Από άσπρα, μπεζ και καφέ, γίνονται κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα, ενώ ορισμένα φορούν ακόμα πιο φανταχτερή περιβολή, καθώς γεμίζουν ζωγραφιές. Και όλα αυτά για να στολίσουν το πασχαλινό μας τραπέζι και στη συνέχεια να τα τσουγκρίσουμε.

Αυγά, τα θρεπτικά

Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες στο ασπράδι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Επίσης, είναι πλούσια σε σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνες Β2, Β12 και D και σίδηρο. Τέλος, περιέχουν χολίνη, απαραίτητη για τη σύνθεση ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, της ακετυλοχολίνης.

Έχουν χοληστερίνη;

Η κατανάλωσή τους, ακόμη και καθημερινά, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης. Αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών. Ένα αυγό περιέχει:

•4,5 γρ. λίπους, από τα οποία το 1,5 γρ. είναι κορεσμένο.

•Περίπου 215 mg χοληστερίνης στον κρόκο.

Για γερά μάτια

Η κατανάλωσή τους φαίνεται να προφυλάσσει από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτή η προστατευτική τους δράση σχετίζεται με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λουτεΐνη.

Στο ψυγείο

Συντηρούνται στο ψυγείο για περίπου 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής. Οι ποιοτικές απώλειες, καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηριδίων σαλμονέλας, περιορίζονται σημαντικά αν τα βάλουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν.

Είναι βιολογικά;

Ο κωδικός που ξεκινά από «0» πάνω στη συσκευασία αντιστοιχεί στα αυγά βιολογικής εκτροφής, ο κωδικός από «1» στα ελευθέρας βοσκής και ο κωδικός από «3» στα αυγά από κότες που εκτρέφονται σε κλουβιά.

Φυσικά χρώματα!

Βάψτε τα ροζ χρησιμοποιώντας παντζάρια, κίτρινα με φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού και πράσινα με μαϊντανό ή σπανάκι.

Πώς; Ρίξτε το υλικό βαφής των αυγών σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπάζει στη συνέχεια τα αυγά. Προσθέστε λευκό ξίδι και βράστε το νερό για 30΄ (60΄ για πιο έντονο χρώμα). Σουρώστε και ρίξτε πάλι το νερό στην κατσαρόλα. Βάλτε τα αυγά και βράστε τα για 15΄. Αφήστε τα να στεγνώσουν και σκουπίστε τα με πανί βουτηγμένο σε λίγο λάδι.