Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η Τζάκι Κένεντι έκαψε, μυστικά, προσωπικές επιστολές και φωτογραφίες πριν πεθάνει

Γιατί η Τζάκι Κένεντι έκαψε, μυστικά, προσωπικές επιστολές και φωτογραφίες πριν πεθάνει

Μια νέα βιογραφία, με τίτλο «Jackie: Public, Private, Secret», αποκαλύπτει ότι η πρώην πρώτη κυρία κατέστρεφε, τελετουργικά, προσωπικό υλικό πριν από το θάνατό της - κάποια από αυτά αφορούσαν ένα ρομάντζο κρυμμένο από το φως της δημοσιότητας.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής της, η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση έλαβε ένα σημείωμα του Αγίου Βαλεντίνου από έναν πρώην εραστή της, τον αρχιτέκτονα Τζον Καρλ Γουόρνεκε. Η πρώην πρώτη κυρία σπάνια είχε βγει από τις σκέψεις του, της είπε. Τόσο απλά.

Σύμφωνα με τη νέα βιογραφία, «Jackie: Public, Private, Secret» του J. Randy Taraborrelli, το σημείωμα οδήγησε σε μια επανασύνδεση στο διαμέρισμά της αρκετούς μήνες πριν από τον θάνατό της, στις 19 Μαΐου του 1994, από λέμφωμα non-Hodgkin, σε ηλικία 64 ετών.

Τρεις δεκαετίες νωρίτερα, η Τζάκι είχε ερωτευτεί τον αρχιτέκτονα, ο οποίος σχεδίασε τον μνημειακό τάφο του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Photo: Wikimedia Commons

Η νέα βιογραφία, με τίτλο «Jackie: Public, Private, Secret».

«Θα περάσουν δέκα χρόνια σιωπής»

Χρόνια αργότερα, ο Γουόρνεκε μοιράστηκε τις αναμνήσεις του με τον Taraborrelli – με μια επιφύλαξη. Προστατεύοντας την ήδη «δημόσια» ιδιωτική ζωή της Τζάκι, ο Γουόρνεκε ζήτησε να παραμείνουν όλα κρυφά μέχρι και μια δεκαετία μετά το θάνατό του. Πέθανε το 2010, όταν ήταν 91 ετών.

Τώρα αυτές οι λεπτομέρειες είναι μεταξύ των πολλών αποκαλυπτικών στιγμών που μοιράζεται η νέα βιογραφία του Taraborrelli. «Τόσα πολλά από τα βιβλία για την Τζάκι έχουν να κάνουν με τη λάμψη και τη διασημότητα» λέει στο people.com. «Εγώ ήθελα να γράψω για την ανθρώπινη πλευρά».

Παρακάτω, ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Taraborrelli, το «Jackie: Public, Private, Secret», το οποίο δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα ακόμα.

Είχε νυχτώσει όταν ο Τζον Γουόρνεκε περπατούσε στην 1040 Fifth Avenue για να επισκεφθεί την πρώην ερωμένη του, Ζακλίν Κένεντι Ωνάση. Το διαμέρισμα ήταν σκοτεινό και ήσυχο. Ο Τζον Γουόρνεκε -γνωστότερος ως «Τζακ» – παρατήρησε ένα τηλεσκόπιο στη γωνία. Η Τζάκι του είχε πει κάποτε ότι συχνά το κοιτούσε για να δει πώς ζούσε το άλλο της μισό. Παρατήρησε ένα φως από ένα από τα δωμάτια. Φορώντας ένα ροζ πουλόβερ από σενίλ πάνω από λευκές μεταξωτές πιτζάμες, καθόταν κοντά στο τζάκι.

Η Τζάκι ζήτησε από τον Τζακ να μην αποκαλύψει σε κανέναν τι επρόκειτο να συμβεί, όχι όσο ήταν κανείς τους ζωντανός, με κάθε τρόπο.

Στη συνέντευξη μας, το 1998, ο Τζακ είπε: «Καθόμουν όταν η Τζάκι μου έδωσε μια στοίβα από φακέλους δεμένους με νήμα. Η παρουσία μου εκείνο το βράδυ ήταν μέρος ενός τελετουργικού. Κάθε βράδυ εκείνης της εβδομάδας, προσκαλούσε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειάς της στο σπίτι της για να λάβει μέρος σε αυτό».

