Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να κάψετε 1.000 θερμίδες σε μια ώρα

Πώς να κάψετε 1.000 θερμίδες σε μια ώρα

...

Aν συχνάζετε σε γυμναστήριο τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα να εξοικειωμένοι με την Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση ή αλλιώς HIIT (High Intensity Interval Training). Πρόκειται για σύντομες ασκήσεις έντονης προσπάθειας εναλλασσόμενες με ασκήσεις μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερης έντασης.
Είναι, εξαιρετικά δημοφιλής στον κόσμο του γυμναστηρίου επειδή έχει πολλαπλά οφέλη. Μελέτη έδειξε, πώς όσοι έκαναν HIIT, σχεδόν διπλασίασαν την καύση των θερμίδων που θα έκαιγαν με το τρέξιμο. Άλλες μελέτες δείχνουν πώς το HIIT είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην διάσπαση του λίπους, ιδιαίτερα αν είναι συγκεντρωμένο στην κοιλιακή χώρα.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο όφελος και πιθανόν ο λόγος που τελικά κάνει το HIIT must, είναι το πώς αυτό το είδος της εκπαίδευσης συνεχίζει να καίει πολλές θερμίδες και μετά την άσκηση. Σύμφωνα με τον Len Kravitz, ερευνητή και συντονιστή επιστημονικού προγράμματος της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό, το HIIT αυξάνει την καύση των θερμίδων μέχρι και 15 % στο συνολικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε χάσει 500 θερμίδες κάνοντας HIIT, θα κάψετε τουλάχιστον άλλες 75 θερμίδες μετά την άσκηση, ακόμη και αν είστε κάθεστε στον καναπέ και βλέπετε τηλεόραση. Αυτές είναι οι μετακαύσεις ή after-burn effect.

Στην προπόνηση των 60 λεπτών, χρησιμοποιείται εξοπλισμός όπως διάδρομος, μηχανήματα κωπηλασίας και βάρη και υπόσχεται να κρατήσει το ρυθμό της καρδιάς στην «πορτοκαλί» ζώνη για 12 έως 20 λεπτά περισσότερο μετά το τέλος της άσκησης. Δηλαδή στο 84 – 95 % των χτύπων της καρδιάς ενός ατόμου, το μέγιστο αριθμό παλμών που η καρδιά μπορεί να αντέξει σ’ ένα λεπτό χωρίς να καταβάλλει υπερπροσπάθεια. Σχετικά με την καύση θερμίδων, ο Matthew Kohn, personal trainer στη Νέα Υόρκη, εξηγεί: «Επειδή η τόσο έντονη άσκηση δημιουργεί μεγάλη ανάγκη για οξυγόνο, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, προσπαθώντας να ανακτήσει το επίπεδο που βρισκόταν το οξυγόνο πριν την άσκηση, με μετακαύσεις. Το HIIT θα σας βοηθήσει να κάψετε έως 1.000 θερμίδες, μαζί με το after-burn effect».

Αν θέλετε μπορείτε να ενταχθείτε σε group στο γυμναστήριο αλλά δεν είναι απαραίτητο να είστε σε ομάδα για να έχετε τα οφέλη της HIIT, γιατί μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε τύπο άσκησης και να πραγματοποιηθεί με διάδρομο, cross-trainer, σχοινάκι, ποδήλατο ή πισίνα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ο στόχος με το HIIT είναι να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο έντασης για όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο περισσότερο πιέζετε, τόσο ισχυρότερο το after-burn, λέει ο Kohn.

Αν η ιδέα του να πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά, ακόμη και για σύντομα διαστήματα, ακούγεται δύσκολο, σκεφτείτε το εξής: Σε μελέτη, τα άτομα που συμμετείχαν, απόλαυσαν περισσότερο τις προπονήσεις HIIT απ’ ό, τι με τη συνεχή έντονη ή μέτριας έντασης άσκηση.

Όμως, το HIIT μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού των μυών, οπότε αν δεν έχετε ένα βασικό επίπεδο φυσικής κατάστασης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμα κι έτσι, πρέπει να ξέρετε ότι περισσότερο HIIT δεν είναι πάντα καλύτερο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η προπόνηση υψηλής έντασης είναι έντονη, γι αυτό ο στόχος είναι να κάνετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα επιτρέποντας να υπάρχει στον χρόνος αποκατάστασης μεταξύ των ασκήσεων.

Πηγή: .harpersbazaar.com

gamos.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024