Ίσως την έχει παρουσιάσει ως συνταγή σε κάποιο από τα σεμινάρια και τα masterclasses που οργανώνει κατά καιρούς σε όλη την Ελλάδα. Κρατήστε, λοιπόν, σημειώσεις για αυτό το πολύ ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Η συνταγή του Μανώλη Στήθου αφορά σε πέντε ατομικές τάρτες.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ

·         100 γρ. βούτυρο αγελάδος 82% σε θερμοκρασία δωματίου

·         40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

·         1 αυγό

·         2 γρ. αλάτι

·         60 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη

·         200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1.      Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2.      Προσθέτουμε το αμύγδαλο σε σκόνη και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.

3.      Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ,τουλάχιστον, να παγώσει καλά.

4.      Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά σε πάχος 3 χιλιοστά.

5.      Κόβουμε στρογγυλές βάσεις διαμέτρου 8 εκ. και τοποθετούμε σε τσέρκια ή φόρμες τάρτας της ίδιας διαμέτρου (8 εκ.)

6.      Κόβουμε λωρίδες και φτιάχνουμε τοιχώματα στις τάρτες μας.

7.      Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την περιττή ζύμη.

8.      Τοποθετούμε τις τάρτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τρυπάμε τις βάσεις με ένα πιρούνι.

9.      Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160C˚ για 14’-16’ ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

10.   Αφαιρούμε τα τσέρκια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Η προσθήκη του αμύγδαλου κάνει την διαφορά σε αυτή την συνταγή.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ

·         120 γρ. χυμός ρόδι

·         80 γρ. σπόρια από ρόδι

·         100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

·         2 γρ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

1.      Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει και να έχουμε μία ωραία μαρμελάδα.

2.      Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει καλά.

Πλούσιο χρώμα, γεύση και θρέψη. Ρόδι, το μαγικό!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

·         200 γρ. γάλα πλήρες 3,5%

·         σπόρια από 1 φρέσκια βανίλια

·         1 γρ. κανέλα σε σκόνη

·         45 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

·         2 κρόκοι αυγού

·         22 γρ. κορν φλάουρ

·         50 γρ. γάλα πλήρες 3,5%

·         100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε σαντιγί

1.      Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα 200 γρ. γάλα, τα σπόρια βανίλιας και τη σκόνη κανέλας και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

2.      Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ.

3.      Προσθέτουμε τους κρόκους και τα 50 γρ. γάλα και ομογενοποιούμε με το σύρμα.

4.      Μεταφέρουμε το ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας.

5.      Γυρνάμε την κρέμα ξανά στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να δέσει ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.

6.      Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα σκεύος τοποθετώντας ένα κομμάτι μεμβράνη στην επιφάνεια της για να μην κάνει πέτσα.

7.      Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.

8.      Μεταφέρουμε την παγωμένη κρέμα σε ένα μπολ και χτυπάμε με ένα σύρμα δυνατά μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης.

9.      Προσθέτουμε τη σαντιγί και ομογενοποιούμε απαλά με μία σπάτουλα.

Αν δεν έχουμε σπόρια, μπορούμε, για την σπιτική εκδοχή, να προσθέσουμε βανίλια σε σκόνη στην κρέμα μας.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

·         Ψημένες βάσεις τάρτας

·         Μαρμελάδα ρόδι

·         Κρέμα βανίλια-κανέλα

·         Σπόρια από φρέσκο ρόδι

1.      Τοποθετούμε μαρμελάδα ρόδι στο 1/3 της τάρτας.

2.      Από πάνω βάζουμε την κρέμα βανίλιας-κανέλλας και ισιώνουμε.

3.      Καλύπτουμε από πάνω τις τάρτες με φρέσκο ρόδι.

Καλή απόλαυση!