Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Tupac Shakur - Ποιος σκότωσε τον «βασιλιά της ραπ»

Tupac Shakur – Ποιος σκότωσε τον «βασιλιά της ραπ»

Περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά το θάνατο του Τούπακ Σακούρ (Tupac Shakur), η ανεξιχνίαστη δολοφονία του συνεχίζει να εμπνέει αμέτρητες θεωρίες - και μόνο λίγους αξιόπιστους ισχυρισμούς.

Ο Τούπακ Σακούρ σκοτώθηκε από πυροβολισμούς μέσα από αυτοκίνητο, στο Λας Βέγκας, στις 7 Σεπτεμβρίου 1996. Ο ράπερ ήταν μόλις 25 ετών όταν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο. Μόλις έξι ημέρες αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του. Το μόνο που απομένει σήμερα είναι μια λεγεώνα πιστών θαυμαστών και το διαρκές μυστήριο του ποιος σκότωσε τον «βασιλιά της ραπ».

Ποτέ κανείς δεν έμαθε

Οι θεωρίες ποικίλλουν ευρέως, από τη διαφθορά της αστυνομίας μέχρι τους αντιπάλους της βιομηχανίας, τον Κρίστοφερ Γουάλας, τον γνωστό Notorious BIG και τον Σιν Κομπς, τον γνωστό Puffy Daddy, οι οποίοι ενδεχομένως του την έστησαν. Ακόμη και η άποψη ότι ο Σακούρ σκηνοθέτησε τον θάνατό του άρχισε σιγά σιγά να εδραιώνεται, με τη δολοφονία του να παραμένει επισήμως ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα.

Αν και κάποιες θεωρίες είναι πιο αβάσιμες από άλλες, τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ως μέρος του κινήτρου τον καυγά του Σακούρ με το μέλος της συμμορίας Southside Crips του Ορλάντο Άντερσον γνωστού και ως Baby Lane. Αυτοί οι δύο άνδρες είχαν μια ιστορία αντιπαλότητας, την οποία επιβεβαιώνουν άτομα που βρίσκονταν κοντά τους έχουν, έκτοτε, βγει για να καταθέσουν τις σκέψεις τους.

Photo: YouTube

Η αγωνίστρια μητέρα

Ο Tupac Amaru Shakur γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1971 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ήρθε στον κόσμο λίγο μετά την αποφυλάκιση της μητέρας του Afeni Shakur (Αφενί Σακούρ) από τη φυλακή. Στη συνέχεια έγινε είδωλο του χιπ-χοπ.

Αν και η Αφενί αντιμετώπισε δίκη για κατηγορίες βομβιστικών επιθέσεων ως μέλος του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, υπερασπίστηκε με επιτυχία τον εαυτό της στο δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, αποκάλυψε ένα χάρισμα για δημόσια ομιλία που ο γιος της θα κληρονομούσε σαφώς.

Η μητέρα του Τούπακ παρέμεινε σταθερή ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα και έδωσε στον γιο της το όνομα ενός επαναστάτη των Ίνκας που σκοτώθηκε από τους Ισπανούς το 1700.

Ως αγωνιζόμενη, ανύπαντρη μητέρα, η Αφενί μετακινούσε συνεχώς την οικογένειά της – και συχνά βασιζόταν σε καταφύγια για να φιλοξενηθούν. Αν και η μετακόμιση στη Βαλτιμόρη είδε τον Τούπακ να νιώθει «την πιο ελεύθερη ζωή που έχω νιώσει ποτέ» κι ενώ πήγαινε στο Baltimore School of Arts, η οικογένεια, ξαφνικά, μετακόμισε στο Marin City της Καλιφόρνια.

Η μητέρα του πέθανε στα 69 της

Το μπλέξιμο με τα ναρκωτικά

Ο Tupac άρχισε να διακινεί κρακ, ενώ η μητέρα του άρχισε να το καπνίζει. Ευτυχώς, η αγάπη του για τη μουσική θα τον οδηγούσε σιγά σιγά μακριά από τη ζωή του εγκλήματος, τουλάχιστον προσωρινά. Έγινε roadie και χορευτής για την Digital Underground, πριν το ντεμπούτο άλμπουμ του 2Pacalypse Now δώσει το έναυσμα για την καριέρα του στη ραπ, το 1991.

Χρησιμοποίησε το βήμα που είχε μιλώντας με πάθος για τη δύσκολη θέση των μαύρων Αμερικανών όποτε μπορούσε.

