Στην πολιτική, περισσότερα tweet ίσως σημαίνουν περισσότερες ψήφους
Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν στις εκλογές οι υποψήφιοι της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να προβλεφθούν από τον αριθμό των tweet που αναφέρουν το όνομά τους -και μάλιστα χωρίς να έχει σημασία αν αυτά τα «τιτιβίσματα» περιέχουν θετικά ή αρνητικά σχόλια, δείχνει μια νέα μελέτη κοινωνιολόγων.
Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν στις εκλογές οι υποψήφιοι της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να προβλεφθούν από τον αριθμό των tweet που αναφέρουν το όνομά τους -και μάλιστα χωρίς να έχει σημασία αν αυτά τα «τιτιβίσματα» περιέχουν θετικά ή αρνητικά σχόλια, δείχνει μια νέα μελέτη κοινωνιολόγων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμιγκτον ήθελαν να εξετάσουν το κατά πόσο η συμπεριφορά των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δώσει μια εικόνα για τη συμπεριφορά των χρηστών ως ψηφοφόρων.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι αναρτήσεις στο Twitter μπορούν όντως να χρησιμοποιηθούν σαν ένα είδος δημοσκόπησης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο, αναξιοποίητο απόθεμα δεδομένων που μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την κοινή γνώμη» σχολιάζει ο Φάμπιο Ρόχας, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας.
Ο Ρόχας ανέλυσε δεδομένα από μια βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα όπου συγκεντρώνονται δισεκατομμύρια tweet -είναι το μεγαλύτερο δείγμα αναρτήσεων του Twitter στο οποίο έχουν σήμερα πρόσβαση οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση 537 εκατομμυρίων αναρτήσεων έδειξε ότι τα αποτελέσματα που έφεραν οι ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί υποψήφιοι στις εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2012 και το 2010 μπορούν να προβλεφθούν από το ποσοστό των tweet που αφορούν τον κάθε υποψήφιο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το περιεχόμενο των tweet, θετικό ή αρνητικό, δεν φαίνεται να επηρεάζει τον γενικό κανόνα: περισσότερα tweet σημαίνουν περισσότερους ψήφους.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι «κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα». Πρέπει να είναι σημαντικός κανείς για να μιλάς για αυτόν, ακόμα και αν δεν τον συμπαθείς» λέει ο Ρόχας.
Η μελέτη, με τίτλο «Περισσότερα Tweet, Περισσότερες ψήφοι: Τα κοινωνικά μέσα ως ποσοτικός δείκτης της πολιτικής συμπεριφοράς», θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κοινωνιολογίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 26.12.2025]
- Πληρωμές: Kάρτα ή μετρητά; Tι προτιμούν οι Έλληνες
- Τουρκία: Πρόκληση του υπουργείου Άμυνας – Τι λέει για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις
- Κρητηνία: Αίσιο τέλος είχε η εξαφάνιση του αγοριού στη Ρόδο – Εντοπίστηκε καλά στη υγεία του
- Αρχεία Έπσταϊν: Τα email της Γκισλέιν Μάξγουελ με το «A» και οι σκιές γύρω από τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
- Χόλ: «Αυτον τον παίκτη πρέπει να σταματήσει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Βίρτους»


