Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Πώς δολοφονήθηκαν ο Σολωμός Σολωμού και ο Τάσος Ισαάκ

Κύπρος: Πώς δολοφονήθηκαν ο Σολωμός Σολωμού και ο Τάσος Ισαάκ

Μέσα σε τρεις ημέρες, 11 Αυγούστου και 14 Αυγούστου του 1996, οι τούρκοι παραστρατιωτικοί οδήγησαν δύο ελληνοκυπρίους στον θάνατο

Στις 14 Αυγούστου 1996, στη Δερύνεια της Αμμοχώστου στην Κύπρο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερας, δολοφονείται εν ψυχρώ από Τούρκους και Τουρκοκυπρίους, ο 26χρονος ελληνοκύπριος Σολωμός Σολωμού. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, εν μέσω διαμαρτυριών για την επίσης στυγερή δολοφονία του ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ (στην Πράσινη Γραμμή στις 11 Αυγούστου) ο Σολωμού είχε σκαρφαλώσει στον τουρκυπριακό  ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 16.8.1996, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» Ι «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 16ης Αυγούστου 1996:

«Ξεκίνησε με λίγα λουλούδια στο χέρι – ήθελε να τα καταθέσει στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο εξάδελφος του, ο Τάσος Ισάακ. Τρεις σφαίρες τουρκικές όμως έκοψαν το νήμα της ζωής του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, ενός ήρωα αλλιώτικου από τους άλλους.

»Όλα άρχισαν με την κηδεία του Ισαάκ στο Παραλίμνι. Ο θρήνος της εγκύου συζύγου του και των συγγενών του ενώθηκαν με τον θρήνο των φίλων, αλλά και των ξένων που ήρθαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. Οι νέοι πήγαν στη συνέχεια στη “νεκρή ζώνη” να πουν το δικό τους “αντίο” στο σύντροφό τους. Κι εκεί τους “υποδέχθηκαν” τα τουρκικά πυρά.

»Ο Σολωμού τους προσπερνά όλους – και τους συντρόφους του που προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν και τους άνδρες του ΟΗΕ. Με το τσιγάρο στο στόμα, ο μαυροφορεμένος 26χρονος αρχίζει να σκαρφαλώνει στον “ιστό της φρίκης” – αυτόν που φέρει την τουρκική σημαία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 16.8.1996, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» Ι «ΤΑ ΝΕΑ»

Εν ψυχρώ

»Ξαφνικά τα δευτερόλεπτα αποκτούν διάρκεια και ο χρόνος μένει “ακίνητος”. Τον ακινητοποιούν οι τουρκικές σφαίρες. Η μία καρφώνεται στο λαιμό, η δεύτερη στο στόμα, η τρίτη στο στομάχι του “αυθάδους” Κυπρίου. Πέφτει στο έδαφος και το βλέμμα του έχει τη γνώση του θανάτου.

»Άλλοι 11 τραυματίζονται από τον εφιαλτικό καταιγισμό πυρών που εξαπολύουν οι Τούρκοι. Ανάμεσά τους είναι και μια 60χρονη γυναίκα, η οποία δέχθηκε τη σφαίρα ενώ ήταν στα ελεύθερα εδάφη, σε απόσταση 600 μέτρων. Είχε σπεύσει στην περιοχή απλώς για να βρει το παιδί της. Στους τραυματίες βρίσκονται και δύο άνδρες του ΟΗΕ, ο ένας μάλιστα δέχθηκε τη σφαίρα ενώ έσπευδε να βοηθήσει το σύντροφό του.

Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» στο φύλλο της 5ης Ιανουαρίου 1997 αναφέρει:

«Μια τηλεοπτική εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου τον Αύγουστο. Ένα παλικάρι πάνω στον ιστό σημαίας δολοφονείται εν ψυχρώ από τον Αττίλα. Ο Σολομών Σολωμού με ένα τσιγάρο στο στόμα αναρριχήθηκε στον ιστό για να κατεβάσει την κατοχική σημαία στη Δερύνεια, στη νεκρή ζώνη, μερικά μόνο μέτρα από την Αμμόχωστο, την πόλη – φάντασμα όπως την αποκαλούν, και χτυπήθηκε άνανδρα από τους εγκάθετους της Αγκυρας.

»Η δολοφονία του νεαρού αυτού Ελληνοκύπριου στάθηκε η αφορμή για να γίνει γνωστή, επίσης σε όλο τον κόσμο, η δραστηριότητα της παρακρατικής τουρκικής οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι”, μιας οργάνωσης που ίδρυσε στο τέλος της δεκαέτιας του ’60 ο Α. Τουρκές και που έχει αναμειχθεί σε πολλές δολοφονίες εντός και εκτός Τουρκίας καθώς και με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων

»Οι “Γκρίζοι Λύκοι” που έφθασαν αυγουστιάτικα στην Κύπρο χρηματοδοτούμενοι από την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία του νεαρού Ελληνοκύπριου, όπως και για τη δολοφονία λίγα 24ωρα ενωρίτερα, του 24χρονου Τάσου Ισαάκ, πάλι στο φυλάκιο της Δερύνειας.

Ο Τάσος Ισάακ στο έδαφος δέχεται δολοφονικά χτυπήματα

Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

»Ο Τάσος Ισαάκ ήταν εξάδελφος του Σολωμού και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους “Γκρίζους Λύκους” στη διάρκεια διαδήλωσης μοτοσικλετιστών. Ήταν μια αποτρόπαια δολοφονία αφού ο νεαρός Τ. Ισαάκ βρέθηκε εγκλωβισμένος στο συρματόπλεγμα του Αττίλα και τον αποτελείωσαν με πέτρες, ρόπαλα και κλωτσιές οι εγκάθετοι της Αγκυρας.

»Και το πλέον συγκινητικό: ο Τ. Ισαάκ είχε ξεφύγει από τα συρματοπλέγματα αλλά γύρισε πίσω για να σώσει άλλους συμπατριώτες του και αντιμετώπισε όλη τη βαρβαρότητα της Τουρκίας. Και οι δύο ήταν άοπλοι. Η πράσινη γραμμή στην Κύπρο, η μοναδική πράσινη γραμμή που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη, βάφεται για άλλη μία φορά κόκκινη».

Oι δολοφόνοι του Σολωμού

Ο άνδρας που πυροβόλησε και δολοφόνησε τον Σολωμού αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο του Kενάν Aκίν, έποικου, πρώην αξιωματικού του τουρκικού στρατού, υπουργού του ψευδοκράτους και πράκτορα των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.

Οι κυπριακές αρχές ύστερα από μελέτη του βιντεοσκοπημένου υλικού εντόπισε τους δράστες και εκδόθηκαν εναντίον τους διεθνή εντάλματα σύλληψης, χωρίς όμως να συλληφθεί κανείς.

Το όνομα του Κενάν Ακίν ήρθε ξανά στην επικαιρότηα, τον Φεβρουάριο του 2023, για έναν ακόμα τραγικό λόγο.

Έχασε τα δυο εγγόνια του, Doruk και Alp Akın, που ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια ξενοδοχείου, στον σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 50.000 άτομα στην Συρία και την Τουρκία.

Ο Κενάν Ακίν θρηνεί τον θάνατο των εγγονών του

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024