Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φαγητό: Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό;

Φαγητό: Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό;

Πότε να τρώμε το φαγητό μας το βράδυ; Αργά ή νωρίς; Ας δούμε αν υπάρχει ιδανική στιγμή, σύμφωνα με έρευνες.

Το φαγητό αργά τη νύχτα ίσως θα έχετε ακούσει πως δεν είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή απλά να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Ισχύει όμως; Ή μήπως το τι τρώμε είναι πιο σημαντικό από το πότε;

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει ιδανική ώρα για το βραδινό γεύμα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι προσωπικοί μας στόχοι, ο οργανισμός μας καθώς και η κατάσταση της υγείας μας.

Πότε είναι προτιμότερο να τρώμε βραδινό και γιατί

Ένας κανόνας που οι διατροφολόγοι συνιστούν είναι να μην μένουμε περισσότερες από τρεις με τέσσερις ώρες νηστικοί.

Για παράδειγμα, εάν τρώτε μεσημεριανό στις δύο, καλό θα ήταν να καταναλώσετε ένα σνακ γύρω στις πέντε και το δείπνο σας μεταξύ οκτώ και εννιά.

Εάν, ωστόσο, είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος ή καούρα μετά το φαγητό, τότε μπορεί να επωφεληθείτε από ένα δείπνο νωρίτερα από ό,τι ενδεχομένως συνηθίζετε, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε για ύπνο.

Σύμφωνα με μελέτες, το τελευταίο γεύμα της ημέρας ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνεται προτού το σώμα αρχίσει να απελευθερώνει μελατονίνη. Αυτό συμβαίνει όταν έξω είναι πια σκοτάδι.

Τα υγιεινά σνακ μπορούν να έχουν μια θέση στο τραπέζι σας αν πεινάσετε αργότερα.

Το να τρώει κανείς πιο αργά το βράδυ, όταν πια ο εγκέφαλός του έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για ύπνο, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού και αύξησης του σωματικού λίπους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει το βάρος σας και ενδεχομένως ορισμένα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, έρευνα αποκάλυψε ότι το φαγητό αργά το βράδυ σχετίζεται με μεγαλύτερη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Επομένως, για απώλεια βάρους, το να προτιμήσετε να καταναλώσετε το δείπνο σας λίγο μετά τη δύση του ηλίου ίσως είναι η πιο καλή επιλογή. Βέβαια, τα υγιεινά σνακ μπορούν να έχουν μια θέση στο τραπέζι σας αν πεινάσετε αργότερα.

Εν κατακλείδι

Ανεξάρτητα από τους στόχους σας, θα πρέπει να θυμάστε πως η διαχείριση του βάρους εξαρτάται κυρίως από τη συνολική ποσότητα θερμίδων που έχετε καταναλώσει και δευτερευόντως από την ώρα.

Επειδή όμως πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το φαγητό αργά το βράδυ συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής ανθυγιεινών τροφίμων ή και αλόγιστη κατανάλωση φαγητού, καλό θα ήταν να επισπεύσετε την ώρα και να συνεχίσετε αν ξαναπεινάσετε με ένα υγιεινό σνακ.

Να θυμάστε επίσης πως είναι ωφέλιμο να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ως προς τις ώρες που καταναλώνετε τα κυρίως γεύματά σας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίζοντας ει δυνατόν ποτέ να μην τα παραλείπετε.

Τέλος, καλό θα ήταν γενικά να μην «δαιμονοποιείτε» το βραδινό. Είναι και αυτό ένα από τα απαραίτητα γεύματα της ημέρας και δεν οδηγεί σε επιπλέον βάρος αν προσέχετε την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε.

Ιδέες υγιεινών σνακ για πιο αργά τη νύχτα

  • Στικς λαχανικών
  • Μια φέτα τυρί με ένα κράκερ
  • Ένα φρούτο
  • Γιαούρτι
  • Λίγα σπιτικά ποπ κορν

Πηγή: Vita.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024