Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντούσαν Ίβκοβιτς - Ο «αρχιτέκτονας» των ευρωπαϊκών θριάμβων του Ολυμπιακού

Ντούσαν Ίβκοβιτς – Ο «αρχιτέκτονας» των ευρωπαϊκών θριάμβων του Ολυμπιακού

Η πρώτη ιστορική στέψη στη Ρώμη και η θρυλική ανατροπή της Κωνσταντινούπολης

O Nτούσαν Ίβκοβιτς, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, «έφυγε» από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 77 ετών.

Με θητείες στις ομάδες του Άρη, του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ, ο σέρβος προπονητής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με δύο από τις λαμπρότερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ και της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1997 και το 2012.

Στις 24 Απριλίου του 1997, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς ο Ολυμπιακός στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ευρώπης. «ΤΑ ΝΕΑ» της επομένης «γεμίζουν» το πρωτοσέλιδό τους με τον θρίαμβο του Ντούσαν Ίβκοβιτς και της ομάδας του.

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.4.1997, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Εκτός της αδιαμφισβήτητης κατάρτισής του ως προς την τακτική και αθλητική προετοιμασία των ομάδων του, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς φημιζόταν και για τον τρόπο που προετοίμαζε ψυχολογικά τους παίκτες του πριν από κρίσιμες αναμετρήσεις.

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ»:

«Σε ένα από τα πιο ήσυχα μέρη της Ρώμης πήγαν να γευματίσουν χθες το μεσημέρι οι παίκτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού, λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό.

»Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήθελε με αυτόν τον τρόπο να χαλαρώσει την ομάδα, αλλά και να κάνει τους παίκτες του να ξεφύγουν για λίγη ώρα από την ένταση και την πίεση του χθεσινού τελικού.

»Ένας ακόμα λόγος που πήγαν έξω να φάνε ήταν για να είναι εντελώς ήρεμοι μακριά από την (έστω ελάχιστη) φασαρία του ξενοδοχείου όπου διέμενε η αποστολή. Ο «Nτούντα» είχε έτσι την ευκαιρία να ξαναμιλήσει με τους παίκτες του, λίγο πριν από τη μεγάλη μάχη».

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.4.1997, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Για να γίνει αντιληπτός ο εκπληκτικός θρίαμβος των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αρκεί να σημειώσουμε πως ο πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης, από χθες το βράδυ, έκανε ρεκόρ διαφοράς στην ιστορία των (μονών) τελικών (από το 1966) της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων.

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.4.1997, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο θρίαμβος της Κωνσταντινούπολης και ο Ίβκοβιτς που δεν «θόλωσε»

Το 1999 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχώρησε από τον πάγκο του Ολυμπιακού, στον οποίο όμως επέστρεψε, μια δεκαετία περίπου αργότερα (2010 – 2012)

Στις 13 Μαρτίου του 2012, ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αντιμετωπίζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ.

«ΤΑ ΝΕΑ», 14.5.2012, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 14ης Μαΐου 2012: «Το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τον συναρπαστικότερο τελικό στην ιστορία (62-61) και να γράφει έπος. (…)

»Πρόκειται για ένα σύγχρονο θαύμα του μαέστρου των επιτυχιών, Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος οδήγησε και πάλι την ομάδα της καρδιάς του στη γη της επαγγελίας. Ήταν ο μόνος που δεν «θώλωσε» όταν είδε να μένει η ομάδα του πίσω, «ξύπνησε» τους παίκτες του και τους οδήγησε στο θρίαμβο».

«ΤΑ ΝΕΑ», 14.5.2012, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Και πάλι ο Ίβκοβιτς είχε εστιάσει πριν το παιχνίδι στο άγχος των παικτών του, το οποίο,  όπως παραδέχτηκε μετά τον τελικό, δεν είχε καταφέρει να διώξει:

«Φαίνεται η βόλτα στον Βόσπορο και το καφεδάκι δεν ήταν αρκετά για να αποβάλουν οι παίκτες μου το άγχος τους και αυτό χρειάστηκαν και κάποιες φωνές στο ημίχρονο.

»»Είναι τρομεροί και τους ευχαριστώ που το πίστεψαν μέχρι το τέλος. Τους συνεργάτες μου που ήταν δίπλα, τους προέδρους που έμειναν κοντά στην ομάδα και στα δύσκολα στήριξαν και φυσικά στον υπέροχο κόσμο που ακόμα και όταν ήμασταν 19 πόντους πίσω μάς έδωσαν ώθηση να κάνουμε αυτό το εκπληκτικό 28-8 στα τελευταία 12 λεπτά» τόνισε ο Ντούντα, ο οποίος ενθουσιάστηκε όταν άκουσε πως χειροκρότησαν και οι φίλοι του Παναθηναϊκού, που είχαν μείνει στο γήπεδο, όταν μπήκε το καλάθι του Πρίντεζη αλλά και στην απονομή!

«Είναι κάτι πολύ όμορφο, μπράβο τους. Ας γίνουμε όλοι λίγο περισσότεροι φίλαθλοι και των δύο ομάδων».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024