Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πρόθυμοι για παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς - «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί» απειλεί ο Νετανιάχου

Live: Πρόθυμοι για παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς – «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί» απειλεί ο Νετανιάχου

Δείτε live στο in - Απελευθερώθηκαν 17 όμηροι από τη Χαμάς, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι - Πανηγυρισμοί σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Σήμερα, τρίτη ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας, απελευθερώθηκαν άλλοι 17 όμηροι από τη Χαμάς και σε αντάλλαγμα αφέθηκαν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Οι κάτοικοι της Γάζας εκμεταλλεύτηκαν την παύση των εχθροπραξιών για να προμηθευτούν καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Το Ισραήλ πάντως, υπενθυμίζει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις φονικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:45 Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλει βασανιστήρια από πλευράς Ισραήλ

Σε δήλωσή της, η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Τον τελευταίο μήνα γίναμε μάρτυρες μιας σημαντικής αύξησης της χρήσης της διοικητικής κράτησης από το Ισραήλ – κράτησης χωρίς κατηγορία ή δίκη που μπορεί να ανανεωθεί επ’ αόριστον – η οποία βρισκόταν ήδη σε υψηλό επίπεδο 20 ετών πριν από την τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου. Η διοικητική κράτηση είναι ένα από τα βασικά εργαλεία μέσω των οποίων το Ισραήλ επιβάλλει το σύστημα απαρτχάιντ που εφαρμόζει εναντίον των Παλαιστινίων».

Νωρίτερα φέτος, η οργάνωση Save the Children δημοσίευσε νέα έρευνα που αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κρατούνται στο ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα κράτησης αντιμετωπίζουν σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, «το 86% από αυτά ξυλοκοπούνται και το 69% υποβάλλονται σε σωματική έρευνα. Εν τω μεταξύ, το 42% τραυματίζεται στο σημείο της σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων από πυροβολισμούς και σπασμένων οστών», ανέφερε η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών.

Πρόσθεσε ότι «ορισμένα παιδιά αναφέρουν σεξουαλική βία, ενώ άλλα μεταφέρονται στο δικαστήριο ή μεταξύ των κέντρων κράτησης σε μικρά κλουβιά».

04:20 Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Δαμασκού από ισραηλινά πυρά λέει η Συρία

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή κατέστησαν το αεροδρόμιο της Δαμασκού μη λειτουργικό, λίγες ώρες μετά την επανέναρξη των πτήσεων μετά από παρόμοια επίθεση τον περασμένο μήνα, δήλωσε ένας παρατηρητής πολέμου, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης την επίθεση.

«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής νέα επιδρομή με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού… θέτοντάς το και πάλι εκτός λειτουργίας», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι η επιδρομή είχε στόχο τους διαδρόμους προσγείωσης και ότι ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε από την κατεύθυνση ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή Μαζέχ, στην άλλη πλευρά της Δαμασκού.

03:55 Πείνα, απελπισία και καταστροφή: Ομάδα του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα

Ο Samer AbdelJaber, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στην Παλαιστίνη, διηγήθηκε την αποστολή του ΟΗΕ για την παροχή τροφίμων στο νοσοκομείο Al-Ahli και στις γύρω περιοχές.

Ο AbdelJaber δήλωσε ότι ενώ η δυνατότητα να παραδώσει τρόφιμα στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας ήταν ένα «ελπιδοφόρο βήμα», η ομάδα του ΟΗΕ είδε «πείνα, απελπισία και καταστροφή».

«Η ομάδα [του ΟΗΕ] διηγήθηκε οδυνηρές ιστορίες από τους ανθρώπους που δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια εδώ και εβδομάδες», είπε.

Η κεντρική και η βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, της μεγαλύτερης πόλης της Λωρίδας της Γάζας, έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια από τότε που το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι έκοψε τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο στις αρχές Νοεμβρίου.

03:30 Ισραήλ: Ο Ελον Μασκ συναντά Νετανιάχου και Χέρτζογκ

Ο Έλον Μασκ θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV.

Ο πρόεδρος Χέρτζογκ επιβεβαίωσε απόψε ότι θα συναντηθεί με τον Μασκ και σκοπεύει να του τονίσει την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο αυξανόμενος αντισημιτισμός στο διαδίκτυο. Στη συνάντηση θα είναι παρόντες και συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

03:10 Ακλόνητα υπέρ του Ισραήλ δηλώνει ο Γερμανός πρόεδρος στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υποσχέθηκε την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με το Ισραήλ», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. «Δεν είναι μόνο με το Ισραήλ ως θύμα της τρομοκρατίας. Η αλληλεγγύη μας είναι επίσης με το Ισραήλ που υπερασπίζεται τον εαυτό του, που μάχεται ενάντια σε μια υπαρξιακή απειλή».

Ο Σταϊνμάιερ έκανε τη δήλωση αυτή υπό το φως της αυξανόμενης κριτικής για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Haaretz.

02:50 Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου: Δεν σταματάμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς τις τελευταίες τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή Αμερικανίδα. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τις άοκνες προσπάθειές του να συμβάλει στη διαμεσολάβηση και την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» σύμφωνα με όσα γράφει η ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

02:25 Συνελήφθησαν και ανακρίνονται από τις ΗΠΑ οι 5 πειρατές που επιχείρησαν να καταλάβουν το τάνκερ Central Park

Στον Κόλπο του Άντεν σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικά μέσα, οι μαχητές -κατά πάσα πιθανότητα από την Υεμένη αλλά μη επιβεβαιωμένο- επιβιβάστηκαν στο πλοίο, αλλά δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν θωρακισμένο δωμάτιο του πλοίου, όπου το πλήρωμα κλειδώθηκε μέσα έχοντας μέσα επικοινωνίας.

Στη συνέχεια το αμερικανικό πλοίο USS Mason καταδίωξε το πειρατικό σκάφος προς την Υεμένη, όπου οι Αμερικανοί ναύτες συνέλαβαν τους επιτιθέμενους με την βοήθεια ελικοπτέρου.

Οι πειρατές βρίσκονται στο πλοίο και υποβάλλονται σε ανάκριση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ιαπωνικό αντιτορπιλικό βοήθησε το αμερικανικό σκάφος, ενώ δύο κοντινά κινεζικά αντιτορπιλικά αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια. Τα εν λόγω σκάφη είναι πιθανότατα μέρος της 44ης ναυτικής δύναμης συνοδείας, η οποία είναι επί του παρόντος επιφορτισμένη με την προστασία του Κόλπου του Άντεν και των προσεγγίσεων προς την κινεζική ναυτική βάση στο Τζιμπουτί.

02:00 Ο πρόεδρος Isaac Herzog θα συναντήσει τον Elon Musk αύριο στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο στην Ιερουσαλήμ με τον ιδιοκτήτη του X και της Tesla Έλον Μασκ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αναφέρει το γραφείο του.

Ο Herzog λέει ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και κάποια μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ο πρόεδρος λέει ότι θα «τονίσει την ανάγκη να δράσουμε για την καταπολέμηση του αυξανόμενου αντισημιτισμού στο διαδίκτυο».

Ο Μασκ έχει δεχτεί πυρά τις τελευταίες εβδομάδες για την υποστήριξή του σε ένα τουίτ στο X, ενώ κατηγορείται και για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω της πλατφόρμας.

