
Οι ΗΠΑ ζητούν να στηριχθεί η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ – Αντιδρά η Κίνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Κίνα. Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Κίνα.
«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία» εκτίμησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι για την τύχη του νησιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιος προκλήσεων».
Στην ανακοίνωσή του, που μπορεί να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα» και επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του» τα οποία «θα επωφεληθούν σφόδρα από τη συμβολή της».
Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν καταψηφίστηκε και αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία νίκησε στον εμφύλιο πόλεμο του 1949 και ανάγκασε την εθνικιστική κυβέρνηση του Τσιανγκ Κάι Σεκ να καταφύγει στο νησί. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, την οποία δεν ελέγχει, είναι μία από τις επαρχίες της και επομένως μόνο το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να την εκπροσωπεί στους διεθνείς οργανισμούς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στάρμερ: Δηλώσεις κατά των πλατφορμών social media – Εξετάζει μέτρα για το «εθιστικό σκρολάρισμα» των νέων
- Αργολίδα: Σοβαρό τροχαίο στα Καρναζέικα – Δύο τραυματίες
- Η εξομολόγηση του Ριτσάρλισον για την κατάθλιψη: «Πόσες φορές, ενώ οδηγούσα, σκέφτηκα να πέσω πάνω σε τοίχο»
- Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον, Νία Βαρντάλος, Μπίλι Ζέιν, Τζον Στάμος – Αυθεντικά ορθόδοξο Πάσχα για την ελίτ ομογένεια του Χόλιγουντ
- Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν τη Δευτέρα του Πάσχα
- Ξεκίνησαν τον καβγά στο Ίλιον και τον τραυμάτισε με κατσαβίδι στο Περιστέρι





