Την Κυριακή με Το Βήμα

Λεωνίδας Παρασκευόπουλος

Αναμνήσεις από τη Μικρασιατική Εκστρατεία

Το σπάνιο έργο, που έρχεται ξανά στο φως ύστερα από έναν αιώνα.

H προσωπική μαρτυρία του Αντιστράτηγου και Αρχηγού του Ελληνικού Στρατού από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της εποχής.

Τα κινήματα του στρατού, οι πολιτικές διαφωνίες Βενιζέλου – Κωνσταντίνου και ο Εθνικός Διχασμός.

Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Το σπανιότατο έργο του Αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, Αρχηγού του Ελληνικού Στρατού κατά την περίοδο 8 Νοεμβρίου 1918 – 8 Νοεμβρίου 1920, επανεκδίδεται , ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα. Οι αναμνήσεις του καλύπτουν την ταραγμένη ιστορική περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Επίσης, παραδίδει την προσωπική του μαρτυρία για τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της εποχής του: τα κινήματα του στρατού, τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Βενιζέλου – Κωνσταντίνου και τον Εθνικό Διχασμό.

Λεωνίδας Παρασκευόπουλος (1860-1936) – Αναμνήσεις (1934)

Από τους πρώτους που προσχώρησαν στο βενιζελικό κίνημα που εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνοντας κατόπιν αυτού διοικητής του Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης (1916-1917). Ο Παρασκευόπουλος επιμελήθηκε τη μεταφορά του ελληνικού στρατού από την Μακεδονία στη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια μετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπου και ηγήθηκε των πρώτων επιχειρήσεων ως επικεφαλής του Α΄ κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου της Σμύρνης. Επί της αρχιστρατηγίας του καταλήφθηκε από τους Ελληνες η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης, ενώ ξεκίνησε και η προέλαση προς Προύσα και Ουσάκ. Διετέλεσε αρχιστράτηγος του στρατού την περίοδο 1918-1920.