01:35 ΗΠΑ: Άνευ όρων η βοήθεια προς το Ισραήλ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δέχθηκε πίεση σε δύο αμερικανικές πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές σχετικά με την απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Η πίεση αφορούσε ερώτηση για το αν υποστηρίζει τις αυξανόμενες εκκλήσεις της ακροαριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος να εξαρτηθεί η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ από το ιστορικό της Ιερουσαλήμ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπάιντεν απάντησε πως «αυτή είναι μια σκέψη που αξίζει να την κάνουμε, αλλά δεν νομίζω ότι αν ξεκινούσα με αυτό το σκεπτικό θα είχαμε φτάσει ποτέ εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Πρέπει να παίρνουμε ένα κομμάτι τη φορά».

Ο Σάλιβαν πιέστηκε να διευκρινίσει αν ο Μπάιντεν υποστηρίζει την τοποθέτηση όρων, ώστε να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια και δήλωσε ευθέως πως ο πρόεδρος δεν την υποστηρίζει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

01:15 Η επίθεση σε εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα  συνιστά παράβλεψη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου λέει ο Lazzarini

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Face the Nation του CBS, ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της Yπηρεσίας Aρωγής και Έργων του ΟΗΕ στη Γάζα, αναφέρει ότι 108 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στον πολιορκημένο θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

Αναρωτήθηκε γιατί ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός, προσθέτοντας ότι περίπου 70 από τις τοποθεσίες της UNRWA που φιλοξενούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους έχουν πληγεί από την αρχή της σύγκρουσης.

«Αυτά είναι σίγουρα καταστροφικά νέα και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν χάσει ποτέ τόσο προσωπικό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη σύγκρουση», δήλωσε στην οικοδέσποινα της εκπομπής, Μάργκαρετ Μπρέναν.

«Είχαμε περίπου 200 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί και … τραυματιστεί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαρκώς αποκλιμακώνουμε και ενημερώνουμε τις ισραηλινές αρχές, αλλά και … τη Χαμάς για τη θέση μας».

00:50 Ισραήλ: Έφηβη κρατούμενη που θα απελευθερωνόταν από το Ισραήλ την Παρασκευή βρέθηκε μετά από δύο ημέρες σε νοσοκομείο

Παλαιστίνια έφηβη κρατούμενη που θα απελευθερωνόταν από το Ισραήλ την Παρασκευή στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής βρέθηκε μετά από δύο ημέρες στο νοσοκομείο.

Ο δικηγόρος του Κέντρου Πληροφόρησης Wadi Hilweh, Φιράς Αλ -Τζαμπρινί, δήλωσε ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το πού βρίσκεται η Νοφούθ Χαμάντ, μια 16χρονη κρατούμενη από την Ιερουσαλήμ. H Νοφούθ υποτίθεται ότι θα ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώνονταν από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με κρατουμένους την Παρασκευή, αλλά η οικογένειά της δεν είχε νέα της από τότε.

Ο δικηγόρος επιβεβαίωσε ότι η Νοφούθ δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό από Ισραηλινούς στρατιώτες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαντασάχ Άιν Κερέμ στο Ισραήλ για ιατρική περίθαλψη.

Περισσότερα για την ιστορία της εδώ.

00:31 Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δηλώνει πως ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου από κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο

Σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου από το δεξαμενόπλοιο Central Park και εξασφάλισε ότι ήταν ασφαλές και ελεύθερο, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το USS Mason βοήθησε να διασφαλιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν ασφαλές.

Άγνωστοι ένοπλοι είχαν καταλάβει την Κυριακή ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε φορτίο φωσφορικού οξέος στον Κόλπο του Άντεν.

00:06 Το γραφείο του Νετανιάχου συνεχίζει να δημοσιεύει φωτογραφίες με τους απελευθερωμένους ομήρους

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε φωτογραφίες από την Αεροπορική Βάση Χατζερίμ με τα παιδιά Γκαλ και Ταλ Άλμογκ – Γκολντστάιν που αφέθηκαν ελεύθερα από τη Χαμάς.

23:57 Ο απελευθερωμένος όμηρος με καταγωγή από τις Φιλιππίνες βγήκε από το νοσοκομείο

Ο απελευθερωμένος όμηρος με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, Τζίμι Πατσέκο βγήκε από το Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ όπου είχε εισαχθεί για εξετάσεις.

Ο Πατσέκο απήχθη από το κιμπούτς Νιρ Οζ, όπου ζούσε, φροντίζοντας τον 80χρονο Αμιτάι Μπεν Ζβι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Ο απελευθερωμένος όμηρος με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, Τζίμι Πατσέκο.

23:47 Ισραηλινή πηγή στο CNN: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που επικαλείται το CNN, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή, οι όροι για μια παράταση της εκεχειρίας παραμένουν αμετάβλητοι από την αρχική συμφωνία που σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώνει επιπλέον 10 ομήρους για κάθε επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

23:38 Νέες επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέες επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Δείτε φωτογραφία από την κωμόπολη Ακράμπα στα νοτιοανατολικά της Ναμπλούς.

Πηγή: Quds News Network

23:30 Ανταποκριτής Al Jazeera: Ισραηλινά Αεροπλάνα πετούν πάνω από τη νότια Γάζα

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera, ισραηλινά αεροπλάνα πετούν πάνω από τη νότια Γάζα, συγκεκριμένα πάνω από τις πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς.

23:21 Ο παππούς της Αμπιγκέιλ που απελευθερώθηκε ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν

Ο παππούς της Αμπιγκέιλ Ίνταν ενθουσιασμένος με την επιστροφή της 4χρονης εγγονής του στο Ισραήλ, ευχαρίστησε απόψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που έπαιξε στην απελευθέρωσή της.

«Είμαι ευγνώμων στον Μπάιντεν. Τον αγαπάμε για όλη τη βοήθεια που μας δίνει και επίσης σε όλους τους Αμερικανούς, σας ευχαριστούμε πολύ. Σας αγαπάμε. Συνεχίστε να μας στηρίζετε. Είμαστε δημοκρατία», είπε ο παππούς της τετράχρονης, Καρμέλ Ίνταν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω μέχρι να το δω. Για μια στιγμή, δεν το πίστευα», είπε ενώ περίμενε τη μικρή να επιστρέψει στο Ισραήλ, μετά την απελευθέρωσή της στη Γάζα.

Παρά τη χαρά του για την επιστροφή της Αμπιγκέιλ, ο Καρμέλ Ίνταν θρηνεί για τους γονείς της, τον Ρόι και τη Σμάνταρ, που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο παππούς της τετράχρονης Αμπιγκέιλ είπε ότι ακόμη απομένει να γίνει πολλή δουλειά σχετικά με τους ομήρους.

«Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν επιστρέψει. Θέλω πολύ να επιστρέψουν και ο στρατός να τελειώσει την αποστολή του όπως υποσχέθηκε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς.

23:12 Με την οικογένεια της τετράχρονης Αμπιγκέιλ που απελευθερώθηκε μίλησε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα σήμερα με μέλη της οικογένειας της τετράχρονης Ισραηλινο -Αμερικανίδας Αμπιγκέιλ Ιντάν μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η ιστορία της Αμπιγκέιλ ήταν από πολλές απόψεις ένας μικρόκοσμος της φρίκης που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρει ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας «πως το μικρό κορίτσι είδε τη μητέρα της να σκοτώνεται μπροστά της στο κιμπούτς Κφαρ Αζά κατά τη διάρκεια της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια έτρεξε στον πατέρα της, ο οποίος την προστάτευσε με το σώμα του, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς στη συνέχεια τον πυροβόλησαν. Έπειτα, έτρεξε στο σπίτι του γείτονά της, όπου μαζί με όσους βρίσκονταν μέσα κρατήθηκαν όμηροι στη Γάζα».

