Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει – Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή
Στον προκλητικό ισχυρισμό ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, προέβη ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στον προκλητικό ισχυρισμό ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, προέβη ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή.
«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».
«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε πως «με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βολεύει την Τουρκία για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε.
Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Ορούτς Ρέις έφτασε στην περιοχή που θα επιχειρήσει
Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια με προορισμό τη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, «έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πού βρίσκεται.
Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή».
Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει προκλητικά: «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται μαζί σου».
Λάδι στη φωτιά από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
