Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 1 ώρα και 15΄, Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα

Υλικά (για 1 ταψί διαμέτρου 24×32 εκ.)

1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα σε ροδέλες
200 γρ. φινόκιο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μάραθος ή άνηθος
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1¼ φλιτζ. (210 γρ.) γάλα από καβουρδισμένα μακαντέμια
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
2¼ φλιτζ. (280 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς γλουτένη, Μύλοι Αγίου Γεωργίου + λίγο ακόμη για το ταψί
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Σουσάμι, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το πράσο, το φινόκιο και 2 κ.σ. από το μετρημένο λάδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μάραθο ή τον άνηθο να πολτοποιηθούν και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ. Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ, με έναν αβγοδάρτη, το γάλα με το υπόλοιπο λάδι, τη σκόνη σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το πράσο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24×32 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί (θα βγει λεπτή η πίτα) και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στις αντιστάσεις και 15 λεπτά στον αέρα. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει και να δέσει προτού την κόψουμε.

ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης