Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τα ευτυχισμένα -φωτογραφικά- χρόνια» του Εμίλ Ζολά σε μια μοναδική έκθεση

«Τα ευτυχισμένα -φωτογραφικά- χρόνια» του Εμίλ Ζολά σε μια μοναδική έκθεση

Στο επίκεντρο της έκθεσης οικογενειακές φωτογραφίες του συγγραφέα

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Εμίλ Ζολά αφιερώθηκε στη φωτογραφία. Φωτογράφιζε τον Πύργο του Άιφελ τη νύχτα, το σκυλάκι του τον Pinpin, τις όχθες του Τάμεση κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Αγγλία, τους φίλους του να κάνουν επίσκεψη στο Médan.

Και τον στενό του κύκλο, τη σύζυγό του Αλεξαντρίν (Alexandrine) και τη Ζαν Ροζρό (Jeanne Rozerot), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Ντενίζ το 1889 και τον Ζακ το 1891. Ήταν τρελός για τη Ζαν και τα παιδιά της: με τον φακό αιχμαλώτιζε την ερωμένη του με λυτά τα μαλλιά της, φωτογράφιζε τα παιδιά την ώρα που έπαιρναν τσάι και στα παιχνίδια τους έξω από το σπίτι· τις κούκλες τους, να παίζουν κρόκετ, να κάνουν κούνια, να κάνουν σαπουνόφουσκες…

Ενενήντα έξι φωτογραφίες από το καλοκαίρι του 1897 συγκρότησαν το λεύκωμα «Denise et Jaques: Histoire vraie (Ντενίζ και Ζακ: Αληθινή Ιστορία)» το οποίο απέκτησε το 2017 το Musée d’Orsay. Το λεύκωμα είναι στο επίκεντρο της έκθεσης που φιλοξενεί το φημισμένο μουσείο στην οποία δόθηκε ο τίτλος «Τα ευτυχισμένα χρόνια», λόγω του πρώτου μυθιστορήματος – με τίτλο «Les années heureuses» – που εξέδωσε η Ντενίζ Λε Μπλοντ-Ζολά (Denise Le Blond-Zola) το 1920 με το ψευδώνυμο Ντενίζ Ομπέρ (Denise Aubert).

Βεβαίως το λεύκωμα δεν μπορούν να φυλλομετρήσουν οι επισκέπτες αλλά η επιμελήτρια Μαρί Ρομπέρ (Marie Robert) το πλαισίωσε με 20 φωτογραφίες της Ντενίζ που ο Ζολά τράβηξε μέσα στο σπίτι στο Verneuil. «Ποζάρει, τον κοιτάζει, συμμετέχει» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η Ντενίζ δεν χαμογελάει. Είναι σιωπηλή, σκεφτική, σοβαρή. Είναι πολύ μικρή, ήταν μόλις 13 χρονών όταν ο πατέρας της πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1902. Είναι πολύ πειθαρχημένο μοντέλο μπροστά σε αυτόν τον «ανεκτικό πατέρα», όπως επεσήμανε αργότερα, χωρίς να έχει τη παραμικρή υποψία για τη διπλή ζωή του, την επίσημη με την Αλεξαντρίν και την παράνομη με τη Ζαν. Η Ντενίζ καμιά φορά ποζάρει με τα χέρια σταυρωμένα ή, έχοντας ακουμπήσει το κεφάλι της στην παλάμη της. Βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει τον λατρεμένο της πατέρα, ίσως ακόμη και και να τον κοιτάξει εξεταστικά.

Η έκθεση «Τα ευτυχισμένα χρόνια. Η Ντενίζ, φωτογραφημένη από τον πατέρα της, τον Εμίλ Ζολά» στο Musée d’Orsay ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024