Κόκκινη γραμμή για τον Ομπάμα οι φόροι στους πλούσιους, αδιέξοδες οι συνομιλίες
Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την μείωση των ελλειμμάτων και την αποφυγή του δημοσιονομικού κενού παραμένει άνιση, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι απαιτείται η αύξηση των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα, μία θέση από την οποία είναι ανυποχώρητος κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το δημοσιονομικό. Παρά τις διαφωνίες με τους Ρεπουμπλικάνους σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία και το μείγμα των μέτρων, ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτός σε προτάσεις, αλλά ο χρόνος ίσως δεν επαρκεί
Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την μείωση των ελλειμμάτων και την αποφυγή του δημοσιονομικού κενού παραμένει άνιση, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι απαιτείται η αύξηση των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα, μία θέση από την οποία είναι ανυποχώρητος κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το δημοσιονομικό.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ομπάμα επισήμανε ότι η ρεπουμπλικανική πρόταση που κατατέθηκε προ ημερών για περιορισμό των φοροαπαλλαγών αντί για αύξηση σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων το χρόνο δεν θα αποφέρει αρκετά στην κυβέρνηση.
Ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για μείωση των φόρων στα ανώτερα κλιμάκια στο τέλος του 2013, αφού ως τότε θα έχουν αποδώσει οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
«Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ας δούμε τότε ποια ‘παραθυράκια’ και απαλλαγές θέλουμε να καταργήσουμε και είναι πιθανό ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις κλίμακες διευρύνοντας την φορολογική βάση», είπε σχετικά.
Η πρόταση του Ομπάμα είναι να επανέλθουν οι φόροι στο 39,6%, όπως ήταν επί Μπιλ Κλίντον.
Παρά τις διαφωνίες με τους Ρεπουμπλικάνους (όπως είναι πλέον εμφανές είναι σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας), ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτός σε προτάσεις και θα εξακολουθήσει τη συνεργασία του με τον επικεφαλής στο Κογκρέσο, Τζον Μπένερ.
Η πρόταση του Μπένερ περιέκοπτε κοινωνικά προγράμματα χωρίς αυξήσεις στους φόρους και απορρίφτηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο καταλογίζοντας στους Ρεπουμπλικάνους έλλειψη σοβαρότητας.
Τα περιθώρια πάντως είναι εξαιρετικά στενά—ουσιαστικά έχουν μείνει λιγότερες από 20 ημέρες—και οι πιθανότητες σύγκλισης πολύ μικρές.
Η οποιαδήποτε συναινετική πρόταση πρέπει να εγκριθεί πριν από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων καθώς σε αντίθετη περίπτωση από τη νέα χρονιά θα ισχύσουν αυτομάτως περικοπές σε δαπάνες, μεταξύ τους και κοινωνικές δαπάνες.
Δεν υπάρχει χρόνος για μια πλήρη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και του προγράμματος παροχών που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι σαν προαπαιτούμενο για την συμφωνία, υπενθυμίζει ο Ομπάμα.
Σε ό,τι αφορά την γενικότερη πορεία της οικονομίας, ο Ομπάμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, παρά την αδυναμία στην Ευρώπη και την Ασία, «η οικονομία μας θα απογειωθεί».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι είχε σκεφτεί να εντάξει στο οικονομικό του επιτελείο έναν παράγοντα από μεγάλη επιχείρηση αλλά καθώς το Κογκρέσο δύσκολα θα ενέκρινε έναν τέτοιο διορισμό πολλά στελέχη απλά αποφεύγουν μία κυβερνητική θέση.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας