Μήλα: Κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατικών χεριών φρενάρουν την συγκομιδή
Τι δείχνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων
Μειωμένη αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA).
Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί από τους οπωρώνες υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή σοδειά μήλων θα φτάσει στους 12. 076. 000 τόνους, μειωμένη περίπου κατά 90. 000 τόνους , από την αρχική πρόβλεψη του Αυγούστου (πρόβλεψη για 12. 168. 000 τόνοι), με τις περισσότερες χώρες εκτός από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία να αναθεωρούν προς τα κάτω τις αρχικές τους εκτιμήσεις – ιδίως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στις ΗΠΑ, επίσης, η σοδειά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 4,6 εκατ. τόνους.
Διαβάστε επίσης: Μήλα-αχλάδια: Η παραγωγή τη νέα σεζόν – Εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών, άρχισε να αναθεωρεί την αρχική πρόβλεψη της ευρωπαϊκής καλλιέργειας μήλων λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Αύγουστου, τα οποία επηρέασαν τον χρωματισμό και το μέγεθος ενός μέρους της σοδειάς. Εκτιμάται μάλιστα, ότι τα ποιοτικά προβλήματα, που προκύπτουν θα επηρεάσουν επίσης το ποσοστό της σοδειάς που προορίζεται για μεταποίηση. Η εξέλιξη της μειωμένης από την αναμενόμενη σοδειά θα επηρεαστεί επίσης από την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ενδέχεται να εμποδίσει τους παραγωγούς να μαζέψουν ένα μέρος της σοδειάς τους λόγω του δυσβάσταχτου κόστους αποθήκευσης, καθώς και από την έλλειψη εποχιακών εργατών.
«Η έλλειψη εποχικών εργαζομένων είναι ένα από τα ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού και έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό για όσους εργάζονται με Ουκρανούς εποχικούς εργαζόμενους, όπως η Πολωνία», επισημαίνει η WAPA.
Ένα πρόσθετο ζήτημα που προέκυψε είναι η εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει το κόστος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε μη βιώσιμα επίπεδα για τους παραγωγούς, ενώ εκτιμάται ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που μπορεί να αναγκαστούν να αφήσουν ασυγκόμιστη ένα μέρος της παραγωγής.
Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την τελική σοδειά και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών και, ως εκ τούτου, απειλούν ακόμη και την επιχειρηματική συνέχεια του τομέα. Εκτός από την περιορισμένη απόδοση της επένδυσης για τους παραγωγούς, ένα άλλο ζήτημα θα είναι το μέγεθος των φρέσκων μήλων και αχλαδιών. Οι έντονες καιρικές συνθήκες τον Αύγουστο (καύσωνες και ξηρασία σε ορισμένες περιοχές) επηρέασαν αρνητικά το μέγεθος και τον χρωματισμό ενός μέρους της σοδειάς, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερο ποσοστό φρούτων, που θα κατευθυνθούν στη μεταποίηση.
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442