Σαλάτα με σύκα, ρόκα, προσούτο και γραβιέρα
Το σύκο και η γλυκειά κρητική γραβιέρα συνδυάζονται εξαίσια με την πικάντικη ρόκα και το προσούτο Ευρυτανίας
Προετοιμασία 20΄
Υλικά (για 4 μερίδες)
100 γρ. ρόκα
2-3 κολοκυθάκια σε λεπτές φλοίδες (με το πίλερ)
1½ κ.σ. άνηθος (όχι τα κοτσάνια)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
4 σύκα κομμένα στα τέσσερα
8 φέτες προσούτο Ευρυτανίας, κομμένο κατά μήκος στη μέση
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, σε φλοίδες (με το πίλερ)
Λίγος κολοκυθόσπορος για γαρνίρισμα
Για τη σος
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο με σύκο + λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα (υπάρχει έτοιμο στα σουπερμάρκετ)
Αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σος: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τη μουστάρδα με την κρέμα μπαλσάμικο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ρόκα με τα κολοκυθάκια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι (αν θέλουμε). Τυλίγουμε τα κομμάτια του σύκου με τις λωρίδες από το προσούτο.
Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη σος στο μπολ με τη ρόκα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε πιατέλα, τοποθετούμε από πάνω τα σύκα και τη γραβιέρα και πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με επιπλέον κρέμα μπαλσάμικο.
Πηγή: Γευσιγνώστης
- Ρωσία: Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για την ΕΕ από τυχόν χρήση ρωσικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Κακοκαιρία: Λόγω πτώσης βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία
- Ουκρανία: Η όποια «αληθινή πρόοδος» για την αποκατάσταση της ειρήνης εξαρτάται από τη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τρεις προ(σ)κλήσεις
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας