
Μέση Ανατολή: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας – Ιράν με φόντο το άνοιγμα πρεσβειών
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους με μεσολάβηση της Κίνας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη να συναντηθούν σύντομα και ν’ ανοίξουν τον δρόμο για να λειτουργήσουν ξανά πρεσβείες της μιας χώρας στην πρωτεύουσα της άλλης, μετέδωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Πέμπτη το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA (φωτογραφίες, επάνω, από AP/Reuters).
Αποκατάσταση σχέσεων
Ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν συνομίλησαν με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν – με κινεζική μεσολάβηση – να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, έπειτα από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας που απειλούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και επέτεινε συγκρούσεις στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, από την Υεμένη ως τη Συρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Θρίαμβος της Κίνας
Αυτή η εξομάλυνση αποτελεί θρίαμβο της Κίνας, η οποία σημειώνει αξιοσημείωτη είσοδο στην περιφερειακή διπλωματική σκηνή, έχοντας ενορχηστρώσει αυτή τη συμφωνία.
«Είναι μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και διπλωματικό», τονίζει ο Ντενίς Μποσάρ, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).
Είναι επίσης μια επιτυχία για το Ιράν, καθώς η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή θα μπορούσε να αποτρέψει την απομόνωσή του από την αραβο-ισραηλινή διαδικασία εξομάλυνσης.
- «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για προσωρινή χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για άλλες δαπάνες
- Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας – «Κίνδυνος σύγκρουσης τα επόμενα δύο χρόνια»
- Ασανσέρ: Λήγει η παράταση απογραφής στις 30 Ιουνίου – Τι ισχύει με τα πρόστιμα
- Ο ΠΟΥ κήρυξε το ξέσπασμα του Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα ως «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
- Καναδός βρέθηκε θετικός στον χανταϊό, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βρετανικής Κολομβίας
- Κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων τον Απρίλιο 2026


