Υπάρχουν κάποιες κινήσεις (και κάποιες πληροφορίες) που προδίδουν ότι κάτι ετοιμάζει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου όταν επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Είναι η 20ή Ιουλίου η αποφράδα επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και κάθε φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στα κατεχόμενα ανακοινώνει και μια απόφαση αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Την περασμένη φορά ανακοίνωσε, όπως ενθυμείστε, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτή τη φορά όμως κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες (ακόμα και στην Ουάσιγκτον) ότι ίσως ετοιμάζει το έδαφος για μελλοντική προσάρτηση των κατεχομένων.

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας», ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατί ουδείς πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα «κατέβει στα κατεχόμενα με σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο για να θέσει, όπως ανακοινώνεται, τον θεμέλιο λίθο του αποκαλούμενου νέου «Προεδρικού Μεγάρου». Ετοιμάζει, λένε οι πληροφορίες κάτι άλλο, πέραν βεβαίως της πιθανής αποστολής γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ ή άνοιγμα και άλλων περιοχών στα Βαρώσια.. Ήδη, όπως έμαθα ανακοινώθηκε από την Άγκυρα η αποστολή 200 Τούρκων αστυνομικών στα κατεχόμενα, θα είναι, λένε, άοπλοι, αλλά ειδικευμένοι στα διάλυση διαδηλώσεων, εάν απαιτηθεί με την ανακοίνωση ορισμένων βημάτων μελλοντικής προσάρτησης, εάν και όποτε αποτύχουν τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Πηγή: Βηματοδότης