Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αστέρια του Δαβίδ

Τα αστέρια του Δαβίδ

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης, όπως και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, η ένταση βρίσκεται στα ύψη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς

Είναι Τρίτη 31 Οκτωβρίου, νωρίς το πρωί. Δεκάδες Αστέρια του Δαβίδ εντοπίζονται ζωγραφισμένα με στένσιλ, με σπρέι χρώματος μπλε, πάνω στις προσόψεις κτιρίων του Παρισιού και των περιχώρων του.

Τις προηγούμενες ημέρες, είχαν παρατηρηθεί και άλλα αντίστοιχα κρούσματα, ήταν όμως μεμονωμένα, τώρα ξεπερνούν τα 250. Η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάνει λόγο για «κατάπτυστες ενέργειες», βλέποντας κι εκείνη σε αυτά τα γκραφίτι, όπως πολλοί ακόμη πολιτικοί, αντισημιτικές πράξεις.

Λογαριασμοί στο X και το Facebook που συνδέονται μαζί του ανέβασαν πρώτοι και διέσπειραν ευρέως – οδηγώντας τες μέχρι και στα ελληνικά σόσιαλ μίντια φυσικά… – εικόνες των γκραφίτι με τα αστέρια του Δαβίδ στο Παρίσι.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης, όπως και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, η ένταση βρίσκεται στα ύψη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, μόνο στο Παρίσι έχουν καταγραφεί 257 αντισημιτικές ενέργειες και έχουν συλληφθεί 90 άτομα.

Αρχικά, ξεκινούν τρεις διαφορετικές έρευνες, στο Παρίσι, το Μπομπινί και τη Ναντέρ, για φθορά ξένης περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση ότι διαπράχθηκε λόγω καταγωγής, φυλής, εθνότητας ή θρησκεύματος.

Τελικά, και οι τρεις έρευνες συγκεντρώνονται στο Παρίσι. Η εισαγγελία εξηγεί πως οι υποψίες βαρύνουν «την ίδια ομάδα» ανθρώπων.

Οπως αποκαλύπτεται, έχει ήδη συλληφθεί ένα νεαρό ζευγάρι, ενώ καταζητείται ένα δεύτερο. Πρόκειται για τέσσερις μολδαβούς υπηκόους που διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο.

Οι συλληφθέντες, ένας 33χρονος άνδρας και μία 29χρονη γυναίκα, υποστηρίζουν πως ενόσω επισκέπτονταν τη Γαλλία για να πάρουν «μια γεύση από τον ρομαντισμό» του Παρισιού, ένας άγνωστος τους πλησίασε στον δρόμο, ακούγοντάς τους να μιλάνε ρωσικά, και τους πρότεινε να ζωγραφίσουν γκραφίτι αντί ποσού 50 ευρώ.

Οι Αρχές όμως υποψιάζονται πως το ζευγάρι ταξίδεψε επί τούτου στο Παρίσι, μαζί με τους δύο συμπατριώτες του που καταζητούνται.

Οι τηλεφωνικές έρευνες, ανακοινώνει η εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας, «δείχνουν ότι τα δύο ζευγάρια βρίσκονταν σε επαφή με το ίδιο τρίτο πρόσωπο», σε αυτό το στάδιο λοιπόν θεωρείται πιθανό «η σχεδίαση μπλε Αστεριών του Δαβίδ στην περιοχή του Παρισιού να πραγματοποιήθηκε κατόπιν ρητής οδηγίας ενός ατόμου που διαμένει στο εξωτερικό».

Πολύ σύντομα, κυκλοφορεί στα γαλλικά Μέσα, από πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, και ένα όνομα: Ανατόλι Πριζένκο.

Ενας 48χρονος μολδαβός φιλορώσος επιχειρηματίας, που ειδικεύεται στο διαδικτυακό μάρκετινγκ. Το 2015, ήταν υποψήφιος με το ευρωσκεπτικιστικό, φιλορωσικό Κόμμα Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε κάνει φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες, «απάτη και οργάνωση οικονομικής πυραμίδας».