Η Τζάκι έλυσε το νήμα και πήρε ένα γράμμα από τη στοίβα. Το διάβασε πριν το βάλει στη φωτιά.

«Υπήρχαν γράμματα από τα παιδιά της Τζάκι, τον Τζον και την Καρολίνα… Υπήρχαν επίσης γράμματα από τον Τζακ Κένεντι, τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον πατέρα της, τον Τζακ Μπουβιέ και ακόμη και μερικά από μένα». Κρατούσε μια από τις φωτογραφίες και την κοίταζε επίμονα. Ήταν εκείνη και ο Τζακ Κένεντι την ημέρα της ορκωμοσίας του. «Κράτα το για σένα, εντάξει;» ρώτησε.

Photo: Wikimedia Commons

Μια σειρά από τραγικές αναμνήσεις

Η Τζάκι ήταν στο πλευρό του συζύγου της στην αυτοκινητοπομπή του Ντάλας όταν εκείνος δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963. Κάποιοι είπαν ότι ακούστηκε σαν κρακ. Η Τζάκι Κένεντι πίστευε ότι ήταν η ανάφλεξη μιας μοτοσικλέτας. Μπερδεμένη, παρακολουθούσε τον Τζακ να πιάνει το λαιμό του και να γέρνει προς τα αριστερά. Πυροβολισμοί από τουφέκι. Τρεις σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα.

«Ο Τζακ γύρισε και γύρισα κι εγώ» θυμήθηκε αργότερα. «Μπορούσα να δω ένα κομμάτι από το κρανίο του να αποκολλάται. Άπλωσε το χέρι του και βλέπω αυτό το απόλυτα ξεκάθαρο κομμάτι να αποκολλάται από το κεφάλι του. Μετά, έπεσε στην αγκαλιά μου».

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, ο αρχιτέκτονας Γουόρνεκε πλησίασε τη Τζάκι – προκαλώντας εντύπωση σε κάποιους από τον στενό της κύκλο.

Ήταν στα μέσα Μαΐου του 1964 όταν ο Τζακ Γουόρνεκε της τηλεφώνησε για να της ζητήσει να βγείτε. «Ραντεβού;» ρώτησε εκείνη. «Δεν βγαίνω ραντεβού, Τζακ, και δεν θα ξαναβγώ ποτέ» είπε. Όχι, της είπε ο Τζακ, δεν ήταν ραντεβού. Ήταν απλώς ένα δείπνο. Εκείνο το βράδυ, εμφανίστηκε στην πόρτα της με λουλούδια. «Μα, Τζακ, δεν είπα ναι» του είπε ενοχλημένη. «Μα δεν είπες όχι», είπε εκείνος χαμογελώντας. «Τότε ήταν που ξεκίνησε μεταξύ μας» θυμήθηκε ο Τζακ Γουόρνεκε.

Μετά τη δολοφονία του προέδρου, η Τζάκι προσέλαβε τον Γουόρνεκε για να σχεδιάσει τον τάφο του στο Arlington. Η Τζάκι είπε στον εαυτό της ότι ο Τζακ άξιζε τη δουλειά. Ωστόσο, οι φίλοι της έπρεπε να αναρωτηθούν. Και ο Μπόμπι Κένεντι αναρωτιόταν. Πίστευε ότι ο Τζακ πλησίαζε πολύ γρήγορα την Τζάκι.

«Είναι πολύ νωρίς, Τζάκι» της είπε ο Μπόμπι. «Για ποιο λόγο;» ρώτησε εκείνη. «Γι’ αυτό» αναφώνησε. Τότε εκείνη τον κοίταξε στα ίσια: «Αυτό δεν σε αφορά, Μπόμπι».

