Τηλεσκοπικοί φακοί επαφής για ζουμ κατά βούληση
Οι οδηγίες χρήσεις είναι απλές: ανοιγοκλείστε το δεξί μάτι για να ζουμάρετε, ανοιγοκλείστε το αριστερό για επαναφορά στην κανονική όργαση.
Οι οδηγίες χρήσεις είναι απλές: ανοιγοκλείστε το δεξί μάτι για να ζουμάρετε, ανοιγοκλείστε το αριστερό για επαναφορά στην κανονική όργαση.
Ο τηλεσκοπικός φακός επαφής στην παραπάνω εικόνα αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ με χρηματοδότηση από τη διαβόητη DARPA, την ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Η τεχνολογία προοριζόταν για μικροσκοπικές κάμερες σε drone, φαίνεται όμως ότι μπορεί να τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, ή ακόμα και για να χαρίσει υπεράνθρωπη όραση σε υγιείς χρήστες.
Οι φακοί περιέχουν μικρά τηλεσκόπια από αλουμίνιο, τα οποία ρυθμίζονται ώστε να προσφέρουν κανονική όραση ή μεγέθυνση 3x.
Διαβάστε επίσης:
- Συνεργασία Google – Novartis για «έξυπνους» φακούς επαφής
- Ηλεκτρονικοί φακοί επαφής προσφέρουν υπερανθρώπινη όραση
Ένα συνοδευτικό γκάτζετ που διευκολύνει τη χρήση των φακών παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), τον οργανισμό που εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.
Ο οπτικός μηχανικός Έρικ Τρέμπλειϊ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας επέδειξε ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά που δέχεται σήματα από μικρούς ανακλαστήρες πάνω στους φακούς. Όταν ο χρήστης κλείσει για λίγο τον ένα ανακλαστήρα ανοιγοκλείοντας το μάτι, τα γυαλιά αλλάζουν την πόλωση του διερχόμενου φωτός, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη μεγέθυνση.
Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, στην οποία καταστρέφονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που αντιστοιχούν στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
Το βασικό πρόβλημα που μένει να επιλυθεί είναι η χαμηλή διαπερατότητα των φακών στο οξυγόνο, κάτι που εμποδίζει τη χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ψυχική υγεία: Η αόρατη επιδημία που επηρεάζει 1,2 δισ. ανθρώπων – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα
- Ανδρουλάκης: Ο «Νίξον της Ελλάδας», ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να είναι στη Βουλή σήμερα
- Νέα απόπειρα το Σάββατο για το αναβαθμισμένο Starship του Έλον Μασκ
- Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε: Αυτή είναι η ακτινογραφία των αγώνων τους στη Regular Season
- Καιρός: «Μπαίνουμε σε μια περίοδο αστάθειας από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ» – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Ο Pac-Man έγινε 46 ετών – Η ιστορία του δημοφιλούς videogame





