Αμφότερες εκμεταλλεύτηκαν πλήρως το νέο νόμο από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον οποίο οι επενδυτές από το εξωτερικό ενθαρρύνονται να επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα. Είναι άλλωστε κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, όμως όσο περνάνε οι μήνες το φαινόμενο τείνει να γίνεται πιο έντονο και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών από τη χώρα, αναμένεται να… φουντώσει μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μία αλλαγή η οποία θα επηρεάσει στο σύνολό της το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία και η οποία έχει ως στόχο να περάσουν οι ομάδες της χώρας από την οικονομική ανυποληψία, στην υγεία και από εκεί να ζήσουν και πάλι εποχές δόξας. Βέβαια σε αυτό θα βοηθήσουν και οι χορηγίες από τις στοιχηματικές εταιρείες που φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στη χώρα. Αυτό κάνουν άλλωστε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, Στοιχηματικές – Κολοσσοί όπως η Bwin, που με την αξιοπιστία και το εκπληκτικό Bwin app έχει κερδίσει για τα καλά το ελληνικό κοινό.

Λεφτά από το Μαϊάμι για τη Βάσκο

Η πρώτη από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις όπου επενδυτές από το εξωτερικό εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αγορά κάποιας βραζιλιάνικης ομάδας, είναι η εταιρία που έχει ως βάση της το Μαϊάμι, η 777 Partners LLC, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για την απόκτηση της ιστορικής Βάσκο Ντα Γκάμα. Η τελευταία έχει ως έδρα της το Ρίο Ντε Τζανέιρο και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις οπαδών στη χώρα, ωστόσο, όπως και οι περισσότερες ομάδες στη Βραζιλία, «βασανίζεται» από μεγάλα χρέη τα οποία έχουν φτάσει τον κόμπο στο χτένι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η 777 Partners LLC διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τζένοα από την Ιταλική Σέριε Α και ένα μέρος των μετοχών της Ισπανικής Σεβίλλης. Οι άνθρωποι της 777 Partners LLC αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, την ώρα που οι αντίστοιχοι της Βάσκο Ντα Γκάμα σημείωσαν ότι εντός των επόμενων μηνών η ποδοσφαιρική αγορά της Βραζιλίας θα ζήσει τεράστιες αλλαγές. Παράλληλα παραδέχθηκαν ότι το κλαμπ έχει ήδη συγκεντρώσει τα βλέμματα από πιθανούς επενδυτές και όλες οι προτάσεις θα αναλυθούν και θα συζητηθούν εσωτερικά.

Αμέρικα Μινέιρο: Επενδυτές από τη Φλόριντα

Από εκεί και πέρα, η εταιρία Da Grosa η οποία έχει ως βάση της τη Φλόριντα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Αμέρικα Μινέιρο, η οποία βρίσκεται στην πολιτεία της Μίνας Γκέρες και αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της περιοχής. Η τελευταία είναι γνωστή για τα σπουδαία ταλέντα που παράγει και ένα από αυτά είναι ο Ριτσάρλισον, ο οποίος διαπρέπει στην Πρέμιερ Λιγκ. Εκπρόσωπος της Da Grosa τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις με αρκετές ομάδες από τη χώρα, ωστόσο δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση από την μεριά της εταιρίας.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ομάδες στη Βραζιλία, έτσι και οι δύο προαναφερθείσες, διοικούνται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ωστόσο ο νέος νόμος δίνει την ευκαιρία στους βραζιλιάνικους συλλόγους να ξεπεράσουν τα τεράστια χρέη τους και παράλληλα να εκμοντερνίσουν τα οικονομικά τους.

Το παράδειγμα της Μποταφόγκο

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Μποταφόγκο, η οποία πλέον βρίσκεται υπό τη σκέπη νέου επενδυτή, του Τζον Τέξτορ από τη Φλόριντα, ο οποίος επένδυσε στον δημοφιλή σύλλογο από το Ρίο Ντε Τζανέιρο 330 εκατομμύρια δολάρια. Οι οπαδοί της τελευταίας πανηγύρισαν έντονα, καθώς βλέπουν ότι πλέον η ομάδα τους έχει μια τεράστια ευκαιρία να αναβιώσει τις παλιές της δόξες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τέξτορ διαθέτει και ένα μέρος των μετοχών της Λονδρέζικης Κρίσταλ Πάλας και το 80% της Βελγικής Μόλενμπεκ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια «οικογένεια από ποδοσφαιρικά κλαμπ ανά τον κόσμο».

Το φαινόμενο στην Κρουζέιρο

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η μόνη αλλαγή στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην διεθνής σούπερ σταρ, Ρονάλντο Ναζάριο Ντα Λίμα, ή αλλιώς το «Φαινόμενο», αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της Κρουζέιρο, έχοντας και τη βοήθεια της Βραζιλιάνικης τράπεζας XP Inc. Άλλωστε μιλάμε για έναν ποδοσφαιρικό παράδεισο, για τη χώρα της οποίας η εθνική ομάδας κατέχει πέντε παγκόσμιους τίτλους, με εξαιρετικά φανατικούς οπαδούς σε κάθε ομάδα. Επίσης, μιλάμε για τη χώρα όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά μια ασχολία, αλλά τρόπος ζωής και αυτό λοιπόν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ελκυστική για τους επίδοξους επενδυτές.

Η θέση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση λοιπόν έβαλε το… χέρι της ώστε να μπορέσουν οι σύλλογοι της χώρας να επιβιώσουν και γιατί όχι, να αρχίσουν να γίνονται και πάλι κραταιές δυνάμεις, όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά και στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αρκεί να δούμε τις δηλώσεις του Σέζαρ Γκραφιέττι, συμβούλου των ποδοσφαιρικών ομάδων αναφορικά με οικονομικά θέματα. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και σε έναν κόσμο, όπου οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν τις ιδέες και τους στόχους των επενδυτών. Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα για ένα νέο επαγγελματικό μοντέλο για το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας. Παράλληλα, οι επενδυτές από τη μεριά τους θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τις δυνατότητες εξέλιξης και μεγέθυνσης των εργασιών τους όταν συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες”.