Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έργα και ημέρες του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο – Πώς ο τελευταίος νονός της Κόζα Νόστρα απέφευγε τη σύλληψη

Έργα και ημέρες του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο – Πώς ο τελευταίος νονός της Κόζα Νόστρα απέφευγε τη σύλληψη

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο έγινε το αφεντικό όλων των αφεντικών της σικελικής μαφίας μετά τον θάνατο του Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα το 2022.

Αν ο διάβολος είχε ανθρώπινο πρόσωπο, αυτό θα ήταν του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Ο τελευταίος νονός της φοβερής και τρομερής Κόζα Νόστρα ήταν ένας βίαιος μαφιόζος, που μεγάλωσε μέσα στο οργανωμένο έγκλημα και σκότωσε το πρώτο του θύμα σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Έκτοτε και μέχρι να συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια επίσκεψη του στο νοσοκομείο όπου έκανε χημειοθεραπείες για τον καρκίνο στο παχύ έντερο από τον οποίο έπασχε, ευθυνόταν για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, που όπως έλεγε ο ίδιος, χωρίς να κρύβει την περηφάνεια του, θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρο νεκροταφείο.

Η είδηση του θανάτου του σε ηλικία 61 ετών, μετά από 8 μήνες στη φυλακή και 30 χρόνια κυνηγημένος από το νόμο, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι μπορεί οι άνθρωποι να μην είναι ίδιοι, είναι όλοι τους όμως ίσοι απέναντι στο τέλος και τη μεγάλη έξοδο.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά και στη σικελική μαφία

Ο Μεσίνα Ντενάρο γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1962 στη μικρή πόλη Καστελβετράνο στη δυτική Σικελία. Ήταν ο γιος του capo, Φραντσέσκο Μεσίνα Ντενάρο, που ακολούθησε γοργά και αναντίρρητα τα βήματα του πατέρα του για να γίνει στη θέση του ένα από τα λίγα αφεντικά της Κόζα Νόστρα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για εκείνον είναι ότι κράτησε όπλο για πρώτη φορά στα 14 του χρόνια και αφού σκότωσε τον πρώτο του αντίπαλο, χωρίς ούτε να ανοιγοκλείσει τα μάτια του στην ηλικία των 18, δεν σταμάτησε να ανοίγει πυρ ενάντια σε όποιον εμπόδιζε τα εγκληματικά του σχέδια, μέχρι την ημέρα της σύλληψης του στις 16 Ιανουαρίου του 2023.

Ο Μεσίνα Ντενάρο έγινε το αφεντικό όλων των αφεντικών της σικελικής μαφίας μετά τον θάνατο του Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα τον Νοέμβριο του 2022, γράφει σχετικό άρθρο της Daily Mail. Ήταν ο τελευταίος εκ των τριών μακροχρόνιων φυγάδων της εγκληματικής οργάνωσης, αφού η αστυνομία είχε ξεκινήσει το κυνήγι του ήδη από το 1989, οπότε είχε ξεσπάσει μια αιματηρή σύγκρουση κυριαρχίας ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ομάδες της.

Το 1993 οι αρχές εντατικοποίησαν το κυνήγι του, αφού δολοφόνησε το μαφιόζο Βιντσέτζο Μιλάζο και στραγγάλισε την έγκυο φίλη του

Ένας εκτελεστής της μαφίας χωρίς έλεος

Εκείνη τη χρονιά κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Νικόλα Κονσάλες, ενός ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, ο οποίος παραπονέθηκε σε μια υπάλληλο του ότι είχε συνέχεια αυτούς τους μικρομαφιόζους μέσα στα πόδια του.

Ατυχώς για τον ίδιο η υπάλληλος ήταν ερωμένη του Μεσίνα Ντενάρο, οπότε είχε υπογράψει μόνος του το συμβόλαιο του θανάτου του. Το 1992 πήρε μέρος στην ομάδα μαφιόζων που πήγαν στη Ρώμη για να σκοτώσουν τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, που είχε εξαπολύσει εκστρατεία για τον περιορισμό του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Η ομάδα ανεκλήθη από τον Ριίνα, που άκουγε στο προσωνύμιο «το Κτήνος», ο οποίος αποφάσισε ότι το τέλος του δικαστή έπρεπε να έρθει με διαφορετικό τρόπο. Πράγματι ο Φαλκόνε ανατινάχθηκε μέσα στο αμάξι του τον Μάιο του επόμενου χρόνου κάπου κοντά στο Παλέρμο.

