίου μαζί με το «Βήμα της Κυριακής».

«Είναι εκείνο το μεσημέρι Κυριακής που το τραπέζι αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και το ροζέ παράδοση. Είναι εκείνη η Τετάρτη που έχουμε επέτειο και το ερυθρό πάει ασορτί με τα κόκκινα τριαντάφυλλα. Είναι εκείνο το βράδυ Σαββάτου που όλη η παρέα θα μαζευτεί σπίτι και, όπως τα γέλια, έτσι και το λευκό πρέπει να ρέει άφθονο. Είναι εκείνη η επίσκεψη, εκείνη η γιορτή… ή είναι απλά η δική μας στιγμή, η ιερή στιγμή όπου μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά αξίζουμε ένα ποτήρι καλό κρασί. Πως, όμως, θα καταλήξουμε στη σωστή αγορά ενός καλού κρασιού;».

Έτσι ξεκινάει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, head sommelier  στο «Gigifioggos Bistronomy & Wine Bar» το σχετικό άρθρο του στο «Wine Guru», το νέο περιοδικό για τον ποιοτικό οίνο και τα εκλεκτά ποτά που κυκλοφορεί στις 17 Δεκεμβρίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής». Προσθέτοντας -μεταξύ άλλων- ως κρίσιμα βήματα:

1. Καταρρίψτε τους οινικούς μύθους

Η τιμή: Το ακριβό κρασί δεν είναι απαραίτητα το καλό κρασί. Προκαθορίστε το budget σας και μην ξεφεύγετε από αυτό.

Η παλαίωση: Το ίδιο ισχύει και για το παλιό κρασί. Αφήνοντας στην άκρη τις εξαιρέσεις, επιλέξτε κρασιά λευκά ή ροζέ έως δύο χρόνια και ερυθρά έως έξι χρόνια από την εσοδεία τους. Μόλις το 5% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού προορίζεται για μακρά παλαίωση. Μη ρισκάρετε να αγοράσετε ένα κρασί «γερασμένο», απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

Ο φελλός: Τα κρασιά τα οποία αντί φελλού σφραγίζονται με βιδωτό πώμα δεν είναι χαμηλότερης ποιότητας και δεν πρέπει να αποφεύγονται.

2. Επιλέξτε με βάση…

Την ετικέτα: Η ετικέτα όμως, πέρα από την όποια καλαισθησία της, μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες που συχνά αγνοούμε.

Την περιοχή: Μια ξακουστή για τα κρασιά της περιοχή είναι πάντα άξια εμπιστοσύνης για αγορά.

Το αλκοόλ: Πέρα από την περιοχή, στην ετικέτα αναγράφονται το αλκοόλ, έτσι γνωρίζουμε εάν ένα κρασί είναι υψηλόβαθμο ή όχι.

Το όνομα του οινοποιείου: Ένα οινοποιείο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας μπορεί να μας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή κρασιού.

Το βραβείο: Αυτό που ενδεχομένως αποτυπώνεται με μια γευσιγνωστική περιγραφή του κρασιού.

Την ποικιλία: Στην υφήλιο υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες ποικιλίες αμπέλου! Καθεμία από αυτές έχει τη δική της ιδιοσυγκρασία και θα πλημμυρίσει το ποτήρι μας με ένα ξεχωριστό αρωματικό και γευστικό τύπο, που είτε μας ταιριάζει είτε όχι. Σε αυτό το σημείο ένας ακόμα μύθος που καλό είναι να καταρρίψουμε είναι το ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τα κρασιά με περισσότερες από μία ποικιλίες (blend) καλύτερα ή χειρότερα στην ποιότητά τους από τα μονο- ποικιλιακά.

3. Με ή χωρίς food pairing

Μία ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος είναι εάν το κρασί θα καταναλωθεί ως ποτό ή εάν πρόκειται να συνοδεύσει κάποιο πιάτο. Λάβετε υπόψη τι θα μαγειρέψετε εσείς στο σπίτι ή ποιο θα είναι το μενού στο τραπέζι που σας έχουν καλέσει. Ένα εξαιρετικό κρασί μπορεί εύκολα να «χαντακωθεί» όταν πλαισιωθεί με το «λάθος» φαγητό και, αντίθετα, ένα αξιοπρεπές κρασί μπορεί να «εκτοξεύσει» την εμπειρία όταν παντρευτεί με το «σωστό» φαγητό. Το παρόμοιο χρώμα, τα παρόμοια αρώματα και οι παρόμοιες γεύσεις στο φαγητό και το κρασί αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Εννοείται πως ακολούθησα τυφλά τις παραπάνω συμβουλές, οι οποίες βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες στην αρχή του «Wine Guru», του νέου περιοδικού για το κρασί και τα αποστάγματα, το οποίο κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή (17/12) μαζί με το «Βήμα της Κυριακής». Κάτι σαν το πρώτο βήμα για να «ξυπνήσει» το οινικό γκουρού που καθένας κρύβει μέσα μας πριν προχωρήσει στο κυρίως μενού.

Τι είναι αυτό; Τίποτα λιγότερο από όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κόσμο του οίνου και των ποτών.

Ένα εορταστικό τεύχος που περιλαμβάνει από έναν χρηστικό οδηγό για κλασικές σαμπάνιες και υπέροχες «εναλλακτικές»

φυσαλίδες (ελληνικά και ιταλικά αφρώδη κρασιά) και ένα στιβαρό αφιέρωμα στα μεγάλα

ελληνικά ερυθρά κρασιά, μέχρι θέματα για το  θεσσαλικό τσίπουρο και τα ελληνικά βερμούτ.

Ένα τεύχος γεμάτο από προτάσεις για welcome cocktail από έμπειρους bartenders, για λαχταριστές συνταγές μαγειρεμένες με κρασί, και για συμβουλές για γευστικά ταιριάσματα. Εννοείται από ειδικούς. Για την ακρίβεια ακόμη περισσότερους ειδικούς, πέρα από τους 20 εραστές του κρασιού που μάς μιλούν για αυτό που δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τους τραπέζι.

Ένα τεύχος γεμάτο δοκιμές και ταξίδια-έμπνευση. Συγκεκριμένα η ομάδα του «Wine Guru» δοκιμάζει για εσάς τα πιο σοφιστικέ -ιρλανδικά, σκωτσέζικα και γιαπωνέζικα- ουίσκι, τα πιο premium λευκά spirits (βότκα, ρούμι, τζιν) και σας

ταξιδεύει από τη Νάουσα και το Αμύνταιο του Ξινόμαυρου έως την παραμυθένια κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία.

Τι μένει για «επιδόρπιο»; Πέρα από μια υπέροχη συνταγή για βασιλόπιτα για τζιν; Tο μεγάλο αφιέρωμα στα καλύτερα wine bars της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε αυτές τις γιορτές και στα bars της Αθήνας που σερβίρουν τα πιο εντυπωσιακά κλασικά κοκτέιλ.

Απολαύστε υπεύθυνα στις 17 Δεκεμβρίου μαζί με το «Βήμα της Κυριακής».

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024