Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Προκλητική σε όλα τα επίπεδα η Τουρκία : Νέες Navtex και γεωτρήσεις

Προκλητική σε όλα τα επίπεδα η Τουρκία : Νέες Navtex και γεωτρήσεις

Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού παρά το «καλό κλίμα» των ΗΠΑ η Τουρκία, όχι μόνο δεν έχει ρίξει τους τόνους, αλλά αντιθέτως φέρεται ακόμα πιο επιθετικά

Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού παρά το «καλό κλίμα» των ΗΠΑ η Τουρκία, όχι μόνο δεν έχει ρίξει τους τόνους, αλλά αντιθέτως φέρεται ακόμα πιο επιθετικά.

Η Άγκυρα, αυτή τη φορά επιχειρεί ανοιχτά να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και μάλιστα στην καρδιά του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε υπό τον τούρκο πρόεδρο, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά, ενώ νωρίτερα μέσα στη μέρα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατέστησε σαφές πως το Γιαβούζ ετοιμάζει νέα γεώτρησή του τις επόμενες μέρες, τη στιγμή που το Φατίχ έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα.

Νέα Navtex στην «καρδιά του Αιγαίου»

Η τακτική με τις Navtex δεν είναι καινούρια, ωστόσο, αυτό που κάνει την εν λόγω Navtex προκλητικότατη, είναι εκτός από το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο δεσμεύει την περιοχή, είναι και η θαλάσσια περιοχή που «κλειδώνεται» για την διεξαγωγή των ασκήσεων.

Συγκεκριμένα, ως προς το δεύτερο ζήτημα, η θαλάσσια περιοχή που «κατοχύρωσε» η Τουρκία είναι μέσα στο τρίγωνο Σκύρου- Άνδρου- Ψαρών / Χίου, με άλλα λόγια στην «καρδιά του Αιγαίου», ενώ όσον αφορά το χρονικό διάστημα, ο σταθμός του Ιζμίρ αναφέρει πως πρόκειται να διεξαχθούν ασκήσεις βολών όλο τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, με τη Navtex 1097/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την καρδιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Ψαρά, Εύβοια και Άνδρο.

Η εν λόγω άσκηση αφορά για τα χρονικά διαστήματα από 7 μέχρι 10 Οκτωβρίου, από τις 14 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, στις 21 του μήνα, στις 22 μέχρι 24 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και το χρονικό διάστημα 30 με 31 του μήνα.

Θα συνεχιστούν οι ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές» της στην ανατολική Μεσόγειο ανέφερε με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που κράτησε 3,5 ώρες υπό τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «έχει υπογραμμιστεί ότι θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο που διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει με την ‘τδβκ’».

Προστίθεται επίσης ότι «έχει συζητηθεί και θεωρήθηκε κατάλληλο το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που έχει ετοιμαστεί δια της αξιολόγησης όλων των πτυχών της επιχειρηματολογίας των εξελίξεων της εθνικής μας ασφάλειας στη χώρα μας, την περιοχή και τον κόσμο».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ σημειώνεται ότι το έγγραφο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και «Μυστικό Σύνταγμα του Κράτους», θεωρείται απόρρητο και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόφαση του ΣΕΑ και σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο γίνονται αναφορές τόσο στην Κύπρο όσο στην Ελλάδα.

Τέλος, στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται ακόμη ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας για πραγματοποίηση της ζώνης ασφαλείας στην Συρία θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώθηκε ότι οι επιχειρήσεις Πέντσε θα συνεχιστούν μέχρι να καθαρίσει η περιοχή από τους τρομοκράτες».

Νέα γεώτρηση του Γιαβούζ τις επόμενες μέρες

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα σπεύδει να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να προχωρήσει και σε πράξεις.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, το Γιαβούζ μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο. Όπως ανακοίνωσε ο Φατίχ Ντονμέζ το το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη νέα γεώτρησή του τις επόμενες μέρες. Παράλληλα έστειλε «μήνυμα» για τον Πορθητή αλλά και το Ορούτς Ρέις.

«Κάθε τρυπάνι είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας»

«Σήμερα με 4 πλοία μας η σημαία μας κυματίζει σε κάθε σπιθαμή της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο Ντονμέζ.

«Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στον λαό μας. Το Γιαβούζ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει την γεώτρηση του στο νέο του σημείο. Και το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το Φατίχ αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα» συμπλήρωσε.

«Κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων» κατέληξε μιλώντας σε τελετή για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020.

Εικόνες από drones

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, το το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ και το ερευνητικό Ορούτς Ρέις. Όπως αναφέρεται αμφότερα συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους συνοδευόμενα από πλοία του ναυτικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι φωτογραφίες σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ελήφθησαν από τουρκικά drone που πετούν σε ρόλο επιτήρησης γύρω από τα δύο σκάφη της Τουρκίας.

inSports

Κυρίαρχοι και ένα βήμα μακριά από το πρωτάθλημα οι Σέλτικς (99-106)

Οι Μπόστον Σέλτικς ήταν για ακόμα μία φορά οι απόλυτοι κυρίαρχοι, καθώς άλωσαν το Ντάλας (106-99), έκαναν το 3-0 και πλέον απέχουν μόλις μία νίκη για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024