Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Bad Blue Boys: Oι ακροδεξιοί χούλιγκανς που σκότωσαν τον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ

Bad Blue Boys: Oι ακροδεξιοί χούλιγκανς που σκότωσαν τον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ

Οι Bad Blue Boys που αιματοκύλισαν την Νέα Φιλαδέλφεια πρωταγωνίστησαν και στο «ντέρμπι του μίσους» το 1990

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, το βράδυ της Δευτέρας, την πλατεία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, ενώ τα επεισόδια αυτά κόστισαν την ζωή στον 29 χρονο Μιχάλη, ο οποίος ήταν φίλος της ΑΕΚ και έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή.

Οι Κροάτες που προκάλεσαν τα επεισόδια αυτά είναι γνωστοί, τόσο για την ακροδεξιά τους δράση, όσο και για τη φήμη πως είναι πάντα «έτοιμοι για όλα». Ο λόγος για τους «Bad Blue Boys», οι οποίοι είχαν κυρίαρχο ρόλο στα αιματηρά γεγονότα στο Μαξιμίρ, το 1990. Για πολλούς ο πόλεμος μεταξύ Κροατίας και Σερβίας ξεκίνησε μέσα στο γήπεδο όπου συγκρούστηκαν, κυριολεκτικά, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ερυθρός Αστέρας και κατέστησαν σαφές πως οι δυο λαοί ήταν ξένο σώμα μέσα στη Γιουγκοσλαβία.

Το χρονικό της δράσης των BBB στο Μαξιμίρ

Ένα από τα γεγονότα για τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία ως βασικοί διαμορφωτές είναι ο αγώνας της Ντιναμό με τον Ερυθρό Αστέρα τον Μάϊο του 1990. Ο αγώνας αυτός ήταν κρίσιμος γιατί ο νικητής θα αναδεικνυόταν, εκτός απρόοπτου και πρωταθλητής, στο τέλος της σεζόν.

Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει περίπου 3.000 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν στην πλειονότητά τους στρατιώτες, με επικεφαλής τον διαβόητο Αρκάν (Ζέλικο Ραζνάτοβιτς). Από πλευράς της Κροατίας, ισχυρή ήταν η παρουσία ακροδεξιών και εθνικιστών οπαδών στο Μαξιμίρ, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ήδη από πολύ νωρίς η πόλη έβραζε με συνθήματα: «Να! Φτάνουν οι χούλιγκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ. Θ’ αντιλαλούνε τα τσεκούρια, θα αντηχήσουν οι αλυσίδες», τα οποία προμήνυαν την «καταιγίδα» που θα ξέσπαγε σε λίγο.

Πράγματι, με το που ξεκίνησε το παιχνίδι, οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα άρχισαν να καίνε και να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Πολύ γρήγορα, οι οπαδοί της Ντιναμό στράφηκαν εναντίον τους και ο «εμφύλιος» είχε ήδη ξεκινήσει.

Τα αιματηρά επεισόδια εντός του γηπέδου

Πολύ σύντομα, τόσο οι οπαδοί της Ντιναμό, όσο και του Αστέρα, μετέφεραν την μάχη εντός του αγωνιστικού χώρου. Από μακριά φαινόταν φωτιά πάνω από το γήπεδο. Η  αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας καταφέρνει να φυγαδεύσει οπαδούς του Αστέρα με ελικόπτερο. Στο γρασίδι του γηπέδου κείτονταν δεκάδες μαχαιρωμένοι. Μάταια η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, ασφυξιογόνα, πλαστικές σφαίρες – ακόμη και αύρες. Οι οπαδοί ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν, στην σύγκρουση που διήρκεσε κοντά δύο ώρες.

Μέσα στο γήπεδο είχαν απομείνει κάποιοι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό που παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να διώξουν τους Σέρβους. Τους κατηγορούσαν πως ήταν υποχείρια του Μιλόσεβιτς. Όταν, κάποια στιγμή δυο αστυνομικοί ακινητοποίησαν έναν οπαδό της Ντιναμό και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, ο τότε νεαρός αρχηγός της ομάδας, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, πήρε φόρα και με μία κλωτσιά στον αστυνομικό κατάφερε να απελευθερώσει τον οπαδό. Η κίνηση αυτή τον έκανε εθνικό ήρωα για τους Κροάτες.

Όταν όλα τελείωσαν, 117 αστυνομικοί, 39 οπαδοί του Αστέρα και 37 της Ντιναμό ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Πολλοί ακόμα δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο γήπεδο και αποχωρούν. Περισσότεροι από 100 οπαδοί και των δυο ομάδων συλλαμβάνονται. Μερικές ημέρες αργότερα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πει το ιστορικό «η Γιουγκοσλαβία τελείωσε. Δεν υπάρχει πια».

Πότε ιδρύθηκαν οι Bad Blue Boys

Οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντιναμό ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ με μέλη από διαφορετικά μέρη της πόλης. Το όνομα της ομάδας αυτής είναι εμπνευσμένο από την ταινία με πρωταγωνιστή τον Σον Πέν Bad Boys. Η μασκότ τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το «Dinamo ja volim» («Αγαπώ την Dinamo»).

Ακόμη, η ομάδα αυτή έχει μία τεράστια ιστορία χουλιγκανισμού, με τόσο την UEFA, όσο και τους ίδιους τους Κροάτες να έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν πειθαρχικά μέτρα ενάντια τους ως αποτέλεσμα αρκετών βίαιων περιστατικών.

Μάλιστα, σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την ομάδα αυτή, ο σκηνοθέτης Sasa Podgorelec δήλωσε ότι οι Bad Blue Boys ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Κροατίας.

Ένας άλλος Κροάτης δημοσιογράφος, ο Andrej Krickovic, ισχυρίστηκε ότι οι Bad Blue Boys είχαν προσφέρει την υποστήριξή τους στον μετέπειτα πρώτο πρόεδρο της Κροατίας (και εθνικιστή ηγέτη) Franjo Tudman. Είναι σπάνιο να βρει κανείς μια ομάδα ultras χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, και οι BBB δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Οι εχθροί των BBB προέρχονται μικρότερες ομάδες, όπως οι αριστεροί, αντιφασίστες οπαδοί της NK Zagreb. Οι White Angels εργάζονται μαζί με πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ οπαδούς για να προωθήσουν τις ιδέες τους στα γήπεδα, αντιδρώντας στον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον δεξιό εθνικισμό που υπάρχει στην οπαδική σκηνή και την κοινωνία ευρύτερα.

Η έφοδος της αστυνομίας και η ναζιστική παρέλαση στο Μιλάνο

Η κροάτικη αστυνομία είχε κάνει έφοδο το 2018 σε συνδέσμους των Bad Blue Boys στο Ζάγκρεμπ, όπου προχώρησε στην κατάσχεση πλήθους όπλων, ροπάλων, πυροτεχνημάτων, μάσκες full face και πυρομαχικών για πυροβόλα όπλα.

Ακόμη, οι χώροι τους ήταν διακοσμημένοι με γκράφιτι αφιερωμένα στον Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτσς, ιδρυτής των Ουστάσι. Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Bad Blue Boys έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η «παρέλαση» που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, χαιρετώντας ναζιστικά.

I tifosi della Dinamo Zagabria a Milano.
🤮 pic.twitter.com/qI1WqaAM3z

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024