Ο Γουόρνεκε με την Τζάκι / Photo: YouTube

Το ένα έφερε το άλλο

Τον Νοέμβριο του 1964, έφερε τον Γουόρνεκε στο συγκρότημα των Κένεντι στο Hyannis. «Φάγαμε βραδινό και μιλήσαμε μέχρι να δύσει ο ήλιος και μετά μιλήσαμε και πέρα από αυτό… Μετά, το ένα πράγμα οδήγησε στο άλλο».

Η Τζάκι τον συνόδευσε επάνω στην κρεβατοκάμαρά της, την ίδια που κάποτε μοιραζόταν με τον Τζακ Κένεντι. Προς μεγάλη έκπληξη του Τζακ, ήθελε να κάνουν έρωτα, και έτσι έκαναν. Το επόμενο πρωί, ο Τζακ ξύπνησε και βρήκε την Τζάκι να έχει φύγει. Τη βρήκε να κοιτάζει την παραλία. Προσπάθησε να της μιλήσει για το τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ, αλλά εκείνη δεν ήθελε. Αντιθέτως, του ζήτησε να φύγει. Συνειδητοποίησε ότι ήταν πολύ νωρίς γι’ αυτήν.

Ήταν μια συναισθηματική ταλάντευση: Τη μια στιγμή πάνω, την άλλη κάτω. Αργότερα είπε στον Γουόρνεκε: «Κάθε φορά που νομίζω ότι διασκεδάζω, κοιτάζω τον εαυτό μου από ψηλά και μπορώ να δω ότι όλα είναι τέχνη της παράστασης».

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή της Τζάκι

Έβγαιναν μαζί για τρία χρόνια

Το 1966, σχεδίαζε να της κάνει πρόταση γάμου στη Χαβάη.

Απλώς άρχισαν να μιλούν για γάμο σαν να ήταν τετελεσμένο γεγονός, αλλά ενοχλούσε τον Τζακ το γεγονός ότι δεν είχαν κάνει ακόμα επίσημα σχέδια. Παρόλα αυτά, η οικειότητά τους δεν υπέφερε. Ο Γουόρνεκε είπε ότι έκαναν σεξ όχι μόνο στην ιδιωτική τους κρεβατοκάμαρα αλλά και στα αυτοκίνητα και στις παραλίες «και όσο πιο συχνά γινόταν. Ήταν σεξουαλική… ζωντανή… συναρπαστική για να είσαι μαζί της».

Λίγο αργότερα, της τηλεφώνησε για να της πει ότι η επέκταση του αρχιτεκτονικού του γραφείου -και ο εξωφρενικός τρόπος ζωής τους- του είχε αφήσει χρέη ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μετά από μια μακρά σιωπή, η απάντησή της ήταν κενή: «Ω;». Ο Τζακ είπε ότι ήλπιζε ότι αυτό δεν θα κατέστρεφε εντελώς τα πράγματα. Πριν κλείσει το τηλέφωνο, της είπε ότι την αγαπούσε. Εκείνη δεν απάντησε. Σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις του. «Θα έρθει ο κύριος Τζακ σήμερα;» ρώτησε ο μικρός Τζον τη μητέρα του ένα απόγευμα. «Όχι, γλυκέ μου», είπε εκείνη, παίρνοντάς τον στην αγκαλιά της. «Δεν θα ξαναδούμε τον κύριο Τζακ».

Photo: Wikimedia Commons

Κι εδώ μπαίνει ο Ωνάσης στο κάδρο

Η Τζάκι παντρεύτηκε τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση το 1968. Ήταν μια πολυτάραχη ένωση που έληξε με τον θάνατό του, σε ηλικία 69 ετών το 1975. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε θεραπεία με μια ψυχαναλύτρια, τη Δρ Μαριάν Κρις.

«Η Dr. Kris δεν συζητούσε ποτέ για την κυρία Ωνάση, επικαλούμενη το ιατρικό απόρρητο» δήλωσε η Πατρίσια Άτγουντ, γραμματέας της Κρις από το 1972 έως το 1974, σε ένα email. «Αντιμετώπισαν το συνεχιζόμενο μετατραυματικό στρες της κυρίας Ωνάση για τη δολοφονία, καθώς και ορισμένα ενοχλητικά ζητήματα σχετικά με το γάμο τους. Έφυγε με μια λαμπρή φλόγα, είπε η κυρία Ωνάση, σύμφωνα με ένα από τα σημειώματα που διάβασα. Ο τρόπος με τον οποίο πέθανε της είχε στερήσει εντελώς το δικαίωμα να τον μισεί, είπε. Η Δρ Κρις έγραψε ότι η θλίψη της ήταν κάθε άλλο παρά αδάμαστη, όπως το έθεσε, ήταν «τακτοποιημένη»».

Ανακάλυψε ότι η Δρ Κρις είχε κάποτε θεραπεύσει τη Μέριλιν Μονρόε -που για πολύ καιρό πιστεύεται ότι είχε σχέση με τον JFK- μία μόνο από τις πολλές απιστίες του.

Όταν η Τζάκι την αντιμετώπισε, η Δρ Κρις είπε ότι δεν αισθανόταν καμία ευθύνη να την ενημερώσει για τυχόν πρώην ασθενείς της, με τον ίδιο τρόπο που δεν θα αποκάλυπτε ποτέ ότι είχε ποτέ θεραπεύσει την Τζάκι. Η γιατρός ρώτησε: «Πόσο σχετικό είναι αυτό;» και η Τζάκι απάντησε: «Πόσο άσχετο είναι;».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ συνομιλεί με την Τζάκι / Photo: Wikimedia Commons

Νέα παρέα

Στα τελευταία της χρόνια, η Τζάκι βρήκε συντροφιά στον έμπορο διαμαντιών Μορίς Τέμπελσμαν. Στη συνέχεια, στις αρχές του 1994, διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodgkin. Δύο μήνες πριν από το θάνατό της, τηλεφώνησε στον Γουόρνεκε.

Είχε περάσει περίπου ένας μήνας από το τελετουργικό στο διαμέρισμά της, κατά τη διάρκεια του οποίου εκείνος και η Τζάκι είχαν κάψει γράμματα στο τζάκι. Καθώς μιλούσαν, η Τζάκι είπε στον Τζακ ότι μετά από τέσσερις χημειοθεραπείες, οι εξετάσεις της είχαν βγει καθαρές. Πίστευε ότι είχε νικήσει την ασθένεια.

Τότε, εντελώς απρόσμενα, μια μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι είχε κάνει μετάσταση στις μεμβράνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού της. Ο Τζακ τη ρώτησε αν, κάνοντας ανασκόπηση της ζωής της, είχε μετανιώσει για κάτι. Είπε ότι ευχόταν να μην είχε αφήσει την 22α Νοεμβρίου 1963 να δηλητηριάσει την υπόλοιπη ζωή της.

«Αλλά δεν συνέβη αυτό» είπε έκπληκτος ο Τζακ, καθώς η Τζάκι συνέχισε τη ζωή της μετά το Ντάλας και μάλιστα ευδοκίμησε. «Αλλά ποτέ δεν το ξεπέρασα» είπε η Τζάκι με θλίψη. «Το ξεπέρασα ίσως, αλλά ποτέ δεν το ξεπέρασα».

«Τι κρίμα» είπε στον Τζακ, «να ξοδεύω τόσο χρόνο βασανιζόμενη από κάτι που δεν μπόρεσα ποτέ να αλλάξω». Από την άλλη, σκέφτηκε η Τζάκι, ίσως αυτό άξιζε στον άντρα της – να μην το ξεπεράσει ποτέ πραγματικά.

Ο Τζακ θυμήθηκε: «Της είπα ότι δεν έπαψα ποτέ να την αγαπώ. Νόμιζα ότι θα μου έλεγε το ίδιο. Αντ’ αυτού, μου είπε: «Πολύ ωραίο αυτό που λες, Τζακ. Σε ευχαριστώ. Θα ήθελα να το αφήσω εκεί, αν μου επιτρέπεις». Υποσχέθηκαν να ξαναμιλήσουν σύντομα. Δεν το έκαναν ποτέ.

*Απόσπασμα από το βιβλίο Jackie: Public, Private, Secret, του J. Randy Taraborrelli

Photo: Wikimedia Commons

*Πηγή: people.com

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024