Καταρρίπτεται η θεωρία που ήθελε το σπιτικό κολατσιό να είναι καλύτερο από το φαγητό του σχολείου, σύμφωνα με τρεις νέες αμερικανικές μελέτες.

Μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε δεκάδες αμερικανικά σχολεία – από προνήπιο μέχρι γυμνάσιο – οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το «ταπεράκι» μπορεί να φορτώσει τα παιδιά με κορεσμένα λίπη και υπερβολική ζάχαρη, σε σύγκριση με το φαγητό που σερβίρουν τα ίδια τα σχολεία (εφόσον βέβαια τηρούνται οι σχετικές οδηγίες που έχουν θεσπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Έως και 500 παραπανίσιες θερμίδες

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα παιδιά που έφερναν κολατσιό από το σπίτι, προσλάμβαναν έως και 500 παραπάνω θερμίδες από αυτά που έτρωγαν στο σχολείο, και μάλιστα θερμίδες προερχόμενες από λίπος και ζάχαρη.

Τα ταπεράκια σπανίως περιείχαν φρούτα, λαχανικά ή γάλα. Αντίθετα, σε ποσοστό 90% περιείχαν τουλάχιστον ένα γλυκό, πατατάκια ή άλλα παρόμοια σνακ και ζαχαρούχα αναψυκτικά ή χυμούς. Και αν είχαν λαχανικά, το ένα τρίτο από αυτά ήταν πατάτες!

Με τέτοιο κολατσιό, διαπιστώθηκε ότι 80% των παιδιών κατανάλωναν υπερβολικά κορεσμένα λίπη και πολύ περισσότερο αλάτι από όσο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό τους.

Η σύγκριση είναι αμείλικτη αν σκεφτεί κανείς ότι τα σχολεία που τηρούν τις αμερικανικές διατροφικές οδηγίες σερβίρουν καθημερινά και υποχρεωτικά φρούτα, πράσινα λαχανικά, γάλα, προϊόντα ολικής άλεσης και πρωτεΐνες, κατηγορίες τροφών που σπάνια υπάρχουν στο σπιτικό κολατσιό.

Για να περιορίσουν την ανθυγιεινή διατροφή που ξεκινά από το σπίτι, οι αρμόδιες αμερικανικές δίνουν και συμβουλές μέσω διαδικτύου, προτρέποντας τους γονείς να το ψάχνουν λίγο περισσότερο πριν βάλουν στο τάπερ προμαγειρεμένα φαγητά ή ανθυγιεινά σνάκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