Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λίβερπουλ: Αυτός ο άσος χρειαζόταν 4 ώρες κάποτε μέχρι να φτάσει κάποτε στην προπόνηση

Λίβερπουλ: Αυτός ο άσος χρειαζόταν 4 ώρες κάποτε μέχρι να φτάσει κάποτε στην προπόνηση

«Μπορείς. Πιστέψτε στο όνειρό σας και ακολουθήστε το».

Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο μεγάλος άσος της Λίβερπουλ. Ο άνθρωπος που αγαπάει το ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο του το ανταποδίδει.

Η ζωή του, μαγική. Διακρίσεις, χρήματα και δόξα. Ωστόσο ο ίδιος, προσπαθεί να αποδείξει ότι στον άνθρωπο μετράει ο χαρακτήρας και δεν τον αλλάζει τίποτα. «Μπορείς. Πιστέψτε στο όνειρό σας και ακολουθήστε το». Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη ο ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Σαλάχ.

Εκείνος το πίστεψε και από το φτωχικό χωριό της Αιγύπτου που χρειαζόταν 4 ώρες για να μη χάσει προπόνηση έφτασε να αγωνίζεται στα μεγάλα… σαλόνια.

Όταν χρειαζόταν 4 ώρες για να πάει στην προπόνηση

Ο Σαλάχ γεννήθηκε στο Ναγκρίγκ, στο Κυβερνείο της Γαρμπία, όπου το 10% των ανθρώπων ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχει άσφαλτος, ενώ τα παιδιά παίζουν ξυπόλητα στους δρόμους. Η πορεία του αιγύπτιου ποδοσφαιριστή προς την κορυφή ξεκίνησε όταν ο σκάουτερ Ελ Ρέντα Μαλάχ βρέθηκε στην πόλη για να δει έναν ποδοσφαιριστή με το όνομα Σερίφ. Στον αγώνα, ωστόσο, ξεχώρισε τον Σαλάχ.

Τον πήρε αμέσως στην ομάδα «Αλ Μοκαουλούν» στην Τάντα, πρωτεύουσα της Γαρμπίας και συνέχισε στον ίδιο σύλλογο, στο Κάιρο. Το χωριό του όμως ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη όπου έδρευε η ομάδα του.

Γι’ αυτό στα 14 του έκανε καθημερινά μια διαδρομή 4 ωρών προκειμένου να φτάσει στην προπόνηση. Ξυπνούσε στις 7 το πρωί, περπατούσε ένα χιλιόμετρο, έπαιρνε ποδήλατο για 7,4 χιλιόμετρα, από εκεί τρία διαφορετικά λεωφορεία για δώσει το παρών στο γήπεδο. Σύντομα του έδωσαν συμβόλαιο ύψους 5.700 ευρώ το χρόνο και μετακόμισε σε ξενοδοχείο, κοντά στο γήπεδο, όπου έμενε μόνος του. Το σχολείο δεν αποτελούσε προτεραιότητα για εκείνον. «Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν ξέρω τι θα έκανα», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Κάθε φορά που πετυχαίνει γκολ, υψώνει τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη του για όλα αυτά που είχε την τύχη να καταφέρει 

Ποτέ δεν ξέχασε την χώρα του 

Ο Σαλάχ δεν ξέχασε από που ξεκίνησε. Πάντα η Αίγυπτος ήταν το σημείο αναφοράς του, ήταν ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά και τις επιλογές του. Όταν για παράδειγμα άφηνε την Βασιλεία για να παίξει στην Serie A με την φανέλα της Φιορεντίνα, θα μπορούσε να έχει όποιον αριθμό στη πλάτη επιθυμούσε.

Εκείνος επέλεξε το 74, όσοι ήταν και οι νεκροί μετά από επεισόδια σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο Πορτ Σάιντ το 2012. Ήταν ένας τρόπος να τιμήσει την μνήμη τους και να δείξει πως δεν τους έχει ξεχάσει.

Επίσης τον Νοέμβριο του 2018 όταν σκόραρε εις βάρος της Τσέλσι δεν το πανηγύρισε. Την προηγούμενη ημέρα είχαν σκοτωθεί 305 συμπατριώτες του σε τρομοκρατική ενέργεια. Το μυαλό του ήταν εκεί.

Του χάριζαν βίλα αλλά εκείνος ζήτησε σχολείο 

Όταν με δικό του εύστοχο πέναλτι η Αίγυπτος έκλεινε θέση για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Σαλάχ έγινε και με την… βούλα εθνικός ήρωας. Ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του τόπου αποφάσισε να τον ανταμείψει για την συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο της χώρας. Το δώρο ήταν μια πολυτελέστατη βίλα. Εκείνος, όμως, ούτε που το συζήτησε. Αποφάσισε, λοιπόν, να διατεθούν τα χρήματα για να χτιστεί ένα σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να αγοραστεί ένα ασθενοφόρο.

Σε ετήσια βάση, ο 29χρονος superstar συγκεντρώνει χρήματα με φιλανθρωπικές δράσεις, καλύπτει τα έξοδα οικογενειών που δεν έχουν χρήματα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ποδοσφαιριστή, με την μορφή του να γίνεται grafiti σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου και όχι μόνο για τα αθλητικά του κατορθώματα.

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024