Αμπέλι: Αντιμετώπιση της ευδεμίδας – Οδηγίες για το ωίδιο
Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Ξεκινά η αντιμετώπιση για την 3η πτήση της ευδεμίδας στο αμπέλι της όψιμης ζώνης ν. Ηρακλείου – Λασιθίου και της μεσοπρώιμης ζώνης ν. Χανίων – Ρεθύμνου.
Η επανάληψη για την αντιμετώπιση της 3ης πτήσης της ευδεμίδας θα γίνει από την πρώιμη έως και τη μεσοπρώιμη ν. Ηρακλείου – Λασιθίου και στην πρώιμη ζώνη ν. Χανίων – Ρεθύμνου
Σε ποικιλίες που βρίσκονται κοντά στη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής από την τελευταία εφαρμογή.
Φαινολογικά στάδια
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το διάστημα 13 – 27 Ιουλίου καθυστέρησαν την ομαλή πορεία ωρίμασης των σταφυλιών, ιδιαίτερα στις ποικιλίες που είχε ξεκινήσει το γυάλισμα.
Στον Πίνακα 1 δίνεται η εξέλιξη των βλαστικών σταδίων ποικιλία σουλτανίνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το διάστημα 13 – 27 Ιουλίου σε συνδυασμό με την χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία επηρέασαν την αναπαραγωγική δραστηριότητα του εντόμου ευδεμίδα (μείωση συλλήψεων, μείωση ωοτοκιών).
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια μικρή αύξηση της δραστηριότητας της 3ης πτήσης του εντόμου σε όλες τις ζώνες από την πρώιμη έως και την μεσοπρώιμη όπως και η έναρξη της 3ης πτήσης στην όψιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου και στη μεσοπρώιμη των ν. Χανίων – Ρεθύμνου.
Οι ημερομηνίες έναρξης και η δραστηριότητα που παρατηρείται αυτή την περίοδο κατά ζώνη πρωιμότητας δίνεται στους Πιν. 2, 3.

Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική.
Συνιστάται αντιμετώπιση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες

Να σημειωθεί ότι αμπέλια που θα τρυγηθούν πριν το δεκαπενταύγουστο δεν χρειάζονται αντιμετώπιση.
Προσοχή: Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια → να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται.
Στους παραπάνω πίνακες δίνονται συνολικά οι προτεινόμενοι ψεκασμοί ανά ζώνη (με έντονη γραφή αφορούν την τρέχουσα περίοδο και με πλάγια είναι οι προτεινόμενοι σε προηγούμενα δελτία).
Ωίδιο
Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα ενώ οι άξονες και οι μίσχοι των σταφυλιών όπως και η νέα βλάστηση σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Οδηγίες:
- Στα αμπέλια που δεν έχει ξεκινήσει το γυάλισμα να συνεχιστεί η προστασία.
- Στα σταφύλια για επιτραπέζια χρήση η αντιμετώπιση να συνεχίζεται και μετά το γυάλισμα για την προστασία των αξόνων – μίσχων των σταφυλιών.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
































































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442