Τα τεκμήρια ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιάνονται στην τσιμπίδα της Εφορίας και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο.

Η κατοικία, ανεξαρτήτως επιφάνειας, αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης για τους φορολογουμένους το οποίο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται η κατοικία.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το τεκμήριο της κατοικίας, αλλά αυτό θα συμβεί το 2019, καθώς οι νέες τιμές ζώνης εφαρμόζονται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Η ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία καθώς και έως δύο δευτερεύουσες κατοικίες δηλώνονται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2018.

Διαβάσετε εδώ περισσότερα για τα σημεία-κλειδιά για τη συμπλήρωση των κωδικών του πίνακα 5.1 της φορολογικής δήλωσης για το τεκμήριο της κατοικίας.