Πέθανε στα 87 του ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ
Ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ, μέλος του γαλλικού κινηματογραφικού κινήματος της Nouvelle Vague, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών. Σκηνοθέτησε γύρω στις 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Το Παρίσι μάς ανήκει» και «Η ωραία καβγατζού».
Ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ, μέλος του γαλλικού κινηματογραφικού κινήματος της Nouvelle Vague, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 87 ετών.
Γεννημένος στη Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας την 1η Μαρτίου 1928, ο Ζακ Ριβέτ υπήρξε πρώτα κριτικός και στη συνέχεια σκηνοθέτης, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι της Nouvelle Vague Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ και Ερίκ Ρομέρ.
Σκηνοθέτησε γύρω στις 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Το Παρίσι μάς ανήκει» και «Η ωραία καβγατζού».
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές», του οποίου το έργο τού χάρισε διεθνή αναγνώριση, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν δήλωσε πως πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές της οικειότητας και της ερωτικής ανυπομονησίας».
Ήταν «ένας από τους πιο νηφάλιους, τους πιο ευρηματικούς, τους πιο ελεύθερους της Νουβέλ Βαγκ», υπογράμμισε ο πρώην κριτικός και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ.
«Ο γαλλικός κινηματογράφος χάνει έναν από τους πιο ελεύθερους και ευρηματικούς σκηνοθέτες του», τόνισε η ηθοποιός Άννα Καρίνα, η οποία είχε συμμετάσχει στις ταινίες Suzanne Simonin, la Religieuse de Diderot και Haut, Bas, Fragile.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Παναθηναϊκός: Η… εξαφάνιση του Φαρίντ από τον Αταμάν (vids)
- Πατρινό Καρναβάλι: Σήμερα η επίσημη έναρξη του – Όλες οι εκδηλώσεις
- «Ό,τι δώσαμε δώσαμε», λέει ο Μητσοτάκης εν όψει της συνάντησης με αγρότες – Τι είπε για τις δηλώσεις Ανεστίδη
- Λάρισα: «Καμπάνα» σε γιατρό για υπόθεση ιατρικής αμέλειας που οδήγησε σε θάνατο
- Τσικίνιο: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου»
- Πάτρα: Οι έρευνες, τα σενάρια και οι αποκαλύψεις «φωτιά» για την εξαφάνιση της 16χρονης


