Όλες τις ενέργειες που πραγματοποίησε το ΥπΑΑΤ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, αναφέρεται με σχετική ανακοίνωση ο γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, με αφορμή την ολοκλήρωση των 13 Περιφερειακών Συνδιασκέψεων και της διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο γγ, το ΥπΑΑΤ, με την συμμετοχή του στα αρμόδια όργανα της ΕΕ συνέβαλε στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με:

  • τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που θα κατευθυνθούν στη χώρα μας και οι οποίοι ανέρχονται στα ίδια επίπεδα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (19,3 δισ. €), με ενισχυμένο το μεταρρυθμιστικό – επενδυτικό σκέλος της νέας ΚΑΠ, τον Πυλώνα ΙΙ.
  • τη συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τα σχέδια των βασικών Κανονισμών για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 και ιδιαίτερα το σκέλος αυτών που αφορούν την αυξημένη φιλοδοξία για το περιβάλλον και το κλίμα.
  • την οριστικοποίηση του Μεταβατικού Κανονισμού, στη βάση του οποίου θα κατευθυνθούν στην χώρα μας κοινοτικοί πόροι ύψους 1,6 δις € από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διετία 2021-2022, ώστε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας απέναντι σε κρίσεις, όπως της πανδημίας, και να καταστεί περισσότερο ανθεκτικός, πράσινος και ψηφιακός.
  • το σχέδιο Προτάσεων – Συστάσεων που απηύθυνε η Ε.Ε. στη χώρα μας, όπως και σε κάθε Κράτος – Μέλος της, στη βάση διαγνωστικής ανάλυσης που συνέταξε για την κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα και των αγροτικών περιοχών κάθε χώρας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Κώστας Μπαγινέτας, το ΥΠΑΑΤ σχεδίασε και έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις του σχετικά με:

  • τα ιστορικά δικαιώματα, τα οποία και συγκλίνουν στο 100% έως το 2026, αποκαθιστώντας στρεβλώσεις του παρελθόντος και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή μέσω της ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς.
  • τους ορισμούς του ενεργού και νέου γεωργού, μέσα από τους οποίους επιχειρεί να προωθήσει την ουσιαστική στήριξη των πραγματικών παραγωγών.
  • τα οικολογικά σχήματα, διαμορφώνοντας μια παλέτα πολλαπλών επιλογών από γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις, ώστε κάθε παραγωγός να μπορεί να διαλέξει εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές του ανάγκες και δυνατότητες.
  • την αναδιανεμητική ενίσχυση, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, για τις οποίες ο Υπουργός δεσμεύτηκε να διατηρήσει ώστε να τονώσει σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία λόγω των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων.