Και στην Ελλάδα οι σπόροι που ενοχοποιούνται για τις επιδημίες E.coli
Στα χέρια Ελλήνων καταναλωτών φαίνεται ότι έχουν περάσει 24 πακέτα με αιγυπτιακούς σπόρους τριγωνέλλας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα, και ενοχοποιούνται για τις επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Στα χέρια Ελλήνων καταναλωτών φαίνεται ότι έχουν περάσει 24 πακέτα με αιγυπτιακούς σπόρους τριγωνέλλας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα, και ενοχοποιούνται για τις επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι σπόροι είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί με το παθογόνο στέλεχος EHEC O104 του βακτηρίου Escherichia coli, το οποίο προκαλεί αιμορραγική διάρροια και αναιμία και σε σοβαρές περιπτώσεις νεφρικές βλάβες και θάνατο.
Τα ύποπτα πακέτα πωλήθηκαν στην αγορά της Μακεδονίας, όπου είχαν εντοπιστεί την περασμένη εβδομάδα προϊόντα κρέατος με ένα επίσης παθογόνο, αλλά διαφορετικό στέλεχος της E.coli.
Στην περίπτωση των σπόρων τριγωνέλλας, οι συσκευσέις είχαν την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» και διακινήθηκαν στην ελληνική επιχείρηση «Παραδοσιακή Ολύμπου ΑΒΕΕ» (Τσαλδάρη 8, Κατερίνη), μέσω της γερμανικής εταιρείας «Davert GmbH».
Το προϊόν διατέθηκε σε συσκευασίες των 125gr, με δύο ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας: 19.01.2012 και 24.05.2012.
Είχαν όμως διακινηθεί στην αγορά πολύ νωρίτερα, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο πέρυσι.
Κατά τον έλεγχο του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτες συσκευασίες είχαν πωληθεί και δεν βρίσκονταν πια στο κατάστημα.
Μέχρι σήμερα, πάντως, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει καταγράψει κρούσματα του λεγόμενου «αιμολυτικού-ουραιμικού συνδρόμου.
Περισσότερα από 4.000 άτομα μολύνθηκαν και πάνω από 40 πέθαναν λόγω της επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία. Η επιδημία αυτή, όπως και μια μικρότερη που ακολούθησε στη Γαλλία, αποδόθηκαν τελικά σε μολυσμένους σπόρους τριγωνέλλας.
Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα.
Το μαγείρεμα καταστρέφει το μικρόβιο και τις τοξίνες του, ωστόσο τα φύτρα καταναλώνονται συνήθως ωμά.
Για την παραγωγή φύτρων, οι σπόροι αφήνονται να βλαστήσουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Χάνει το ματς με την ΑΕΚ ο Μορόν
- Μήπως με βίασαν και δεν το θυμάμαι; – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις στη σειρά ντοκιμαντέρ για τον Diddy
- Θεσσαλονίκη: Σκηνές πανικού μετά την επίθεση με χημικά σε αγρότες στα «Πράσινα Φανάρια» – Δείτε βίντεο
- «Σε οικονομική ασφυξία οι δήμοι» – 24ωρη απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Ανακαλείται μη ασφαλές τρόφιμο από τον ΕΦΕΤ
- Τα δεδομένα για τον Ντε Κολό – Το χαμηλό buy out και οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του με τη Βιλερμπάν



