Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ το 2015 «ικανές να ηλεκτροδοτήσουν όλη την Αφρική»
Οι επενδύσεις σε ηλιακά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα έφτασαν πέρυσι το εντυπωσιακό ρεκόρ των 147 gigawatt, αριθμός που αντιστοιχεί χονδρικά στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Αφρική, δείχνει έκθεση για τις εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι επενδύσεις σε ηλιακά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα έφτασαν πέρυσι το εντυπωσιακό ρεκόρ των 147 gigawatt, αριθμός που αντιστοιχεί χονδρικά στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Αφρική, δείχνει έκθεση για τις εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η διαπίστωση ότι, για πρώτη φορά, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επένδυσαν πέρυσι περισσότερα από τις ανεπτυγμένες σε νέες μονάδες ΑΠΕ, επισημαίνει το Renewables Global Status Report.
Οι περυσινές επενδύσεις σε ΑΠΕ έφτασαν τα 286 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα και φυσικό αέριο.
Η έκθεση συντάχθηκε από τον REN21, έναν διεθνή οργανισμό που φέρνει κοντά ειδικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Το γεγονός ότι είχαμε 147 GW ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, κυρίως σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι τεχνολογίες αυτές είναι ανταγωνιστικές ως προς το κόστος» σχολίασε η εκτελεστική γραμματέας του οργανισμού Κριστίν Λινς.
«Είναι πλέον η πρώτη προτίμηση πολλών χωρών και όλο και περισσότερων βιομηχανιών ενέργειας και επενδυτών» επισήμανε.
Η Κίνα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου της νέας εγκατεστημένης ισχύος, ωστόσο αν εξετάσει κανείς τις επιδόσεις κάθε χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ, οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι μικρές χώρες όπως η Ονδούρα, η Ουρουγουάη, η Τζαμάικα και η Μαυριτανία.
Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, παρόλα αυτά οι ΑΠΕ είναι πλέον η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης, αντιστοιχώντας στο 44% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Λίβερπουλ – Γουλβς
- LIVE: Άρσεναλ – Μπράιτον
- Ο Λόγκαν Πολ «ρευστοποιεί» τον θησαυρό του: Στο σφυρί η ακριβότερη κάρτα Pokémon
- ΣΥΡΙΖΑ: Αναχρονιστική και προσχηματική η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης ενάντια στο συγκρότημα Pagan
- «Ψάχνεται» για Λαρεντζάκη ο ΠΑΟΚ
- Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς