«Στο σφυρί» το μανιφέστο της δολοφόνου του Ζαν-Πωλ Μαρά
Η τιμή του μανιφέστου της Σαρλότ Κορντέ εκτιμάται μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.
Ένα σημαντικό ιστορικό έγγραφο, το μανιφέστο που συνέταξε η Σαρλότ Κορντέ, δολοφόνος του Γάλλου επαναστάτη, Ζαν-Πωλ Μαρά, θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Osenat, την Κυριακή.
Στο τρισέλιδο αυτό έγγραφο, η Κορντέ απευθύνεται στους Γάλλους φίλους «του νόμου και της ειρήνης» και εξηγεί γιατί αποφάσισε να δολοφονήσει τον Μαρά. Η 24χρονη τότε Σαρλότ Κορντέ, μπήκε στο σπίτι του Γάλλου επαναστάτη στις 13 Ιουλίου 1793 και τον μαχαίρωσε στην καρδιά ενώ έκανε μπάνιο.
Η σκηνή αυτή απεικονίζεται στον πίνακα του Jacques-Louis David «ο θάνατος του Μαρά».
Πηγή: Wikipedia
Η Κορντέ συνελήφθη επί τόπου, φυλακίστηκε και αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα μόλις 4 μέρες αργότερα. Το χειρόγραφο γράμμα της, όπως αναφέρεται στη σελίδα του οίκου δημοπρασιών, βρέθηκε στο μπούστο της κατά τον έλεγχό της πριν φυλακιστεί.
Το μανιφέστο βρισκόταν πάντα στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών από τις αρχές του 19ου αιώνα και η τιμή του εκτιμάται μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.
- Λαγκάρντ: Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται περίεργα ως σύμμαχοι – Η ΕΕ θα προσδιορίσει τη στάση της μετά την ομιλία Τραμπ
- Ιαπωνία: Ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε
- «Φαρσοκωμωδία» CIA-Ροντρίγκες: Γιατί η διάδοχος του Μαδούρο είναι τόσο θερμή με τον απαγωγέα του;
- Ο Γιάννης Μώραλης στην ετήσια εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
- Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός να βρεθεί απευθείας στη League Phase του Champions League την επόμενη σεζόν
- Κυβέρνηση: Μετρά τις πληγές της από τα μπλόκα – Θυμήθηκε την «εθνική συναίνεση» για τον πρωτογενή τομέα




