Υπόγεια ύδατα 10.000 ετών «θα υδροδοτούν τη Ναμίμπια για αιώνες»
Ένα μεγάλο απόθεμα υπόγειων υδάτων που ανακαλύφθηκε κάτω από τα σύνορα με την Αγκόλα θα μπορούσε να καλύψει της ανάγκες της βόρειας Ναμίμπιας για 400 χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές που εντόπισαν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ένα μεγάλο απόθεμα υπόγειων υδάτων που ανακαλύφθηκε κάτω από τα σύνορα με την Αγκόλα θα μπορούσε να καλύψει της ανάγκες της βόρειας Ναμίμπιας για 400 χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές που εντόπισαν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Το νερό του υδροφόρου ορίζοντα «Οκανγκβένα ΙΙ» εκτιμάται ότι παραμένει εγκλωβισμένο στο υπέδαφος εδώ και 10.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν περιέχει ρύπους και είναι κατάλληλο για ύδρευση, εκτιμούν Ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και μια δεκαετία με την κυβέρνηση της Ναμίμπιας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
«Η συνολική ποσότητα νερού θα ήταν ισοδύναμη με τα αποθέματα που καταναλώνει σε 400 χρόνια αυτή η περιοχή της βόρειας Ναμίμπιας, η οποία φιλοξενεί περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας» δήλωσε στο BBC Μάρτιν Κουίνγκερ του γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Φυσικών Πόρων (BGR).
Η βόρεια Ναμίμπια τροφοδοτείται σήμερα από ένα κανάλι 40 ετών που φέρνει νερό από τη γειτονική Αγκόλα. Μάλιστα η ροή του είναι τόσο μικρή ώστε οι αρχές έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην αγροτική εκμετάλλευση της γύρω περιοχής.
Το τμήμα του υπόγειου αποθέματος που βρίσκεται εντός των συνόρων της Ναμίμπια έχει διαστάσεις 70 επί 40 χιλιόμετρα.
Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα αλμυρού νερού, και οι ερευνητές ανησυχούν ότι τυχόν παράνομες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να μολύνουν με αλάτι το πολύτιμο απόθεμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εναντίον του πολέμου στο Ιράν οι δυτικές κοινωνίες – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
- Χειρουργήθηκε για αφαίρεση όγκου ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου – Αισιοδοξία για την υγεία του
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός tiktoker bodybuilder – Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο γυμναστήριό του για αναβολικά
- Σε κακή κατάσταση η Σβίατεκ: «Δεν έχω νιώσει έτσι εδώ και πέντε χρόνια…»
- Ψαλιδίζει τον πήχη της ανάπτυξης η Τράπεζα της Ελλάδος – Οι πρώτες ανησυχίες λόγω πολέμου
- Η στιγμή του ιρανικού πλήγματος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ (βίντεο)




