«Ένοχοι ανθρωποκτονίας» οι γεωλόγοι που δεν πρόβλεψαν το σεισμό της Λ’Άκουιλα
Σε μια υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, η οποία ανησυχεί ότι η επιστήμη έχει καθίσει στο εδώλιο, ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση έξι επιστήμονες και έναν πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, με το σκεπτικό ότι απέτυχαν να προειδοποιήσουν το κοινό για το φονικό σεισμό στη Λ'Άκουιλα το 2009.
Σε μια υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, η οποία ανησυχεί ότι η επιστήμη έχει καθίσει στο εδώλιο, ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση έξι επιστήμονες και έναν πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, με το σκεπτικό ότι απέτυχαν να προειδοποιήσουν το κοινό για το φονικό σεισμό στη Λ’Άκουιλα το 2009.
Οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονίας επειδή είχαν εκδώσει μια καθησυχαστική ανακοίνωση μετά την εκδήλωση των πρώτων προσεισμών.
Από την άλλη, η υπεράσπιση τόνισε ότι η σημερινή επιστήμη είναι αδύνατο να προβλέπει τέτοιους σεισμούς.
Το ίδιο εξάλλου επισήμαναν και οι 5.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που είχαν υπογράψει ανοιχτή επιστολή προς τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους ερευνητές.
Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα, το περιφερειακό δικαστήριο της Λ’Άκουιλα αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι οι επτά είναι ένοχοι επειδή προσέφεραν «ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές» πληροφορίες μετά την εκδήλωση των πρώτων δονήσεων.
Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ένας κάτοικος της Λ’Άκουιλα ο οποίος υποστήριξε ότι οι γονείς του θα είχαν εγκαταλείψει την πόλη αν δεν είχαν ακούσει την καθησυχαστική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόβλεψη και την Πρόληψη Μείζονων Κινδύνων, στην οποία εργάζονται οι κατηγορούμενοι.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι επτά θα ασκήσουν έφεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η Άρσεναλ «καθάρισε» τη Σάντερλαντ, ξέφυγε στο +9 και… περιμένει (3-0) – Εύκολο διπλό για την Τσέλσι (1-3)
- When Easter Bonus is Paid and How it is Calculated
- Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2026: Ένας φόρος τιμής στον Αρμάνι στα χρώματα της Ιταλίας
- ΑΕΛ Novibet – Παναιτωλικός 1-4: Νίκη – βαθιά «ανάσα» για την ομάδα του Αγρινίου (vid)
- Συναγερμός για πλημμύρες στην περιοχή του Διδυμότειχου – Υπερχείλισαν τα φράγματα της Βουλγαρίας
- Δένδιας: Στόχος οι συνεργασίες του ινδικού αμυντικού οικοσυστήματος με το ελληνικό – Τι είπε για ΝΑΤΟ και Ευρώπη