Η στήλη «CheckNews» της «Libération» κατάφερε να βρει ένα τηλέφωνο από τους λογαριασμούς του στα social media, το κάλεσε, έπεσε πάνω σε έναν άνδρα που παρουσιάστηκε ως Ανατόλι Πριζένκο και αναγνώρισε ότι έπαιξε πράγματι ρόλο στην επιχείρηση.

Εχοντας όμως πανέτοιμη την υπεράσπισή του, υποστήριξε πως αυτή δεν είχε τίποτα το αντισημιτικό, ακριβώς το αντίθετο, «στο πλαίσιο των επιθέσεων και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, είχε μοναδικό σκοπό να εμπνεύσει και να στηρίξει τους Εβραίους της Ευρώπης, να τους θυμίσει την ιστορία του εβραϊκού λαού».

Ο άνδρας επεσήμανε μάλιστα πως χρησιμοποιήθηκε ειδική μπογιά που πλένεται, άρα δεν στοιχειοθετείται φθορά ξένης περιουσίας, κατηγόρησε τους γάλλους πολιτικούς ότι «μη καταλαβαίνοντας την κατάσταση, σήκωσαν ένα κύμα φόβου και πανικού στην κοινωνία» και τους διαμήνυσε ότι θα έπρεπε «να ντρέπονται» που συνέκριναν «το σύμβολο της ασπίδας του Δαβίδ, με όλο τον οφειλόμενο σε αυτό σεβασμό, με το φασιστικό κίτρινο αστέρι ή άλλα αντιεβραϊκά σύμβολα!».

Περισσότερα υποσχέθηκε να πει σε συνέντευξη Τύπου που θα οργανώσει, υποτίθεται, στο Παρίσι, μόλις «βρει αίθουσα».

Κοσκινίζοντας βέβαια τους λογαριασμούς του στα social media, η «Libé» δεν ανακάλυψε το παραμικρό μήνυμα στήριξης στους Εβραίους, το αντίθετο, βρήκε ένα αντισημιτικό ποστ, με στόχο πολλούς ουκρανούς πολιτικούς, και πάμπολλα μηνύματα υπέρ της Μόσχας και εναντίον της Δύσης.

Η πλοκή γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Ανάλυση της «Le Monde», την οποία επιβεβαίωσαν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, έδειξε πως την όλη «επιχείρηση» με τα 250 Αστέρια του Δαβίδ στο Παρίσι έσπευσε πρώτο να εκμεταλλευτεί το δίκτυο Doppelgänger ή RRN (Reliable Recent News – Αξιόπιστα Πρόσφατα Νέα), ένα ρωσικό εργαλείο παραπληροφόρησης και αποσταθεροποίησης το οποίο χρησιμοποιεί και bots που δημοσιεύουν μεγάλους όγκους μηνυμάτων στα σόσιαλ μίντια, και ψευδοενημερωτικά γαλλικά σάιτ – στο παρελθόν είχε μάλιστα φτιάξει και διαδικτυακές απομιμήσεις μεγάλων γαλλικών Μέσων, όπως ακριβώς η «Monde».

Λογαριασμοί στο X και το Facebook που συνδέονται μαζί του ανέβασαν πρώτοι και διέσπειραν ευρέως – οδηγώντας τες μέχρι και στα ελληνικά σόσιαλ μίντια φυσικά… – εικόνες των γκραφίτι με τα αστέρια του Δαβίδ στο Παρίσι.

Ολα δείχνουν πως κάποιος από τους δράστες είχε αναλάβει να βγάλει φωτογραφίες και να τις στείλει στον εντολοδότη της επιχείρησης, και ως απόδειξη πως έγινε αυτό που είχε ζητήσει, και για να μπορέσει να τις διαδώσει.

Οι γαλλικές Αρχές υποψιάζονται πλέον ανοιχτά πως όλα αυτά ήταν μία ρωσική υβριδική επιχείρηση παραπληροφόρησης, ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία, με στόχο την υποδαύλιση εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών, «να αγχωθούν ακόμα περισσότερο οι Ευρωπαίοι, να τους πουν «μη νομίζετε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα σας επηρεάσει»».

Οι καιροί είναι άγριοι. Η πληροφορία είναι όπλο. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Και ακόμα μεγαλύτερη νηφαλιότητα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024