Τον Οκτώβριο του 1993, πυροβόλησε δύο αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας στην Ατλάντα. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αστυνομικοί ήταν μεθυσμένοι και ότι ο Σακούρ πιθανότατα τους πυροβόλησε σε αυτοάμυνα. Ενώ το αστέρι του συνέχισε να ανεβαίνει, το ίδιο συνέβη και με τις εμπλοκές του Σακούρ με συναδέλφους του καλλιτέχνες και διάφορες συμμορίες.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Και οι πυροβολισμοί έπεφταν σαν χαλάζι

Ήταν το περιστατικό του 1994, στα Quad Recording Studios στο Μανχάταν, που αναμφισβήτητα σηματοδότησε το σημείο χωρίς επιστροφή για τον Σακούρ. Πυροβολήθηκε από τρεις άνδρες στο λόμπι, αφού αρνήθηκε να παραδώσει τα πράγματά του. Πιο παρανοϊκός από ποτέ, έφυγε από το νοσοκομείο Bellevue λίγες ώρες μετά την επέμβαση παρά τις ιατρικές συμβουλές.

Με τους Notorious BIG και Puffy Daddy να ηχογραφούν στο ίδιο κτήριο εκείνο το βράδυ, ο Σακούρ ήταν πεπεισμένος ότι του την έστησαν. Αργότερα το διατύπωσε ευθέως και δημόσια σε συνεντεύξεις.

Αλλά θα ήταν το diss track* του Notorious BIG, «Who Shot Ya», που κυκλοφόρησε το 1995, που θα κλιμάκωνε την ένταση στα άκρα. Δεδομένου ότι το τραγούδι κυκλοφόρησε μόλις λίγους μήνες μετά τους πυροβολισμούς, ο Σακούρ πίστευε ότι απευθυνόταν σε αυτόν. Πριν περάσει πολύς καιρός, η αντιπαλότητα Ανατολικής Ακτής/Δυτικής Ακτής ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

(*Ένα κομμάτι diss, ένας δίσκος diss ή ένα τραγούδι diss είναι ένα τραγούδι του οποίου ο πρωταρχικός σκοπός είναι να επιτεθεί λεκτικά σε κάποιον άλλο, συνήθως έναν άλλο καλλιτέχνη).

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ο θάνατος του Τούπακ

Ο Σακούρ γνώρισε τον συνιδρυτή της Death Row Records, τον Σουγκ Νάιτ, ενώ βρισκόταν στη φυλακή με την κατηγορία του βιασμού. Ο Σακούρ αποφυλακίστηκε αργότερα, αλλά συμφώνησε να υπογράψει στην εταιρεία του Νάιτ αν αυτός πλήρωνε την εγγύηση των 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων του ράπερ.

Αυτή η ένωση θα προκαλούσε μόνο προβλήματα στον Σακούρ στο μέλλον, καθώς ο Νάιτ συνδεόταν με τους Bloods – μια συμμορία που διαφωνούσε έντονα με τους Crips.

Αν και είχε κάνει το τατουάζ χρόνια νωρίτερα, η φράση «Thug Life» (αλήτικη ζωή) που έγινε «η φάση του Σακούρ» αναμφισβήτητα ξεκίνησε μετά την αποφυλάκισή του, τον Οκτώβριο του 1995. Οι στίχοι του ήταν πιο καυχησιάρηδες και εχθρικοί από ποτέ, και προσέβαλε καλλιτέχνες που είχαν δεσμούς με συμμορίες όπως οι Mobb Deep.

Μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του «Hit ‘Em Up» – το πιο διάσημο χιπ-χοπ diss track που έχει ηχογραφηθεί ποτέ και το οποίο στόχευε ευθέως τους Notorious BIG, Puffy Daddy και Bad Boy Records – ο Σακούρ ήταν νεκρός. Οι κλιμακούμενες εντάσεις στη μουσική του άρχισαν τραγικά να αντικατοπτρίζουν τη βία της πραγματικής ζωής.

Δείτε φωτογραφίες από τη ζωή του

Μια λευκή Κάντιλακ

Ήταν μετά τις 11 το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου 1996, όταν ο Τούπακ Σακούρ  πυροβολήθηκε στο Λας Βέγκας. Ήταν συνοδηγός του Σουγκ Νάιτ-πήγαιναν στο Club 662 αφού είχαν δει τον αγώνα του Μάικ Τάισον στο MGM Grand Hotel.

