Ακτίνα ραδιοκυμάτων ακινητοποιεί αυτοκίνητα από μακριά
Δέκα επτά κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρωτότυπο μιας συσκευής που αναγκάζει οχήματα να ακινητοποιηθούν σβήνοντας από μακριά τον κινητήρα. Το σύστημα RF Safe-Stop της βρετανικής E2V εκπέμπει παλμούς ραδιοκυμάτων που παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος.
Δέκα επτά κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρωτότυπο μιας συσκευής που αναγκάζει οχήματα να ακινητοποιηθούν σβήνοντας από μακριά τον κινητήρα.
Το σύστημα RF Safe-Stop της βρετανικής E2V εκπέμπει παλμούς ραδιοκυμάτων που παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος.
Μπορεί έτσι να ακινητοποιεί αυτοκίνητα σε τρία δευτερόλεπτα από απόσταση 50 μέτρων. «Και αν ο οδηγός του οχήματος επιχειρήσει να ανάψει ξανά στη μηχανή, απλά το ξαναχτυπάς με την ακτίνα και σβήνεις ξανά τον κινητήρα» λέει ο Άντι Γουντ της εταιρείας στο δικτυακό τόπο The Engineer.
Όπως εξήγησε, το σύστημα εκπέμπει παλμούς ακτινοβολίας στη ζώνη S του ραδιοφάσματος, στην οποία λειτουργούν επίσης τα ραντάρ και ορισμένοι δορυφόροι επικοινωνίας. Εκπέμπει επίσης στη ζώνη L, η οποία χρησιμοποιείται και σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Οι ζώνες αυτές, δηλαδή το μήκος κύματος της ακτινοβολίας, επιλέχθηκε έτσι ώστε να δημιουργεί επαγωγικά ρεύματα στα καλώδια του οχήματος. Το ρεύμα αυτό φτάνει μέχρι το immobilizer ή την Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (ECU) και την αναγκάζει να προχωρήσει σε επανεκκίνηση.
Το πρωτότυπο του RF Safe-Stop λειτούργησε ικανοποιητικά σε επίδειξη που παρακολούθησε το BBC -τα λαμπάκια στον πίνακα οργάνων αναβόσβησαν για λίγο και το αυτοκίνητο σταμάτησε αργά και με ασφάλεια.
Η εταιρεία το έχει επίσης παρουσιάσει σε εκθέσεις συστημάτων ασφαλείας και ισχυρίζεται ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 17 χωρών και πέντε κυβερνητικών υπηρεσιών της Βρετανίας.
Το πρωτότυπο έχει δοκιμαστεί εγκατεστημένο σε ημιφορτηγά Nissan Navaro και Toyota Land Cruiser, θα μπορούσε όμως να τοποθετείται και σε μόνιμες βάσεις στο έδαφος ή ακόμα και σε ελικόπτερα.
Πέρα από την ευελιξία, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το σύστημα δεν θέτει σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες των οχημάτων όπως συμβαίνει με τα καρφιά που τοποθετούνται ορισμένες φορές στο δρόμο γύρω από ευαίσθητους χώρους, ειδικά αν πρόκειται για μοτοσικλέτες.
Το μόνο πρόβλημα, παραδέχεται η E2V, είναι ότι οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση σε οχήματα παλαιότερης κατασκευής, τα οποία δεν βασίζονται σε ηλεκτρονικά συστήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Pierrakakis Heads to Washington for IMF and G7 Talks
- Amber Alert για την αρπαγή 6χρονου από τη Βουλιαγμένη
- Το επετειακό σήμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τα 100 χρόνια του συλλόγου (vid)
- Επιζώσα του Έπσταϊν προς Μελάνια Τραμπ: «Ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσετε κι εσύ και ο σύζυγός σου»
- Νέα Αριστερά: Η πτώση του Όρμπαν δεν αρκεί – Δεν συνιστά προοδευτική στροφή η νίκη Μάγιαρ
- Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα προτείνει προσωρινά μέτρα για την αύξηση των τιμών ενέργειας στις 22 Απριλίου



