Μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη στο Ηρώδειο με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του
Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου
Στα υπέροχα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη που έγιναν τραγούδια είναι αφιερωμένη η μουσική παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» είναι ο τίτλος της ξεχωριστής αυτής μουσικής βραδιάς που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή.
Από το ποίημα «Άνοιξη μ.Χ.» ο τίτλος μας. «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» και σιγοτραγουδώντας «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας, συντονιζόμαστε με το εύρωστο πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει το σεφερικό έργο. Συντονιζόμαστε με αυτό το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του: «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή».
Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, η Παυλίνα Βουλγαράκη η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παντελής Κυραμαργιός, θα τραγουδήσουν ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία έχουν απευθυνθεί στο συναίσθημα του κόσμου και ως τραγούδια με μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών. Της πρώτης γραμμής κι ο Γιάννης Στάνκογλου θα αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή στα τραγούδια που περιλαμβάνουν αφήγηση και θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία θα συνδέουν τα τραγούδια μεταξύ τους και θα σκιαγραφούν για το κοινό την προσωπικότητα του ποιητή. Τη συναυλία θα διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ) Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου.
Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Συμπράττουν επίσης οι μουσικοί:
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: πιάνο
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μαντολίνο
Κώστας Μιχαλός: κιθάρες
Hρακλής Παχίδης: τύμπανα
Γιάννης Πλαγιανάκος: κοντραμπάσο
Συμπράττει η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βυζαντινός Χορός Μέλος Εναρμόνιον.
Διδασκαλία Χορωδίας, Εναρμονίσεις: Νίκος Χιώτογλου.
- Πυρηνικά «σύννεφα» πάνω από τον πλανήτη – Η λήξη της συμφωνίας New Start και το Ρολόι της Αποκάλυψης
- «Μελανί Αντουανέτα»: Περούκες, οργή και «όχι άλλα φέουδα» στην πρεμιέρα της Μελάνια Τραμπ
- Σκύλος: Από που προκύπτουν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του
- Σοκαριστικά στοιχεία για τις «θεραπείες μεταστροφής» στην ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα στη ντροπιαστική λίστα
- Μετανάστες και πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πνίγονται γιατί η Ευρώπη δεν προσφέρει κανέναν ασφαλή τρόπο να φτάσουν
- Stoiximan GBL: Χωρίς «αιώνιους» αλλά με σημαντικά ματς η πρώτη μέρα της 18ης αγωνιστικής