Οι πυροβολισμοί προήλθαν από μια λευκή Κάντιλακ, η οποία σταμάτησε δίπλα τους σε ένα κόκκινο φανάρι και απομακρύνθηκε για να μην την ξαναδούν ποτέ. Ο Σακούρ χτυπήθηκε τέσσερις φορές: Μία στο χέρι, μία στο μηρό και δύο στο στήθος. Μία από τις σφαίρες εισήλθε στον δεξιό πνεύμονά του.

Ο αστυνομικός Κρις Κάρολ ήταν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο. Περιέγραψε το κακοποιημένο σώμα του Σακούρ σαν να είχε σχεδόν πέσει από το αυτοκίνητο, ενώ ο Νάιτ είχε τραυματιστεί αλλά ήταν καλά.

«Αφού τον έβγαλα έξω, ο Σουγκ άρχισε να του φωνάζει, ‘Pac! Pac!»», δήλωσε ο Κάρολ. «Και καθώς ο Σουγκ φωνάζει «Pac!», κοιτάζω κάτω και συνειδητοποιώ ότι αυτός είναι ο Τούπακ Σακούρ.

»Και τότε ήταν που τον κοίταξα και τον ρώτησα για άλλη μια φορά: «Ποιος σε πυροβόλησε;»». θυμήθηκε ο Κάρολ. «Με κοίταξε και πήρε μια ανάσα για να βγάλει τις λέξεις, άνοιξε το στόμα του, και σκέφτηκα ότι πραγματικά θα είχα κάποια συνεργασία. Και τότε βγήκαν οι λέξεις: «Άντε γαμήσου»».

Μετά τις περίφημες τελευταίες του λέξεις, πέρασε τις επόμενες έξι ημέρες παλεύοντας για τη ζωή του στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Νότιας Νεβάδα. Αφού τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη και σε τεχνητό κώμα, ο Τούπακ Σακούρ πέθανε από εσωτερική αιμορραγία στις 13 Σεπτεμβρίου 1996.

Photo: YouTube

Πώς πέθανε ο Τούπακ;

Ο πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας του Λος Άντζελες, Γκρεγκ Κάντινγκ, ήταν επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας που διερεύνησε τον θάνατο του Σακούρ. Η τριετής έρευνά του φέρεται να κατέληξε σε αποδείξεις ότι ο Puffy Daddy προσέλαβε το μέλος των Crips, τον γνωστό ως Keffe D να σκοτώσει τόσο τον Σουγκ Νάιτ όσο και τον Τούπακ Σακούρ έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ενώ ο Paffy Daddy έχει αρνηθεί κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Keefe D παραδέχτηκε το 2018 ότι ο ίδιος και ο ανιψιός του, Ορλάντο Άντερσον, ήταν στην περιβόητη Κάντιλακ στο Λας Βέγκας εκείνο το βράδυ. Η ιστορία μεταξύ του Σακούρ και του Άντερσον έδωσε μόνο περαιτέρω αξιοπιστία σε αυτόν τον ισχυρισμό για το ποιος σκότωσε τον Τούπακ.

Τα πλάνα ασφαλείας του ξενοδοχείου MGM Grand τη νύχτα της δολοφονίας έδειχναν τον Σακούρ να επιτίθεται στον Άντερσον. Εβδομάδες πριν, ο Άντερσον φέρεται να είχε κλέψει ένα κολιέ της Death Row από ένα μέλος της εταιρείας, προκαλώντας την αντίδραση του Σακούρ να του επιτεθεί.

Ο Keefe D ισχυρίστηκε ότι αυτός και ο Άντερσον γνώριζαν τα σχέδια του Σακούρ να παρευρεθούν στο Club 662 αργότερα εκείνο το βράδυ, αλλά σχεδόν τα παράτησαν όταν δεν εμφανίστηκε. Όμως ο Σακούρ μόλις είχε φύγει από το ξενοδοχείο όταν ο Keefe D και ο Άντερσον τον εντόπισαν φεύγοντας με το αυτοκίνητο.

«Αν δεν ήταν έξω από το παράθυρο υπογράφοντας αυτόγραφα δεν θα τον είχαμε δει ποτέ» δήλωσε ο Keefe D ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες «για τον κώδικα των δρόμων». Ο ίδιος ο Άντερσον σκοτώθηκε δύο χρόνια μετά τον Σακούρ.

*Ο Τούπακ Σακούρ γεννήθηκε 16 Ιουνίου 1971, στο Χάλεμ της Νέας Υόρκης και απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, στο University Medical Center, στο Λας Βέγκας.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024