Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία την πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέονται με την εξαφάνιση μελισσών. Η απαγόρευση ισχύει για δύο έτη και αφορά μόνο τις καλλιέργειες που προσελκύουν μέλισσες και τα προϊόντα για ερασιτέχνες κηπουρούς.

Η Κομισιόν ζητά εδώ και καιρό να απαγορευθεί η χρήση μιας οικογένειας εντομοκτόνων (νεονικοτινοειδή) που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών σε όλο τον πλανήτη. Η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να αποφασίσουν την απαγόρευση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων τουλάχιστον στα φυτά και στις καλλιέργειες που είναι γνωστό ότι έλκουν τις μέλισσες.

Η πρόταση της Κομισιόν έγινε δεκτή από αρκετά κράτη-μέλη αλλά όχι τόσα ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η πρόταση. Ετσι το θέμα τέθηκε εκ νέου σε ψηφοφορία σε αρμόδια επιτροπή εφέσεων, η οποία έδωσε πράσινο φως για το διετές μορατόριουμ.

Μάλιστα η Κομισιόν θέλει η απαγόρευση να ισχύσει άμεσα και μετά την 1 Ιουλίου να μην γίνεται πλέον χρήση αυτών των εντομοκτόνων. Εκείνη που αντιδρά περισσότερο είναι η Αγγλία που υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη ζημιά που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα στις μέλισσες είναι συμπερασματικά και δεν προσφέρουν σαφείς αποδείξεις.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