Με τη διαβεβαίωση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας πως η ορκωμοσία του Τσάβες μπορεί να γίνει και μετά τις 10 Ιανουαρίου, το Καράκας ετοιμάζεται για τη συγκέντρωση «υποστήριξης και αλληλεγγύης» στον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στην Αβάνα.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και προέδρους ξένων χωρών για να τιμήσουν τον επανεκλεγέντα πρόεδρο την ημέρα που, κανονικά, θα γινόταν η ορκωμοσία του.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, έχει ήδη φτάσει στο Καράκας από το βράδυ της Τετάρτης ενώ το «παρών» αναμένεται να δώσουν, μεταξύ άλλων, ο ηγέτης της Βολιβίας Έβο Μοράλες και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα.

«Ανανεώνοντας» την πρόσκληση για την εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανέφερε πως στη Βενεζουέλα έχουν φτάσει αντιπροσωπείες από 19 χώρες.

Το αρμόδιο για το Σύνταγμα τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου θέσπισε ότι η ορκωμοσία του Τσάβες, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία τον Οκτώβριο, «μπορεί να γίνει σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία από τις 10 Ιανουαρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου», όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η πρόεδρός του Λ.Ε.Μοράλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Τσάβες και ο αντιπρόεδρος θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους πέραν αυτής της ημερομηνίας βάσει «της αρχής της συνέχειας του κυβερνητικού έργου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press