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η τετράχρονη κρατούνταν στη βόρεια Γάζα με τους γείτονες της και ο Μπάιντεν έθετε το θέμα της σε σχεδόν κάθε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Ισραηλινούς, τους Καταριανούς και τους Αιγύπτιους ομολόγους του, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρέμειναν σε επαφή με την οικογένεια της Ιντάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 51 ημερών της αιχμαλωσίας της.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Αμπιγκέιλ είναι τώρα στο σπίτι της και πίσω στην αγαπημένη αγκαλιά της ευρύτερης οικογένειάς της. Θα λάβει τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεται μέσω των Ισραηλινών και είμαστε επίσης έτοιμοι να παράσχουμε κάθε κατάλληλη υποστήριξη», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η μικρή Αβιγκέιλ Ιντάν που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς.

23:03 «Συντετριμμένοι»: Οι οικογένειες των τριών Παλαιστινίων φοιτητών που πυροβολήθηκαν ζητούν έρευνα για το «έγκλημα μίσους»

Οι οικογένειες των τριών Παλαιστινίων φοιτητών που πυροβολήθηκαν ζητούν έρευνα για το «έγκλημα μίσους» στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:53 Πανηγυρισμοί στη Ραμάλα στην υποδοχή των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν

Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, για να υποδεχθούν κρατούμενο που απελευθερώθηκε σήμερα.

Η μητέρα του νεαρού Παλαιστίνιου που αποφυλακίστηκε και φορούσε κορδέλα της Χαμάς, ενώ ήταν τυλιγμένος με τη σημαία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ξεκίνησε να φωνάζει το σύνθημα: «Με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θα σε ξεπληρώσουμε, Χαμάς» (σ.σ. σε ελεύθερη απόδοση).

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:44 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ παραδίδουν τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Δείτε βίντεο

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου καταγράφονται τα όσα συνέβησαν στη σημερινή παράδοση των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό στην πόλη της Γάζας.

Δείτε το βίντεο:

22:34 Νετανιάχου στον Μπάιντεν: Ανοιχτοί σε παράταση της εκεχειρίας, αλλά μετά από αυτό ο πόλεμος «θα συνεχιστεί με όλη μας τη δύναμη»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με τον Τζο Μπάιντεν και του τόνισε ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δεχθεί παράταση της εκεχειρίας, ωστόσο μετά από αυτό ο πόλεμος «θα συνεχιστεί με όλη μας τη δύναμη».

«Φέραμε στο σπίτι άλλη μια ομάδα ομήρων, παιδιών και γυναικών και συγκινούμαι μέχρι τα βάθη της καρδιάς μου, όπως και ολόκληρο το έθνος, όταν βλέπουμε τις οικογένειες να επανενώνονται», είπε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση του ο Νετανιάχου.

22:24 Επιμένει για τη λύση των δύο κρατών ο Μπάιντεν

«Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού λαού.

Για να διασφαλιστεί ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν με ίσα μέτρα ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο Χ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:16 Στο Νοσοκομείο Σαμίρ – Ασάφ Χαροφέ οι τρεις Ταϊλανδοί που απελευθερώθηκαν

Στο Νοσοκομείο Σαμίρ – Ασάφ Χαρόφε οι τρεις Ταϊλανδοί που απελευθερώθηκαν σήμερα.

Εκεί βρίσκονται και οι υπόλοιποι 14 Ταϊλανδοί υπήκοοι που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς.

22:07 Γαλλία: «Ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα κρατήσει μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι απαχθέντες»

Η Γαλλία ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας «μέχρι την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων».

Αυτό δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Καθρίν Κολονά.

«Απαιτούμε την απελευθέρωση των Γάλλων απαχθέντων και όλων των απαχθέντων. Θα ήταν καλό, χρήσιμο και αναγκαίο η εκεχειρία να παραταθεί υπέρ αυτού του στόχου», πρόσθεσε.

21:58 Βίντεο από την επανένωση απελευθερωμένων ομήρων με τις οικογένειές τους

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την επανένωση απελευθερωμένων ομήρων με τις οικογένειές τους.

Στην παρακάτω ανάρτηση διακρίνονται η Σόσαν Χαράν, η κόρη της Άντι Σόχαμ και τα εγγόνια της Ναβέ και Γιαχέλ που απελευθερώθηκαν μετά από 50 ημέρες ομηρίας.

21:48 Χιλιάδες απέκλεισαν τη γέφυρα του Μανχάταν – Ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Μαζική διαδήλωση έγινε στις ΗΠΑ, με χιλιάδες διαδηλωτές να αποκλείουν τη γέφυρα του Μανχάταν και να ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχε πάρει η οργάνωση Jewish Voice for Peace.

21:38 Τζέικ Σάλιβαν: Η βοήθεια στο Ισραήλ μπορεί να είναι «με όρους»

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να στείλει βοήθεια στο Ισραήλ «με όρους».

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το ζήτημα της βοήθειας προς το Ισραήλ με όρους είναι μια «αξιόλογη σκέψη», θυμίζει ανάρτηση στο Χ του ειδησεογραφικού προγράμματος Meet the Press.

21:29 Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει τους πυροβολισμούς κατά τριών φοιτητών στο Βερμόντ

Τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές πυροβολήθηκαν στο Βερμόντ των ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε, με την Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάζει το γεγονός και να σημειώνει ότι οι τρεις τους φορούσαν καφίγια (σ.σ. παλαιστινιακή μαντίλα) όταν τραυματίστηκαν.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει αν υπάρχουν ύποπτοι για το περιστατικό ούτε έχουν γίνει συλλήψεις.

Δείτε την ανάρτηση του παλαιστινιακού ΥΠΕΞ:

21:20 Η επανένωση 16χρονης Παλαιστίνιας με την οικογένειά της

Η 16χρονη Σούλτα Σαρχάν είχε συλληφθεί έξω από το κεντρικό δικαστήριο του Ισραήλ και είχε χτυπηθεί, ενώ στη συνέχεια φυλακίστηκε.

Η Σαρχάν ήταν ανάμεσα στους 39 που αφέθηκαν σήμερα Κυριακή ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές.

Η στιγμή που η οικογένεια της Σαρχάν την υποδέχθηκε στο σπίτι της:

21:10 Νοσοκομείο Σορόκα: Η ζωή της 84χρονης ομήρου είναι σε κίνδυνο

Η ζωή της 84χρονης απελευθερωμένης ομήρου Άλμα Αβραάμ βρίσκεται σε κίνδυνο, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Σορόκα και όπως μεταδίδει το ισραηλινό ynet.

Η 84χρονη Άλμα Αβραάμ.

21:01 Ερυθρά Ημισέληνος: Τρεις οι Παλαιστίνιοι τραυματίες στην Μπεϊτούνια

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι τρεις Παλαιστίνιοι, ηλικίας 15, 18 και 33 ετών, τραυματίστηκαν μετά από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Μπεϊτούνια στη Δυτική Όχθη εν όψει της απελευθέρωσης 39 κρατουμένων από τη φυλακή.

Η PRCS δήλωσε επίσης ότι δύο παιδιά, ηλικίας 11 και 13 ετών, εισήχθησαν σε νοσοκομείο λόγω εισπνοής δακρυγόνων.

Νωρίτερα την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από τη φυλακή Οφέρ είχαν ρίξει δακρυγόνα και πυροβόλησαν εναντίον των Παλαιστινίων που βρίσκονταν στην περιοχή και περίμεναν για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

20:51 Οι πρώτες εικόνες από την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Τριάντα εννιά κρατούμενοι – γυναίκες και παιδιά – απελευθερώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς.

Δείτε τις πρώτες εικόνες μετά από την απελευθέρωσή τους:

20:42 Κοινή στάση απέναντι στο Ισραήλ από Τουρκία και Ιράν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραΐσι συζήτησαν τη σημασία της κοινής στάσης των μουσουλμανικών χωρών, ιδίως της Τουρκίας και του Ιράν, απέναντι στην «ισραηλινή βαρβαρότητα στα παλαιστινιακά εδάφη».

