Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κέιτ Γουίνσλετ: Θαρραλέο γυναικείο πρότυπο και με την ταινία «Lee»

Κέιτ Γουίνσλετ: Θαρραλέο γυναικείο πρότυπο και με την ταινία «Lee»

Οι άντρες που κλήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ταινία της, ήταν «εξοργιστικοί» και προσπάθησαν να την πατρονάρουν

H Κέιτ Γουίνσλετ, στην κορυφή της καριέρας της στην υποκριτική της τέχνη, συνεχίζει να χαράζει τον δικό της δρόμο, με επιλογές που τη χαρακτηρίζουν και απαιτούν ακόμη θάρρος για να τις υπερασπιστεί.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε 37 ταινίες μέχρι τώρα, αφήνοντας το ξεχωριστό της αποτύπωμα τόσο στο σελιλόιντ όσο και στην καρδιά του κοινού.

Εξαιρετικές συνεργασίες και σημαντικές διακρίσεις

Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του καιρού της, όπως οι Jane Campion, Todd Field, Ang Lee, Steven Soderbergh, Danny Boyle, ενώ έχει παίξει δίπλα σε μερικούς από τους καλύτερους συναδέλφους της, όπως ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, η Σούζαν Σάραντον, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Τζόνι Ντεπ, ο Τζιμ Κάρεϊ και η Τζόντι Φόστερ.

Έχει εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ και ένα βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Σφραγισμένα χείλη» (“The Reader”), ενώ έχει κερδίσει πέντε «BAFTAs», πέντε «Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα βραβεία «SAG» και δύο «EMMYs». Διόλου ευκαταφρόνητη «σοδειά» διακρίσεων για μια ηθοποιό μόλις στα 47 της χρόνια.

Η πορεία που έχει διανύσει, ήταν μακρά, «από το χοντρό παιδί στην άκρη της αίθουσας, με τα εντελώς λάθος παπούτσια» στη Λεωφόρο της Δόξας.

Από το Hollywood Walk of Fame, με το δικό της αστέρι

Το «ασχημόπαπο» που μεταμορφώθηκε σε οσκαρική σταρ

Ωστόσο, η πορεία που έχει διανύσει, όπως αναγνωρίζει και η ίδια, ήταν μακρά, «από το χοντρό παιδί στην άκρη της αίθουσας, με τα εντελώς λάθος παπούτσια» στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ, με το δικό της αστέρι.

Αν και στην αρχή υπήρξε τυχερή, όπως ομολογεί, αφού στα 17 της βρέθηκε σε καστ με τον Peter Jackson για την ταινία «Heavenly Creatures» κι ύστερα στα 20 της έφτασε στην «κορυφή» του κόσμου, έστω του κινηματογραφικού, με την τεράστια επιτυχία του Τζέιμς Κάμερον στον «Τιτανικό» και συμπρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο που από τότε είναι αγαπημένος της φίλος.

Χρειάστηκε ωστόσο να δουλέψει σκληρά και κυρίως με τα στερεότυπα της σόου μπιζ. Μια μάχη που συνεχίζει να δίνει με κάθε μέσο, με τη διαφορά ότι είναι μια γυναίκα στην ακμή της, με εκπληρωμένο τον εαυτόν της, τα νεανικά της όνειρα και με την ισχύ που της δίνει όχι μόνο το ταλέντο της, αλλά και η εμπειρία της.

«Πιστεύω σε μένα. Δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι για μένα. Αυτή είμαι.»

Από τις «Χρυσές Σφαίρες», το 2016

Η ταινία για τη Lee Miller

Εάν νομίζει κανείς ότι μετά απ’ αυτή την καριέρα, ο δρόμος θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για την ιδιαίτερα συμπαθή στο κοινό ηθοποιό, πλανάται πλάνην οικτρά.

Όπως εξομολογήθηκε σε τελευταία της συνέντευξη στη «Vogue», στην προσπάθειά της να κάνει την ταινία «Lee» για τη φωτογράφο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δημοσιογράφο, Lee Miller, είχε να διέλθει συμπληγάδες, και δη τους άντρες υψηλόβαθμους μάνατζερ που προσπάθησαν να την πατρονάρουν, όταν χρειάστηκε να τους προσεγγίσει για τη χρηματοδότηση της ταινίας της.

Έπρεπε να τους απαντήσει πειστικά στην ερώτησή τους «Γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να μας αρέσει αυτή η γυναίκα;». Όπως είπε χαρακτηριστικά η Κέιτ Γουίνσλετ στη «Vogue», «Οι άντρες που νομίζεις ότι θέλεις και χρειάζεσαι τη βοήθειά τους, είναι απίστευτα εξοργιστικοί!». Ιδίως όταν χαρακτήριζαν την ηρωίδα της… «μικρή Lee».

Το «MeToo» και το γυναικείο σώμα

Για το κίνημα «MeToo», όταν ρωτήθηκε, είπε ότι η κουλτούρα ευτυχώς αλλάζει, κάτι που ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί στα είκοσί της.

Χαίρεται που οι νέες ηθοποιοί τώρα δεν φοβούνται, κάτι που την κάνει εξαιρετικά περήφανη. Η Γουίνσλετ έχει μιλήσει εκτενώς για το «bullying» και το «body shaming» που δέχθηκε για το σώμα της στην αρχή της καριέρας της.

Τώρα, για την ταινία «Lee» δήλωσε ότι χρειάστηκε να είναι πολύ θαρραλέα με το σώμα  της, στις αποκαλυπτικές και γυμνές σκηνές που είχε να γυρίσει, καθώς σοβαρά θέματα υγείας –γλίστρησε και έπεσε, χτυπώντας σοβαρά στη μέση της- δεν της επέτρεψαν να γυμναστεί και να προετοιμαστεί καταλλήλως σωματικά, αλλά με αυτοπεποίθηση και συμφιλιωμένη με το σώμα της, το αντιπαρήλθε κι αυτό.

«Ξέρω καλύτερα πια (σε σχέση με την εποχή του «Τιτανικού» εννοεί) και δεν χάνω πολύτιμη ενέργεια επικρίνοντας τον φυσικό μου εαυτό. Νομίζω ότι για κάθε γυναίκα είναι καλύτερο να πει: Πιστεύω σε μένα. Δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι για μένα. Αυτή είμαι.»

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024