Αυτή η σαλάτα είναι αρκετά χορταστική ώστε να αποτελεί κυρίως πιάτο. Τα ρεβίθια είναι σκορδάτα και γεμάτα γεύση από τα μπαχαρικά (κύμινο & πάπρικα) ενώ το ταχίνι, ο δυόσμος και το αγγούρι προσφέρουν δροσιά στο πιάτο.

Κόψτε μερικές πίτες σε κομμάτια και ψήστε τις στον φούρνο με λίγο λάδι και πάπρικα για να φτιάξετε τα «κρουτόν».

Υλικά

Για τα ρεβίθια:
4 κούπες μαγειρεμένα ρεβίθια
1 κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
2 κ.γλ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γλ. πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα ταχίνι:
⅓ κούπας ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
Ζεστό νερό

& σπανάκι, κρουτόν από πίτα, μαϊντανός, δυόσμος, αγγούρι κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

Φτιάξτε τα ρεβίθια: Ανάψτε το φούρνο στους 200. Βάλτε τα ρεβίθια σε ένα μικρό ταψί (πρέπει να είναι στρυμωγμένα και όχι απλωμένα). Ρίξτε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα ρεβίθια.

Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και 2 μεγάλες πρέζες αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και ψήστε για 35 έως 40 λεπτά, μέχρι τα ρεβίθια να πάρουν χρώμα.

Εν τω μεταξύ, φτιάξτε σάλτσα ταχίνι: Ρίξτε ταχίνι σε ένα μπολ και χτυπήστε ελαφρά με χυμό λεμονιού και σκόρδο.

Προσθέστε χλιαρό νερό (1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά) έως ότου η σάλτσα γίνει απαλή και κρεμώδης. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και περισσότερο χυμό λεμονιού, αν θέλετε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και μαγειρέψτε το σπανάκι με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε απαλά ρεβίθια και το λάδι στο οποίο μαγειρεύτηκαν μαζί με τις πρασινάδες, τα κρουτόν και τα μυρωδικά. Σερβίρετε και προσθέστε τις φέτες αγγουριού, σάλτσα ταχίνι και λίγο λεμόνι.