«Οι παράνομες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και τα πιθανά μέτρα για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας», ανέφερε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

20:32 Ερυθρά Ημισέληνος: Πυροβολήθηκε 33χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στον μηρό μπροστά στη φυλακή Οφέρ

Η Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι 33χρονος πυροβολήθηκε στον μηρό μπροστά στη φυλακή Οφέρ.

Την είδηση αναμεταδίδει και το δίκτυο Quds News Network:

20:23 Haaretz: Οι Ισραηλινοί υποδέχτηκαν κονβόι με ομήρους με σημαίες και ζητωκραυγές στην πόλη Οφακίμ στα νότια

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι Ισραηλινοί υποδέχτηκαν κονβόι με ομήρους με σημαίες και ζητωκραυγές στην πόλη Οφακίμ στα νότια.

20:15 Η ανάρτηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ έκανε ανάρτηση για την απελευθέρωση των 17 ομήρων, ενώ σημείωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

20:05 Απελευθερώθηκαν οι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ αναφέρει ότι απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από μια σειρά φυλακές.

Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή Οφέρ και από το Κέντρο Κράτησης της Ιερουσαλήμ, με την εξαίρεση ενός κρατουμένου που απελευθερώθηκε στο πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ.

20:04 Συμφωνεί για παράταση της εκεχειρίας η Χαμάς

Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

19:54 Η Χαμάς παρέδωσε τους ομήρους στην πόλη της Γάζας ως απάντηση στην επίσκεψη Νετανιάχου στη Λωρίδα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ παρέδωσαν τους ομήρους που απελευθέρωσαν στον Ερυθρό Σταυρό στην πόλη της Γάζας ως απάντηση στην επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα.

Οι Αλ Κασάμ χρησιμοποίησαν στρατιωτικά τζιπ, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς τονίζει ότι η παράδοση των ομήρων έγινε με αυτόν τον τρόπο «μετά τη δημοσίευση προπαγανδιστικών φωτογραφιών του Νετανιάχου να μπαίνει στα περίχωρα της βόρειας Γάζας για να στείλει μήνυμα ελέγχου – αυτή ήταν η απάντηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ».

19:48 Τηλεφωνική επικοινωνία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του για την κατάσταση στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι για να συζητήσουν τα εμπόδια που απειλούν την προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνολική κατάπαυση του πυρός, όπως έγινε γνωστό από το Κάιρο.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο Σούκρι τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Νοεμβρίου, με την οποία ζητούνται «ανθρωπιστικές παύσεις» ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

19:39 Στη Ράφα οι τέσσερις από τους απελευθερωμένους ομήρους

Τέσσερις όμηροι, ο Ρωσο – Ισραηλινός Ρόνι Κριβόι και τρεις Ταϊλανδοί υπήκοοι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς και έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα στη Γάζα με προορισμό το Ισραήλ.

Ο Ρόνι, 25 ετών, από την πόλη Καρμιέλ στον βορρά του Ισραήλ, εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρεία στο Ρέ’ιμ, από όπου μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ρωσο – Ισραηλινός Ρόνι Κριβόι που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς.

19:30 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν βίντεο από την παράδοση των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την παράδοση των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

Η παράδοση των ομήρων σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές έγινε μέσα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

19:20 Πρώτες φωτογραφίες από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα

Οι πρώτες φωτογραφίες από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα ήρθαν στη δημοσιότητα.

Οι όμηροι βρίσκονταν σε τζιπ του Ερυθρού Σταυρού όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Η τετράχρονη Αμπιγκέιλ Ιντάν που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς. Η μικρή έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

Στη φωτογραφία, έστω με δυσκολία, διακρίνεται η 15χρονη Ντάφνα Ελιακίμ.

19:16 Η τετράχρονη Αβιγκέιλ που απελευθερώθηκε είναι Αμερικανο – Ισραηλινή

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την επιστροφή των 14 Ισραηλινών απαχθέντων από τη Χαμάς και αναφέρθηκε στην 4χρονη Αβιγκέιλ Ιντάν, η οποία έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

«Δόξα τω Θεώ που είναι σπίτι, μακάρι να ήμουν εκεί για να την κρατήσω», είπε ο πρόεδρος σε ειδική δήλωση με αφορμή την απελευθέρωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι θα απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι με αμερικανική υπηκοότητα. Θα μιλήσω σύντομα με τον Νετανιάχου, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε προσωπική επαφή για να βεβαιωθούμε ότι η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως και θα εργαστούμε για την επέκτασή της».

19:07 Η ανάρτηση του εκπροσώπου των IDF για τους απελευθερωμένους ομήρους

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι 12 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν συνοδεύονται από τις IDF και τη Σιν Μπετ πίσω στο Ισραήλ, με τα διεθνή ΜΜΕ να σημειώνουν ότι είναι ήδη σε ισραηλινό έδαφος.

Ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι ένας άλλος όμηρος «προσγειώθηκε στο νοσοκομείο πριν από λίγο».

Οι άλλοι τέσσερις όμηροι κατευθύνονται προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

18:57 Λευκός Οίκος: Απόψε ο Μπάιντεν θα τηλεφωνήσει στον Νετανιάχου – Τι θα συζητήσουν

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν θα τηλεφωνήσει απόψε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα συζητήσουν για τη συμφωνία για τους ομήρους.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, αυτή θα είναι η 15η φορά που θα μιλήσουν Μπάιντεν και Νετανιάχου από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι από 50 όμηροι, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τελικά από τη Χαμάς.

18:48 Ένας από τους ομήρους είναι σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο απελευθερωμένος όμηρος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με το ynet, πρόκειται για γυναίκα όμηρο που μεταφέρεται στο νοσοκομείο Σορόκα στην Μπέερ Σεβά.

18:38 Αυτοί είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι και ο Ρώσος υπήκοος που απελευθερώθηκαν

Οι Times of Israel έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, καθώς και του Ρώσου υπηκόου που αφέθηκε ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι απελευθερώθηκαν και τρεις Ταϊλανδοί.

Τα ονόματα και οι ηλικίες τους:

  • Αβιγκέιλ Ιντάν, 4 ετών
  • Χαγκάρ Μπροντέτζ, 40 ετών και τα παιδιά της: Όφρι 10 ετών, Γιουβάλ 9 ετών και Ορίγια 4 ετών
  • Τσεν Αμόγκ Γκολντστάιν, 48 ετών και Αγκάμ 17 ετών, Γκαλ ετών 11 και Ταλ 9 ετών
  • Άλβα Αβραάμ, 84 ετών
  • Αβίβα Σίγκελ, 64
  • Έλα, 8 ετών και Ντάνα, 15 ετών Ελιακίμ
  • Ρόνι Κριβόι, 25 ετών (ο Ρωσο-Ισραηλινός υπήκοος)

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

18:34 Παραδόθηκαν στις IDF οι απελευθερωμένοι όμηροι

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, «πριν από λίγο, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού μετέφεραν 12 ομήρους στις ειδικές δυνάμεις των IDF και στις δυνάμεις της ISA που βρίσκονται δίπλα στον συνοριακό φράχτη στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Από εκεί, θα κατευθυνθούν προς τη βάση Hatzerim.

Ένας απελευθερωμένος όμηρος που επέστρεψε στο Ισραήλ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο απευθείας σε νοσοκομείο.

Παράλληλα, τέσσερις απελευθερωμένοι όμηροι μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, από όπου θα κατευθυνθούν προς το σημείο συνάντησης με τους στρατιώτες των IDF στο ισραηλινό έδαφος.