Φίλος και σύμμαχος των Κορλεόνε

Το 1993 οι αρχές εντατικοποίησαν το κυνήγι του, αφού δολοφόνησε το αντίπαλο αφεντικό της μαφίας, τον Βιντσέτζο Μιλάζο και στραγγάλισε με τα ίδια του τα χέρια την έγκυο φίλη του.

Από τη θέση του επικεφαλής της μαφιόζικης φατρίας Κοστελβετράνο ήταν σύμμαχος των Κορλεονάσι, που έγιναν αθάνατοι και διάσημοι στα πέρατα της γης μέσω της συγκλονιστικής τριλογίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «ο Νονός», που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Μάριο Πούζο.

Αποτέλεσε έναν από τους πιο φονικούς στρατιώτες της μαφίας, όταν ξέσπασε πόλεμος με το κράτος για τη σκλήρυνση των ποινών που αφορούσαν τους καταδικασμένους γκάγκστερ.

Υπέγραφε… τα θύματα του με τον στραγγαλισμός τους

Ο ίδιος καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του 12χρονου Τσιουζέπε ντι Ματέο, τον οποίο απήγαγε και κράτησε όμηρο για δύο χρόνια, προκειμένου να αποθαρρυνθεί ο πατέρας του να καταθέσει εναντίον της μαφίας, πριν στραγγαλίσει το έφηβο αγόρι και εξαφανίσει το πτώμα του μέσα σε έναν κουβά με οξύ.

Την ίδια χρόνια είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις που συντάραξαν τη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό 93 επιπλέον.

Οι επιθέσεις έγιναν από κοινού με τον διάσημο εκτελεστή Τζιοβάνι Μπρούσκα, ο οποίος διαλαλούσε μέχρι και τη σύλληψη του ότι είχε δολοφονήσει 200 άτομα μόνο με το ένα  του χέρι.

Συνελλήφθη στο νοσοκομείο όπου πήγαινε για χημειοθεραπείες χτυπημένος από καρκίνο στο παχύ έντερο

Τρόπος επικοινωνίας του τα pizzini

Ο Μεσίνα Ντενάρο ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ιταλία με τη μόνη πραγματική του φωτογραφία να χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Η εικόνα πάνω στην οποία δρομολογήθηκε η σύλληψη του φτιάχτηκε με τη βοήθεια ενός πληροφοριοδότη το 2014.

Τον επόμενο χρόνο η αστυνομία συνειδητοποίησε ότι κρυβόταν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της στην περιοχή Τραπάνι γύρω από τη γενέτειρα του και ότι χρησιμοποιούσε την μέθοδο των pizzini, δηλαδή τα μικρά χειρόγραφα σημειώματα, για να επικοινωνεί με τους άλλους μαφιόζους.

Για να αποφύγει μάλιστα τη σύλληψη και να δυσκολέψει τις αρχές, αυτά τα μετέφερε ένα μικρό κορίτσι μόλις 5 ετών. Ήταν η κόρη του Ατίλιο Φογκάτσα, όπως ομολόγησε ο ίδιος όταν συνελήφθη από τις αρχές και τέθηκε υπό την προστασία της για να καταθέσει εναντίον του αφεντικού όλων των υπόλοιπων αφεντικών της μαφίας.

Ένας Ιταλός playboy με Rolex

Ο Μεσίνα Ντενάρο, αν και φυγάς, ζούσε την εξεζητημένη ζωή του playboy. Οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα, του άρεσε το καλό φαγητό και το ακριβό κρασί και ντυνόταν με κοστούμια Αρμάνι και Βαλεντίνο, ενώ στο χέρι του δέσποζε πάντα ένα Rolex τελευταίο μοντέλο.

Αυτός ο τρόπος ζωής του θύμωνε τα υπόλοιπα πιο συντηρητικά μέλη της Κόζα Νόστρα που ήθελαν να περνούν κάτω από τα ραντάρ της αστυνομίας και να μην προκαλούν την προσοχή, όπως έκανε ο Μεσίνα Ντενάρο.

Ο διαβόητος μαφιόζος απέκτησε μια κόρη το 1995, η οποία λέγεται ότι κατάφερε να κρατηθεί μακριά από το οργανωμένο έγκλημα.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024