
Έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών – Τι ετοιμάζεται
Δεν γίνεται να βγάζουν οι επαγγελματίες λιγότερα από όσα οι υπάλληλοι με... κατώτατο μισθό
Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων ετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
Περίπου στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή από την κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο που θα αλλάζει εντελώς το υπάρχων σκηνικό του φορολογικού καθεστώτος στην Ελλάδα.
Δεν γίνεται να βγάζουν οι επαγγελματίες λιγότερα από όσα οι υπάλληλοι με… κατώτατο μισθό
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στους επαγγελματίες, καθώς, σχεδόν τέσσερις στους πέντε φαίνεται να δηλώνουν λιγότερα από όσα βγάζει ένας υπάλληλος που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Κάτι που προφανώς δεν γίνεται να ισχύει και είναι αυτό που θέλει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη, ένας στους δύο επαγγελματίες δηλώνει ζημίες στις φορολογικές δηλώσεις του, δηλαδή δεν λαμβάνει προσωπικό εισόδημα.

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε φαίνεται να δηλώνουν λιγότερα από όσα βγάζει ένας υπάλληλος
Πώς αποκρύπτουν έσοδα
Ένα ακόμη παράγοντας αποφυγής της φορολόγησης είναι η ένταξη εξόδων άσχετων με την εργασία τους ως επαγγελματικές δαπάνες. Άρα, αυξάνοντας τα έξοδα της επιχείρησης γλιτώνουν ενδεχόμενη φορολόγηση.
Στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούν να λύσουν τον τρόπο φορολόγησης, καθώς, εκτιμούν, ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στους συντελεστές ή την κλίμακα φορολόγησης.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου στόχος δεν είναι να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές αλλά να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και τα… εισοδήματα πείνας.
«Δεν πάμε να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στους επαγγελματίες. Αντιθέτως, θα τους μειώσουμε για όλους αν περιοριστεί η φοροαποφυγή. Όσοι δηλώνουν παραπάνω από τους υπαλλήλους τους δεν θα έχουν πρόβλημα από τις αλλαγές αυτές», υποστηρίζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με βάση το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ από το 2024 δεν θα εκπίπτουν δαπάνες που δεν δηλώνονται στο MyDATA, όπως, και τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορούν να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει η εφορία για τις εισπράξεις του φορολογούμενου.
- Λίβανος: Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σκοτώνουν 19 ανθρώπους, η Χεζμπολά κάνει λόγο για συγκρούσεις
- Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών στα νότια της χώρας – Τρομακτικά βίντεο
- Κολομβία: Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον ηγέτη κοινότητας υπό κρατική προστασία
- Οι δράστες της επίθεσης στο τζαμί στο Σαν Ντιέγκο, μετέδιδαν σε live streaming – Είχαν ναζιστικά σύμβολα [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «πραξικόπημα» στη Βολιβία, κατά του κεντροδεξιού προέδρου Πας
- Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία δεν έχει ματαιωθεί, λέει ο Βανς