Οι οικογένειες των ομήρων ενημερώνονται από εκπροσώπους των IDF με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες».

18:25 Ανταποκριτής των IDF για το ραδιόφωνο: «Οι απελευθερωμένοι όμηροι θα περάσουν από τη Γάζα στο Ισραήλ»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των IDF για το ραδιόφωνο, οι όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα δεν θα πάνε στη Ράφα της Αιγύπτου, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις απελευθέρωσης, αλλά θα περάσουν απευθείας στο Ισραήλ από σημείο στα σύνορα με τη Γάζα.

18:20 Διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ και «ενάντια στον αντισημιτισμό» στη Βρετανία

Διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ και «ενάντια στον αντισημιτισμό» έγινε σήμερα στη Βρετανία.

Δείτε φωτογραφίες:

18:16 Ο εκπρόσωπος καταριανού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων.

Όπως έγινε γνωστό και νωρίτερα, 17 όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, ενώ αργότερα θα αφεθούν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Δείτε την ανάρτηση του Ματζίντ αλ-Ανσάρι:

18:10 Σύσκεψη της ηγεσίας των IDF για την επανέναρξη των επιθέσεων μετά τη σύντομη εκεχειρία

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία με σύσκεψη της ηγεσίας τους υπό τον αρχηγό Χέρζι Χαλέβι για την επανέναρξη των επιθέσεων μετά από τη σύντομη εκεχειρία.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

18:07 Ισραηλινά ΜΜΕ: Συγγενείς των ομήρων που απελευθερώθηκαν πηγαίνουν προς τα νοσοκομεία

Οι οικογένειες των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς κατευθύνονται προς τα νοσοκομεία όπου αναμένεται να φτάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Πηγή φωτογραφίας: Hadas Parush

18:00 UNRWA: Το 80% του πληθυσμού στη Γάζα έχει εκτοπιστεί

Πάνω από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρο τον πολιορκημένο παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η UNRWA.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε επίσης:

  • Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει σε 156 εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματός της.
  • Σχεδόν 920.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στεγάζονται σε 99 εγκαταστάσεις στο κέντρο της Γάζας και στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα.

17:55 Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: Παραδώσαμε στον Ερυθρό Σταυρό 17 ομήρους

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ επιβεβαίωσαν ότι παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό 17 ομήρους – 13 Ισραηλινούς, 3 Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο υπήκοο.

17:49 Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, από τη Λωρίδα της Γάζας: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

17:39 Παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό 17 όμηροι

Σύμφωνα με τις IDF, παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό 17 όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς.

17:30 Ο Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

Σύμφωνα με το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα στρατεύματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε μια κίνηση που βάζει σε κίνδυνο την εκεχειρία, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι Παλαιστίνιοι θα την εκλάβουν ως πρόκληση.

Δείτε φωτογραφίες:

17:29 Εκτός λειτουργίας ξανά το αεροδρόμιο της Δαμασκού μετά από τις ισραηλινές επιδρομές

Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού έγινε εκ νέου στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που το έθεσαν σήμερα εκτός λειτουργίας, σχεδόν 30 ώρες από την επανέναρξη των πτήσεων μετά από παρόμοια επίθεση τον περασμένο μήνα, ανέφεραν συριακά ΜΜΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε νέο πλήγμα το απόγευμα της Κυριακής με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού (…) θέτοντας το εκ νέου εκτός λειτουργίας», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan ανέφερε ότι οι πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας εκτρέπονται στα αεροδρόμια της Λατάκειας και του Χαλεπιού.

17:27 Προετοιμασίες στο πέρασμα της Ράφα – Αναμένονται οι όμηροι που θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με το Quds News Network, προετοιμασίες γίνονται στη Ράφα της Αιγύπτου όπου αναμένεται η τρίτη παρτίδα των ομήρων της Χαμάς που θα απελευθερωθούν.

17:24 Πολίτης από την Ερυθραία πήρε άδεια μόνιμης παραμονής στο Ισραήλ – Είχε σώσει μέλος των IDF στις 7 Οκτωβρίου

Ο υπουργός Εσωτερικών Μόσε Αρμπέλ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έδωσε μόνιμη άδεια παραμονής στον Μουλουγκέτα Τσάγκι που είχε δώσει τις πρώτες βοήθειες σε αντισυνταγματάρχη των IDF που πυροβολήθηκε στην κοιλιά από μέλη της Χαμάς στο Σντερότ στις 7 Οκτωβρίου, σώζοντάς του τη ζωή.

Ο αντισυνταγματάρχης Γ. (δόθηκε μόνο το αρχικό του στη δημοσιότητα) είχε ζητήσει από τον Αρμπέλ να διευθετήσει το ζήτημα με τη μόνιμη διαμονή του Τσάγκι στο Ισραήλ.

Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Πολίτης από την Ερυθραία πήρε άδεια μόνιμης παραμονής στο Ισραήλ επειδή έσωσε τη ζωή μέλους των IDF.

17:15 Συριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έπληξε το αεροδρόμιο της Δαμασκού και άλλους στόχους

Συριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και άλλων στόχων κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο φιλοκυβερνητικός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM αναφέρει ότι χτυπήθηκε, μεταξύ άλλων στόχων, ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από τις επιδρομές.

17:10 Τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές δέχθηκαν πυρά στο Βερμόντ

Η Σχολή Φίλων της Ραμάλα ανακοίνωσε ότι τρεις απόφοιτοί της που είχαν φύγει από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν πυροβολισμούς στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

Τα μέλη των οικογενειών τους κάνουν λόγο για έγκλημα μίσους, αλλά η Αστυνομία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:00 Ανακοινώθηκαν ορισμένα από τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Η παλαιστινιακή Αρχή για τους Κρατούμενους και τις Υποθέσεις Απελευθέρωσης και η Ένωση Κρατουμένων έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα ονόματα των παιδιών από την Παλαιστίνη που θα απελευθερωθούν σήμερα.

Συνολικά θα απελευθερωθούν 39 γυναίκες και παιδιά με βάση τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς.

16:56 Ισραηλινή πηγή στο ynet: Η απελευθέρωση των απαχθέντων θα ξεκινήσει σύντομα

Σύμφωνα με το ynet που επικαλείται ισραηλινή πηγή, η απελευθέρωση των απαχθέντων θα ξεκινήσει σύντομα.

16:53 Χαμάς: Η απελευθέρωση του ομήρου με ρωσική υπηκοότητα έγινε για να δείξει την εκτίμηση της για τη στάση της Μόσχας

Η Χαμάς, στην ανακοίνωσή της για την απελευθέρωση του ομήρου με ρωσική υπηκοότητα, τονίζει ότι αυτή έγινε για να δείξει την εκτίμηση της για τη στάση της Μόσχας, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Ο όμηρος παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, μετά από παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

16:44 Μαζική διαδήλωση στην Ινδονησία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Νέα μαζική διαδήλωση έγινε στην Ινδονησία με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες:

16:37 Reuters: Η Χαμάς απελευθέρωσε όμηρο ρωσικής υπηκοότητας, το ανακοίνωσε η ίδια

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε όμηρο ρωσικής υπηκοότητας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

16:34 Στο Ισραήλ ο Έλον Μασκ τη Δευτέρα

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τους Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ισαάκ Χέρτζογκ.

16:24 «Μέχρι τώρα η συμφωνία προχωράει όπως είχαμε πει», λέει η Χαμάς – Από ώρα σε ώρα οι απελευθερώσεις

Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ίζατ αλ-Ρισέκ, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής» η συμφωνία με το Ισραήλ υλοποιείται «σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι «η κατοχή προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ονόματα και τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν στη συμφωνία ανταλλαγής» και ότι οι μεσολαβητές μεταξύ των μερών εργάζονται για την παράταση της εκεχειρίας.

«Ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσπάθειες», είπε, χωρίς να δώσει περεταίρω διευκρινίσεις.

Τη δήλωση του αναμεταδίδει και το ισραηλινό ynet.

16:15 Αντιπροσωπεία του Κατάρ πέρασε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας – Δεν έχει ξαναγίνει από την έναρξη του πολέμου

Αντιπροσωπεία του Κατάρ πέρασε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας με επικεφαλής τη Λόλουα Ρασίντ αλ-Χατέρ, υπουργό για τις διεθνής συνεργασίες.

Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει σε αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνάει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

Η αλ-Χατέρ δήλωσε ότι υπάρχουν προσπάθειες να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

16:05 Οι Παλαιστίνιες γυναίκες χτίζουν πήλινους φούρνους για να φτιάξουν ψωμί στη Γάζα

Παλαιστίνιες γυναίκες χτίζουν πήλινους φούρνους στη Γάζα για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ψωμιού στην πολιορκημένη Λωρίδα.

Δείτε βίντεο που ανάρτησε το Quds News Network:

15:55 IDF: Νεκροί 5 ανώτεροι διοικητές της Χαμάς

Σε ανακοίνωσή τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαιώνουν τα ονόματα πέντε  ανώτερων διοικητών της Χαμάς που εξουδετερώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την εκεχειρία.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, επιβεβαίωσε τους τέσσερις από τους πέντε θανόντες ανώτερους διοικητές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:50 Δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων κατελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης

Δεξαμενόπλοιο, που ανήκει σε μια εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ, κατελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανέφερε η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey, στο τελευταίο παρόμοιο περιστατικό σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες μέρες.

«Το συμβάν πιθανότατα συνδέεται με κρατικούς παράγοντες», τόνισε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το πλοίο, το οποίο ανήκει σε εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ και έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε δεχθεί απειλές από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις είναι ενήμερες για το περιστατικό, πρόσθεσε η Ambrey, χωρίς να διευκρινίσει αν αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν για να βοηθήσουν το πλοίο που ονομάζεται «Central Park».

Την Παρασκευή ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία δέχθηκε επίθεση από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωεκανό, ενώ την περασμένη Κυριακή οι Χούθι συνέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν απειλήσει ότι θα εξαπολύουν επιθέσεις σε ισραηλινά ή συμμαχικά με το Ισραήλ πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος. Πολλούς από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί από ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η κατάληψη του πλοίου Central Park συνέβη στα ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Άντεν της Υεμένης. Ένα εμπορικό πλοίο στην περιοχή ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο «πλησίασαν οκτώ άτομα, φορώντας στρατιωτικές στολές, οι οποίο επέβαιναν σε δύο σκάφη», σύμφωνα με την Ambrey.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:40  Σάλιβαν: Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον 1 Αμερικανός όμηρος θα απελευθερωθεί

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC ότι ελπίζει ότι η Αβιγκέιλ Ίντεν, 4 ετών, θα είναι μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς σήμερα.

15:30 Reuters: Η Αίγυπτος λέει ότι έλαβε καταλόγους με 13 Ισραηλινούς και 39 Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν σήμερα Κυριακή

Η Αίγυπτος λέει ότι έλαβε καταλόγους με 13 Ισραηλινούς και 39 Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν σήμερα Κυριακή, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα έχει γνωστό ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών έχει λάβει έναν κατάλογο με 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι 13 άνθρωποι που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα πρόκειται επίσης θα απελευθερωθούν. Το χρονοδιάγραμμα της ανταλλαγής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

15:15 Ανησυχίες για προβλήματα της τελευταίας στιγμής

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι μια ακόμη νευρική νύχτα όσον αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων, μεταδίδει το Al Jazeera, προσθέτοντας πως υπάρχει ανησυχία για προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

15:00  «Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα»

Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα την Κυριακή, σύμφωνα με τη Haaertz. Σύμφωνα με  πηγές, η απελευθέρωση αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της Χαμάς, η οποία έστειλε εκπροσώπους στη Μόσχα νωρίτερα.

14:45 Πλήθος κόσμου στην κηδεία των 5 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η κηδεία πέντε Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις χθες το βράδυ στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

14:30 Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Ινδονησία

Χιλιάδες Ινδονήσιοι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλωτές περπάτησαν στους δρόμους του Ντεπόκ, στη Δυτική Ιάβα, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, ενώ φώναζαν φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα.

Εικόνα από Anadolu

14:15 Εικόνες καταστροφής στη Γάζα

Η 4ημερη κατάπαυση του πυρός αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής της Γάζας:

Κατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, στη Γάζα ( Reuters)

Ασύλληπτη καταστροφή ( Reuters)

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν κτίρια κατοικιών, που καταστράφηκαν από ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης (REUTERS/Bassam Masoud)

Κατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, στη Γάζα ( Reuters)

14:00 Σύνοψη των  τελευταίων εξελίξεων

  • Η τρίτη φάση ανταλλαγής ισραηλινών αιχμαλώτων και παλαιστίνιων κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας αναμένεται αργότερα την Κυριακή.
  • Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ομάδα είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους αν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
  • Ένας αγρότης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στη Γάζα, εν μέσω εκεχειρίας
  • Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρλανδό πρέσβη για εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού.
  • 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

13:50 Τι λέει ο Ερυθρός Σταυρός για τη δήλωση αξιωματούχου του

Η προηγούμενη δήλωση του αξιωματούχου του, δεν ήταν «σε καμία περίπτωση ένδειξη» ότι η προγραμματισμένη απελευθέρωση των ομήρων δεν θα συμβεί, δηλώνει ο Ερυθρός Σταυρός.

Νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο Sky News ότι δεν είναι «σίγουρος» ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι την Κυριακή.

13:40 Η Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, δηλώνουν ότι τέσσερις από τους στρατιωτικούς διοικητές της έχουν σκοτωθεί.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο κανάλι της στο Telegram, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ομάδα αναφέρει ότι ένας από τους πράκτορες της Χαμάς που σκοτώθηκε ήταν ο Ahmad Al Ghandour, γνωστός ως Abu Anas, ο οποίος περιγράφεται ως «μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου και διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας«. Δεν έχει γίνει σαφές πότε και πώς σκοτώθηκαν.

Νωρίτερα ο  ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, είχε μεταδώσει ότι η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατος δύο διοικητών της.

13:30 Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι

Ο Ghazi Hamad, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι η οργάνωση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας των τεσσάρων ημερών και είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους  ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Χαμάντ καταδίκασε επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς τες εταίρο του Ισραήλ στη «γενοκτονία«. «Υποστηρίζουν πάντα το Ισραήλ. Από την αρχή αυτού του πολέμου, οι ΗΠΑ είναι ο συνεργάτης τους σε αυτό το έγκλημα, σε αυτή την εθνοκάθαρση»

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών, ο Χαμάντ δήλωσε ότι η Χαμάς ενδιαφέρεται να απελευθερώσει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

13:15  200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή μέσω του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα.

Σύμφωνα με την Haaretz, δεκάδες από τα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες θα σταλούν στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας

13:00 «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι την Κυριακή»

Ανώτερος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο Sky News ότι δεν είναι «σίγουρος» ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι την Κυριακή.

12:50 «Το Ισραήλ έριξε βόμβες συνολικού βάρους 40.000 τόνων»

Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα.

Μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • «Ο ισραηλινός στρατός έριξε από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 40.000 τόνους βομβών στη Γάζα.
  • Το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει λάβει βασικά αγαθά.
  • Η καταστροφή που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός αντανακλά την επιθυμία του να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη.
  • Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο πεδίου, καθώς το νοσοκομείο al-Shifa (το μεγαλύτερο στη Γάζα) δεν λειτουργεί πλέον».

12:40  Αγρότης σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στην κεντρική Γάζα, παρά την εκεχειρία

Ένας Παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε την Κυριακή, αφού έγιναν στόχος των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

12:35 Ο ισραηλινός στρατός ενημερώνει ότι σκοτώθηκαν 4 σκύλοι που επιχειρούσαν στη Γάζα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις επιχειρήσεις της μονάδας σκύλων Oketz στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια  των τελευταίων εβδομάδων.

Λέει ότι οι σκύλοι της μονάδας «είχαν συμμετάσχει στον εντοπισμό στελεχών της Χαμάς, εκρηκτικών υλών και όπλων, καθώς και ομήρων και πτωμάτων».

Σύμφωνα με τον στρατό τέσσερις σκύλοι σκοτώθηκαν: ο Mido, ο Taiga, ο Jack και ο Ghandi. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:25 Κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιρλανδίας στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen κάλεσε για εξηγήσεις τον Ιρλανδό πρέσβη, «μετά τα εξωφρενικά σχόλια του Ιρλανδού πρωθυπουργού» σχετικά με την απελευθέρωση της Emily Hand.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο X, δήλωσε ανακουφισμένος για την απελευθέρωση της 9χρονης, η οποία επίσης έχει και ιρλανδική υπηκοότητα.

«Αυτή είναι μια μέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης για την Έμιλι Χαντ και την οικογένειά της. Ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί βρέθηκε και επέστρεψε, και εμείς ανασαίνουμε με ανακούφιση. Οι προσευχές μας εισακούστηκαν», έγραψε στην ανάρτησή του.

Ωστόσο, οι λέξεις «χαθεί και επέστρεψε» δυσαρέστησαν το Τελ Αβίβ, που προτιμά να χρησιμοποιείται «απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Ο Κοέν επιτέθηκε φραστικά σήμερα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Σε ανάρτηση στο Χ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!»

«Η Έμιλι Χαντ δεν «χάθηκε», την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».

Παράλληλα ανέφερε ότι έδωσε εντολή στο προσωπικού του υπουργείου να κληθεί ο Ιρλανδός πρέσβης στο Ισραήλ για να του επιδοθεί επίπληξη.

12:15  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, εν μέσω συνομιλιών για πιθανή παράταση της εκεχειρίας και απελευθέρωση επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς.

Αυτή θα είναι η τέταρτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ μέσα σε ενάμιση μήνα, από την έναρξη του πολέμου. Αυτή τη φορά θα ασχοληθεί, σύμφωνα με την Haaretz,  με το θέμα των ομήρων, καθώς και με τον συντονισμό μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τα επόμενα στάδια των συγκρούσεων. Στο επίκεντρο και η απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

12:05 Ισραηλινά ΜΜΕ: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του διοικητή της Ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας Ahmed Randour και ο επικεφαλής της συστοιχίας πυραύλων Ayman Siam σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet .

12:00 Η μαρτυρία ενός 17χρονου παλαιστίνιου κρατούμενου που απελευθερώθηκε

Το πρώτο πράγμα που έκανε χθες ο 17χρονος Mohammad dar-Darwish, παλαιστίνιος κρατούμενος που απελευθερώθηκε, ήταν να κουρευτεί. Μετά από επτά μήνες σε ισραηλινή φυλακή, η ανάκτηση της ταυτότητάς του ήταν σημαντική γι’ αυτόν. Ο έφηβος απελευθερώθηκε από το Ισραήλ, μαζί με άλλες 38 γυναίκες και ανήλικους, σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε η Χαμάς.

Ο Dar-Darwish καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για ρίψη βόμβας μολότοφ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών τον Απρίλιο. Αρνείται ότι το έκανε.

Καθώς μεταφέρθηκε από τη φυλακή την ημέρα της αποφυλάκισής του, λέει ότι οι ισραηλινοί δεσμοφύλακες αρχικά του είπαν ότι θα τον πήγαιναν στο δικαστήριο.

Είπε στο BBC, ότι «ζαλίστηκε από την ευτυχία» όταν έφτασε πίσω στη Δυτική Όχθη και βρήκε τον πατέρα και τον αδελφό του στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους κρατούμενους.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι φρουροί πήραν τις κουβέρτες, τον εξοπλισμό μαγειρικής, τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων, είπε.

«Μας έδιναν μόνο μια μερίδα φαγητού για επτά ή οκτώ άτομα – πεινούσαμε πάντα. Δεν μπορούσαν να φτάσουν στη Γάζα, οπότε μας τιμώρησαν»

Μέχρι την απελευθέρωσή του, οι μόνες πληροφορίες για τον πόλεμο στη Γάζα προέρχονταν από τους νεοεισερχόμενους στη φυλακή.

11:45 ΟΗΕ: Συνολικά 248 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

Συνολικά 248 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Τα 61 φορτηγά μετέφεραν ιατρικό υλικό, τρόφιμα και νερό στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Έντεκα ασθενοφόρα, τρία λεωφορεία και όχημα με καρότσα παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, για να βοηθηθεί στην εσπευσμένη απομάκρυνση ασθενών, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η εκεχειρία, τόσο περισσότερη βοήθεια θα μπορέσουν να παραδώσουν ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε το OCHA, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην παλαιστινιακή και στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

11:35 Πολιορκία νοσοκομείων, έρευνες σε ασθενοφόρα στη Δυτική Όχθη

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε διάστημα 24 ωρών στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων πέντε στη Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης εδώ και 56 χρόνια από το Ισραήλ περιοχής, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν στη διάρκεια επιχείρησής του, στην οποία συμμετείχαν πολλά τεθωρακισμένα.

Πρόσφατα στην πόλη αυτή είχε σημειωθεί η πιο αιματηρή επιδρομή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, με 14 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο AFP ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι ισραηλινό drone εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων της πόλης.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το δημόσιο νοσοκομείο της Τζενίν, καθώς και την κλινική Ιμπν Σίνα. Στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε ασθενοφόρα. Οι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις με αυτόματα όπλα μεταξύ του στρατού και ενόπλων.

Το επίσημο παλαιστινιακό υπουργείο WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Τζενίν «από διάφορες πλευρές, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας δημόσια νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου».

Ένας μικρός Παλαιστίνιος μεταφέρει μια γάτα σε έναν δρόμο μετά από ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, 26 Νοεμβρίου 2023. (εικόνα από REUTERS)

«Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν» τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Πρόσθεσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα, δράστη, όπως εξήγησε, επίθεσης τον Αύγουστο στην οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί.

Εξάλλου ένας 25χρονος γιατρός σκοτώθηκε στο Σάββατο το πρωί μπροστά στο σπίτι του στην Καμπατίγια, κοντά στη Τζενίν. Ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά σε εβραϊκό οικισμό έξω από την παλαιστινιακή πόλη ελ Μπίρε. Χθες το βράδυ ένας άλλος άνδρας έπεσε νεκρός στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού σε χωριό νότια της Ναμπλούς, πάντα σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ η βία έχει οξυνθεί περαιτέρω και στη Δυτική Όχθη. Περισσότεροι από 230 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους, αναφέρει απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

11:20 Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Μελβούρνη

Βίντεο και εικόνες από μια διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην αυστραλιανή πόλη κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκατοντάδες παρευρισκόμενοι ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

11:10 Άλλοι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών έχει λάβει έναν κατάλογο με 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν την Κυριακή.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό  ότι 13 άνθρωποι που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα πρόκειται επίσης να απελευθερωθούν.

