Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «καταραμένη» ταινία του Χόλιγουντ που κόστισε τη ζωή του Βικ Μόροου και δύο παιδιών

Η «καταραμένη» ταινία του Χόλιγουντ που κόστισε τη ζωή του Βικ Μόροου και δύο παιδιών

Αυτός και δυο παιδιά πέθαναν με τραγικό τρόπο, όταν ένα ελικόπτερο που συμμετείχε στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας συνετρίβη πάνω τους.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Βίκτορ Μόροου μπορεί να κατείχε διακεκριμένες συμμετοχές σε δεκάδες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, ωστόσο έγινε παγκοσμίως γνωστός από την τραγική ιστορία της ταινίας «Twilight Zone», που του κόστισε την ζωή.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 23ης Ιουλίου του 1982, ο Βίκτορ Μόροου βρισκόταν στα γυρίσματα μιας σκηνής για την ταινία του Τζον Λάντις, «Twilight Zone». Ο ηθοποιός ερμήνευε τον ρόλο του Μπιλ Κόνορ, ενός ρατσιστή ο οποίος είχε επιστρέψει από το μέλλον στο παρελθόν και εμπλακεί σε διάφορες καταστάσεις, όπου υπέκυπτε σαν θύμα κακοποίησης: σαν Εβραίος του ολοκαυτώματος, σαν μαύρος που λυντσάρεται από την Κου-Κλουξ-Κλαν και σαν βιετναμέζος έτοιμος να δολοφονηθεί από Αμερικανούς στρατιώτες, Ο Μόροου, και οι παιδικοί ηθοποιοί Λε και  Τσεν συμμετείχαν σε μια σκηνή για την βιετναμέζικη εκδοχή, όπου και οι τρεις τους προσπαθούσαν να διαφύγουν από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ, έξω από ένα ερημωμένο βιετναμέζικο χωριό. Ένα λάθος, ωστόσο, στον υπολογισμό των πυροτεχνικών εκρήξεων απεδείχθη μοιραίο και μια σειρά από τραγικά γεγονότα μετέπειτα, έφεραν το θανατικό στο «Twillight Zone» να ταυτίζεται με ένα από τα πιο σοκαριστικά δυστηχήματα που συνέβησαν στον χώρο της τέχνης.

Ο Μόροου και το ένα παιδί αποκεφαλίσθηκαν από την έλικα, ενώ το άλλο παιδί συνεθλίβη.

Ο Μόροου ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του «Hillside Memorial Park», στο «Culver City» της Καλιφόρνια.

Η στιγμή της συντριβής

Το ελικόπτερο Bell UH-1 Iroquois, το οποίο αιωρούνταν μόλις 25 πόδια πάνω από τους τρεις ηθοποιούς, βρέθηκε στα πυροτεχνήματα. Ο πιλότος στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο έλικας της ουράς χτυπήθηκε από θραύσματα μετά από έκρηξη στη σκηνή για τον πόλεμο του Βιετνάμ και το ελικόπτερο συνετρίβη πάνω στους τρεις ηθοποιούς. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, το αεροσκάφος συνέθλιψε την 6χρονη Τσεν, τον 7χρονο Ντιν Λε και τον Μόροου που τότε ήταν 53 ετών, ενώ ακόμη έξι άτομα κινδύνεψαν.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής και τα νέα για το δικαστήριο που ακολούθησε, μαθεύονταν αστραπιαία.

Ο Μόροου και το ένα παιδί αποκεφαλίσθηκαν από την έλικα, ενώ το άλλο παιδί συνεθλίβη.

Μάρτυρες στο τραγικό γεγονός ήταν και οι γονείς των μικρών παιδιών, που συμμετείχαν στην ταινία για τη συγκεκριμένη σκηνή. «Θα σας κρατήσω ασφαλείς, παιδιά. Το υπόσχομαι. Τίποτα δεν θα σας πειράξει, το ορκίζομαι στο Θεό». Αυτή ήταν η ατάκα που θα έλεγε ο Μόροου, αν η σκηνή είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας

Ο σκηνοθέτης Τζον Λάντις και άλλοι παράγοντες της ταινίας, όπως ο παραγωγός Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο πιλότος του ελικοπτέρου Ντόρσι Γουΐνγκο, κατηγορήθηκαν για φόνο εξ αμελείας και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο. Οι γονείς των δυο θυμάτων αποσύρθηκαν από τη δίκη, λαμβάνοντας ως αποζημίωση χρηματικό ποσό του οποίου δεν ανακοινώθηκε το ύψος. Ανάλογο ποσό έλαβαν και τα παιδιά του Μόροου.

Μια τεράστια συζήτηση, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, ξεκίνησε στις ΗΠΑ σχετικά με τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας στις κινηματογραφικές ταινίες και την έκθεση παιδιών σε επικίνδυνες συνθήκες. Ο φίλος και συμπρωταγωνιστής του Μόροου στη «Μάχη» Ντιν Πίμποντι ηγήθηκε μιας μεγάλης προσπάθειας για τιμωρία των υπεύθυνων του θανάτου του Μόροου, η οποία όμως δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Μόροου και η φοβία με ελικόπτερο

Μια ακόμη τραγική ειρωνεία ήρθε να ολοκληρώσει τη συγκλονιστική για το Χόλιγουντ υπόθεση, όταν τα media επανέφεραν στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του Μόορου. Χρόνια πριν, ο ηθοποιός είχε εκφράσει σε παλαιότερες δηλώσεις του, την φοβία που είχε ότι θα εμπλεκόταν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Σχεδόν μια δεκαετία πριν σκοτωθεί στη σκηνή με το ελικόπτερο, όταν γύριζε το «Dirty Mary Crazy Larry» το 1973, ο ίδιος επέμενε να έχει ένα συμβόλαιο ζωής ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων πριν γυρίσει σκηνές που αφορούσαν το ελικόπτερο στο οποίο θα επέβαινε. Όταν τον ρωτούσαν, ο Μόροου απαντούσε: «Είχα πάντα ένα προαίσθημα ότι θα πέθαινα σε συντριβή ελικοπτέρου».

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024