Η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση : Στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ [Εικόνες]
Εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε την Πέμπτη 3/10/2019 το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, με την Άγκυρα να ανεβάζει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα την ένταση στην Μεσόγειο.
Μάλιστα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex σύμφωνα με την οποία δεσμεύει το τεμάχιο 7 για γεωτρήσεις μέχρι 20 Ιανουαρίου 2020.
Η τουρκική πλατφόρμα είχε μετακινηθεί προ εβδομάδων από σημείο κοντά στην χερσόνησο της Καρπασίας –όπου σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ολοκλήρωσε ερευνητική γεώτρηση, στα ανοικτά του λιμανιού Tasuku όπου είχε αγκυροβολήσει. Από χθες ξεκίνησε με αρχική δηλωμένη πορεία το λιμάνι της Αττάλειας.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία : Τραβάει το σκοινί με Navtex, γεωτρήσεις και νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
Άλλαξε πλου το Γιαβούζ
Σήμερα το πρωί η κατεύθυνση του πλοίου άλλαξε (destination: Offshore σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Marine Traffic και Ship Info) αμέσως μετά την πορεία που ακολούθησε δυτικά του κόλπου της Πόλεως Χρυοσοχούς.
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός της κυπριακής AOZ, τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.
Διαβάστε επίσης: Προκλητική σε όλα τα επίπεδα η Τουρκία : Νέες Navtex και γεωτρήσεις
Την είδηση της έλευσης του Γιαβούζ, ανακοίνωσε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter , ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ντονμέζ: «Οι υπόγειες πηγές μας»
Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».
Δημοσίευσε μάλιστα και μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν το Yavuz να συνοδεύεται από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
- Μια καφέ λωρίδα 8.000 χιλιομέτρων απλώνεται στον Ατλαντικό και προκαλεί ανησυχία
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα που επέλεξε ο Λουτσέσκου για το παιχνίδι με τη Λιόν (pic)
- Κυβέρνηση: Μεταναστευτική πολιτική προς τέρψιν του εγχώριου τραμπισμού
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα
- Ο Τζουντ Όουενς δεν θέλει μπιμπερό, μόνο στέκα: Δύο ετών ο διπλά παγκόσμιος ρέκορντμαν στο μπιλάρδο – «Ελπίδα»
- Wall Street: Καυτό δίμηνο για ομόλογα που χρηματοδοτούν AI