Το χρονοδιάγραμμα της ανταλλαγής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

11:05 Φονικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε επιδρομή στην Τζενίν που διήρκεσε πάνω από 12 ώρες. Δύο από τους τραυματίες φέρονται να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο χωριό Yutma νότια της Ναμπλούς, στην al-Bireh και στην πόλη Qabatiyeh νότια της Τζενίν.
  • Δύο από τα κύρια νοσοκομεία της Τζενίν πολιορκούνται από ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα, ασθενοφόρα ερευνώνται και δύο άτομα συλλαμβάνονται μέσα από τα ασθενοφόρα.

10:55 «Άλλοι 13 όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από τη Χαμάς»

Ακόμη 13 από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας, μετέδωσε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Χαμάς έχει παρουσιάσει στο Ισραήλ κατάλογο με τους 13 ομήρους που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, μεταξύ των οποίων θα είναι και κάποιοι Αμερικανοί πολίτες, ανέφερε το Ynet.

Χθες το παλαιστινιακό κίνημα απελευθέρωσε 17 ομήρους και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έχει λάβει κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, αν και δεν είχε διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Το Ynet μετέδωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα χωριστούν μέλη οικογενειών, όπως συνέβη κατά τον δεύτερο γύρο απελευθερώσεων.

10:45 Ο Τραμπ επικρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα μέσων μαζικής ενημέρωσης «Truth Social» για να επικρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, και έριξε βολές κατά του Τζο Μπάιντεν.

«Έχει παρατηρήσει κανείς ότι η Χαμάς έχει επιστρέψει ανθρώπους από άλλες χώρες, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιστρέψει ούτε έναν Αμερικανό όμηρο Υπάρχει μόνο ένας λόγος γι’ αυτό, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Ή ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΜΑΣ. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή και σκοτεινή περίοδος της Αμερικής!», αναφέρει ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι οι Αμερικανοί που απήχθησαν από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν στο εγγύς μέλλον. «Δεν ξέρω πότε θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αλλά περιμένουμε να συμβεί»

10:30 Ελεύθερη η 9χρονη όμηρος που είχε θεωρηθεί νεκρή

Η Χαμάς απελευθέρωσε χθες το βράδυ 13 Ισραηλινούς ομήρους και 4 Ταϋλανδούς μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά.

Ένα από αυτά ήταν η Έμιλι Χαντ, ένα 9χρονο κορίτσι από το κιμπούτς Μπέρι, το οποίο θεωρούνταν νεκρό από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:15 Η πρώτη όμηρος του φεστιβάλ Nova που απελευθερώθηκε

Η 21χρονη Maya Regev, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου μετά από 50 ημέρες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς, είναι ο πρώτος όμηρος που είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς κατά το φεστιβάλ Supernova στο Re’im.

Σε πλάνα που προβλήθηκαν στο Al Jazeera αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Regev φαίνεται να περπατάει με πατερίτσες. Αφού έφτασε στο Ισραήλ, μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Soroka, όπου νοσηλεύεται.

Το πρωί της Κυριακής, ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Soroka δήλωσε, όπως αναφέρει η Haaretz, ότι η Regev θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μέλλον, αλλά πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι θα αναρρώσει πλήρως».

Η Maya Regev, περπατώντας με πατερίτσες, σε πλάνα που προβλήθηκαν στο Al Jazeera

10:05 Πόσοι έχουν απελευθερωθεί

Συνολικά 26 Ισραηλινοί πολίτες, 78 Παλαιστίνιοι, 14 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την έναρξη της τετραήμερης εκεχειρίας την Παρασκευή.

Ειδικότερα:

  • Την Παρασκευή, 13 παιδιά και ηλικιωμένοι Ισραηλινοί απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, καθώς το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών κάτω των 18 ετών.
  • Η Χαμάς απελευθέρωσε  13 Ισραηλινούς – έξι γυναίκες και επτά ανήλικους – μετά από καθυστέρηση, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε νωρίτερα 39 Παλαιστίνιους – έξι γυναίκες και 33 ανήλικους.
  • Δεκατέσσερις πολίτες της Ταϊλάνδης και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
  • Άλλος ένας γύρος ανταλλαγής αναμένεται αργότερα σήμερα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι 50 γυναίκες και παιδιά πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές συνολικά στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας. Το Ισραήλ λέει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι.

09:55 Οκτώ νεκροί στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους με πολύ βίαιο τρόπο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Al Jazeera.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές. Αυτές οι συνεχείς επιδρομές και αυτή η πίεση είναι κάτι που οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι θα επιδεινωνόταν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στη Γάζα, αναφέρει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα αγρότες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά επιδρομές και βία από Ισραηλινούς εποίκους, σε σημείο που ζουν με το φόβο ότι θα τους κλέψουν τα σπίτια και τη γη τους.

09:45 ΥΠΕΞ Ταϊλάνδης: 18 Ταϊλανδοί όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης συνεχάρη τις οικογένειες των τεσσάρων Ταϊλανδών ομήρων που απελευθερώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και ευχαρίστησε όλα τα μέρη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στο Ισραήλ.

Το Υπουργείο δήλωσε επίσης ότι έλαβε πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές ότι υπάρχουν δύο επιπλέον Ταϊλανδοί υπήκοοι που κρατούνται αιχμάλωτοι και δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι βρίσκονται στη Γάζα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εναπομεινάντων Ταϊλανδών ομήρων να ανέρχεται σε 18.

09:35 Οι άνθρωποι στη Γάζα σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν βενζίνη

Ο Hani al-Shaer, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, μοιράστηκε πλάνα που δείχνουν μεγάλες ουρές μπροστά από ένα πρατήριο καυσίμων στη νότια Λωρίδα της Γάζας μετά την είσοδο πολύ περιορισμένων ποσοτήτων καυσίμων μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας την Παρασκευή.

09:25 Ελπίδες για παράταση της συμφωνίας

Το Κατάρ ελπίζει να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πέρα από τις τέσσερις ημέρες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μαζίντ αλ Ανσάρι.

Με βάση την τρέχουσα συμφωνία η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα και στο πλαίσιό της θα αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:15 Ισραηλινοί διαμαρτύρονται κατά του Νετανιάχου μπροστά από την κατοικία του

Ισραηλινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από την κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

«Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για το κράτος του Ισραήλ«, έγραφε ένα πανό.

Ένα άλλο έγραφε «Ο Μπίμπι είναι επικίνδυνος, παραιτήσου τώρα«.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης ισραηλινές σημαίες, εμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν την κατοικία.

Ισραηλινοί διαμαρτύρονται μπροστά από το σπίτι του Νετανιάχου ( Anadolu)

09:00 Νέος γύρος ανταλλαγής κρατουμένων – αιχμαλώτων

Η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει σήμερα Κυριακή μια τρίτη ομάδα ισραηλινών αιχμαλώτων σε ανταλλαγή με παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Σάββατο απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς και τέσσερις Ταϊλανδούς αιχμαλώτους. Το Ισραήλ, με τη σειρά του, απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου δήλωσε ότι έλαβε έκτοτε έναν κατάλογο των αιχμαλώτων που επρόκειτο να απελευθερωθούν από τη Χαμάς την Κυριακή. Ο κατάλογος ελέγχεται από τους αξιωματούχους ασφαλείας, ανέφερε, και οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί.

Δείτε εδώ όσα προηγήθηκαν

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024