Πέθανε στα 87 του ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ
Ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ, μέλος του γαλλικού κινηματογραφικού κινήματος της Nouvelle Vague, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών. Σκηνοθέτησε γύρω στις 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Το Παρίσι μάς ανήκει» και «Η ωραία καβγατζού».
Ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ, μέλος του γαλλικού κινηματογραφικού κινήματος της Nouvelle Vague, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 87 ετών.
Γεννημένος στη Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας την 1η Μαρτίου 1928, ο Ζακ Ριβέτ υπήρξε πρώτα κριτικός και στη συνέχεια σκηνοθέτης, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι της Nouvelle Vague Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ και Ερίκ Ρομέρ.
Σκηνοθέτησε γύρω στις 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Το Παρίσι μάς ανήκει» και «Η ωραία καβγατζού».
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές», του οποίου το έργο τού χάρισε διεθνή αναγνώριση, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν δήλωσε πως πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές της οικειότητας και της ερωτικής ανυπομονησίας».
Ήταν «ένας από τους πιο νηφάλιους, τους πιο ευρηματικούς, τους πιο ελεύθερους της Νουβέλ Βαγκ», υπογράμμισε ο πρώην κριτικός και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ.
«Ο γαλλικός κινηματογράφος χάνει έναν από τους πιο ελεύθερους και ευρηματικούς σκηνοθέτες του», τόνισε η ηθοποιός Άννα Καρίνα, η οποία είχε συμμετάσχει στις ταινίες Suzanne Simonin, la Religieuse de Diderot και Haut, Bas, Fragile.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442